Skocz do zawartości

Volvo FH16 italeri by Krzysiek788

krzysiek788

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

9bb46857af40a482med.jpg

Zaczynam mój kolejny model i na wstępie proszę o jakieś porady dotyczące modelu: na co mam uważać, co jest błędne z oryginałem i co powinienem zmienić?

Ja od siebie na razie tyle mogę powiedzieć że na pewno chce zrobić go 3 osiowego tzn 2 osie skrętne ostania z napędem! Nie będzie żadnych części z KFS_u tylko wszystko sam będę robił! Chciałbym dolny 2 częściowy grill połączyć tak jak tu na załączonym obrazku.

d0919116828e6a79.jpg

Najbardziej podobają mi się volva gdzie cały zderzak jest w kolorze a nie czarny zwykły. Nie mam jeszcze pomysłu na malowanie dlatego liczę na was. Może to głupie ale myślałem o różowym.

Najbardziej mi zależy żeby się nie kłócić się w moim temacie. Jeden napisze tak że jest lepiej drugi inaczej, ok wybiorę lepsze DLA mnie.

Będę się starał codziennie aktualizować mój temacik.

P.S Na pewno będą jakieś bajerki typu laptop i jakieś akcesoria z truck accessories ale nie wszystkei bo dużo rzeczy mi się nie podoba np: kangur.

Edytowane przez Gość

Witam. Będę śledził postępy z zaciekawieniem. Jestem ciekaw efektu końcowego... Jeśli chodzi o malowanie zastanawiał bym się nad srebrnym z czarnymi zderzakami bądź kolor tak jak na tym drugim foto..

Nie będzie żadnych części z KFS_u tylko wszystko sam będę robił!

Ambitnie Mam nadzieje, że posiłkujesz się dokumentacją techniczną a nie wyobraźnią. Będę zaglądał do tematu. Powodzenia w budowie.

Oczywiście że nie będę robił z głowy. Mam kilkadziesiąt zdjęć volva (ramy, zawieszenia tip.) lecz brak mi rysunków technicznych.

Witam. Radzę uważać na połączenie obudowy filtra z filtrem (tam za kabiną). Sporo elementów nawet z Volvo F16, więc z dokładnością troszkę na bakier, ale nie jest źle Taki grill, który Ci się podoba łatwo można zrobić - wycinasz w zderzaku tą poprzeczkę po środku, doklejasz do grilla w ten rowek po środku, potem szpachla i szlif. Powodzenia w budowie, pozdrawiam

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T874683 koledzy czy żeby zrobić takie volvo to muszę przedłużać ramę czy nie. Według mnie to raczej nie ale czekam na potwierdzenie.

To co sam porównywałem

DSC01985.jpg

Edytowane przez Gość

jestes pewien ze rysunki do ktorych przykldasz rame sa wydrukowane w odpowiedzniej skali?

[edit]

Wydaje się mi, że rama w 6x2 jest dłuższa niż 4x2, niestety na tym rysunku nie widać wymiarów, ale jest możliwość przeliczenia ich na podstawie rysunku i danych fabrycznych, np. wymiarów kabiny. Szkoda, że nie zamieściłeś tej fotki volva wcześniej, byłem w tygodniu w tej okolicy na modelarskiej wycieczce z aparatem fotograficznym

Witam serdecznie!

Mała aktualizacja.

Został wymalowany silnik pędzlem. Farby 131 Satin i Mat 34 (zielony 5:2 biały) które wymieszałem w proporcjach (zielony 5:2 biały)

silnik.jpg

Przy paskach widać troszku nie dociągnięcia ale nie będę ich poprawiał bo chłodnica wszystko zakryje.

Przedłużyłem ramę o 1cm. Wyszlifowałem ją od strony zewnętrznej (miejsce przedłużenia) lecz od wewnętrznej darowałem sobie ze względu na to że ciężko jest tam szlifować a poza tym od góry będę dawał płytę do chodzenia.

rama.jpg

Silnik został zamontowany do ramy oraz zostało złożone przednie zawieszenie.

rama-180.jpg

P.S Jak mi się uda to jeszcze dzisiaj ramę wymaluje podkładem ,,Śnieżka,, ,a jutro zabieram się za oś skrętną.

Nie mam pojęcia na jaki kolor wymalować ramę i jednak rezygnuje z koncepcji różowego. Dlatego muszę poczekać i poszperać na jaki kolor wymalować kabinę. Czekam na propozycje.Bym zapomniał, zrobiłem z podłogą w kabinę tzn. usunąłem te półki na tunelu.

Krzysiek w końcu jakieś uaktualnienie. Jak narazie moim zdaniem dobra robota. A co do koloru to wydaje mi się że punio ma rację bo ładnie wygląda FH w tym kolorze...

Przy paskach widać troszku nie dociągnięcia ale nie będę ich poprawiał bo chłodnica wszystko zakryje.

Przedłużyłem ramę o 1cm. Wyszlifowałem ją od strony zewnętrznej (miejsce przedłużenia) lecz od wewnętrznej darowałem sobie ze względu na to że ciężko jest tam szlifować a poza tym od góry będę dawał płytę do chodzenia.

Myślałem, że się bardziej będziesz starał.

voseba słusznie napisał . Przyłóż się troszkę więcej

lecz od wewnętrznej darowałem sobie ze względu na to że ciężko jest tam szlifować a poza tym od góry będę dawał płytę

Dla własnej satysfakcji mógł byś to poprawić

Silnik nawet ok ,ale jednak przydało by się go jeszcze poprawić i dopracować

Pozdrawiam.

Macie jednak racje zaraz zasiadam do poprawek.

Po bardzo długiej przerwie z przyczyn szkolnych zacząłem dalej budowę mojego volva.

Obecnie jest zrobiona 3 oś skrętna i rama wymalowana podkładem

1522916.jpg

1522914.jpg

Wnętrze kabiny:

Tunel wyrównany i delikatnie o 1-1,5 mm obniżony. Wymalowany wstępnie.

Deski już nie ruszam a tunel i łóżko o raz ścianki wewnętrzne idą jeszcze raz do malowania.

1522917.jpg

1522918.jpg

Wracając do ramy...

Postanowiłem połączyć 2 osie skrętne takim ,,drucikiem,, odpowiednie długości zaczepów pozwoliły mi dostosować skrętność osi wedle teorii Ackermana tzn: pierwsza oś skręca się więcej niż druga.

To dobry pomysł?

Co do zabudowy to postanowiłem nie dawać międzyosiówek-spojlerów.

Po stronie kierowcy będzie bak w którym wytnę stopnie a po drugiej stornie ADblue, 2 zbiorniki powietrza oraz zbiornik na olej do pompy ze względu na to żeby nie było nie ścisłości gdyż pod volvo będzie podczepiona laweta do przewożenia ciężarówek. Akumulatory przeniosę na koniec ramy.

Model italeri przyniósł kilka faktów. Mocowanie tylne kabiny , chodzi mi tylko o mocowanie jest ok ale aby go zamontować trzeba ściąć taki piny które miałem włożyć w otwory w ramie których rzekomo nie ma.

Zacząłem mieć straszne wahania z łączeniem grillów ze względu tylko i wyłącznie na srebrne otoczki grillu dolnego oraz górnego bo nie wiem z czego je wykonać> jakieś propozycje?

Czekam na komentarze i propozycje zmian. Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
teorii Ackermana tzn: pierwsza oś skręca się więcej niż druga.

Tak jest w prawdziwych ciężarówkach, nie mogę znaleźć nigdzie fotki które to dobrze obrazują, Ale może JarekS ma takie foto.

Wnętrze jak i rama mi się podobają, czekam na fotki z zmontowanym układem skrętnym.