krzysiek788 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 (edytowane) Witam serdecznie! Zaczynam mój kolejny model i na wstępie proszę o jakieś porady dotyczące modelu: na co mam uważać, co jest błędne z oryginałem i co powinienem zmienić? Ja od siebie na razie tyle mogę powiedzieć że na pewno chce zrobić go 3 osiowego tzn 2 osie skrętne ostania z napędem! Nie będzie żadnych części z KFS_u tylko wszystko sam będę robił! Chciałbym dolny 2 częściowy grill połączyć tak jak tu na załączonym obrazku. Najbardziej podobają mi się volva gdzie cały zderzak jest w kolorze a nie czarny zwykły. Nie mam jeszcze pomysłu na malowanie dlatego liczę na was. Może to głupie ale myślałem o różowym. Najbardziej mi zależy żeby się nie kłócić się w moim temacie. Jeden napisze tak że jest lepiej drugi inaczej, ok wybiorę lepsze DLA mnie. Będę się starał codziennie aktualizować mój temacik. P.S Na pewno będą jakieś bajerki typu laptop i jakieś akcesoria z truck accessories ale nie wszystkei bo dużo rzeczy mi się nie podoba np: kangur. Edytowane 11 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Witam. Będę śledził postępy z zaciekawieniem. Jestem ciekaw efektu końcowego... Jeśli chodzi o malowanie zastanawiał bym się nad srebrnym z czarnymi zderzakami bądź kolor tak jak na tym drugim foto.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Nie będzie żadnych części z KFS_u tylko wszystko sam będę robił! Ambitnie Mam nadzieje, że posiłkujesz się dokumentacją techniczną a nie wyobraźnią. Będę zaglądał do tematu. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Oczywiście że nie będę robił z głowy. Mam kilkadziesiąt zdjęć volva (ramy, zawieszenia tip.) lecz brak mi rysunków technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trucknology Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Fajny projekcik, może spodoba Ci się to co pokażę - jest to nowy FH 2009 ale malowanie i konfiguracja w Twój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truck_drawings/volvo/volvo_fl-fm-fh_series/volvo_fh_4x24/fh16_4x24.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 11 Marca 2009 Autor Share Napisano 11 Marca 2009 Dzięki Trucknology i voseba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Cześć Krzysiek super ze robisz fh 16 (czyli ze gril łączysz ) bo tego chyba jeszcze nie było nie wiem i fajnie ze 6x2 będzie ciekwy truck będe dokładnie obserwował prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morusek11 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 witam, pomysł extra ,będę kibicował i czekał na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek668 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Krzychu widze ze elegancki plan na Volvo ja ci radz zrobic biale Volvo takie jak ci kiedys pokazywałem i czekam na postepy jakies pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Również zasiadam na widowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba2507 Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 czekamy na postepy w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 11 Marca 2009 Share Napisano 11 Marca 2009 Witam. Radzę uważać na połączenie obudowy filtra z filtrem (tam za kabiną). Sporo elementów nawet z Volvo F16, więc z dokładnością troszkę na bakier, ale nie jest źle Taki grill, który Ci się podoba łatwo można zrobić - wycinasz w zderzaku tą poprzeczkę po środku, doklejasz do grilla w ten rowek po środku, potem szpachla i szlif. Powodzenia w budowie, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 13 Marca 2009 Autor Share Napisano 13 Marca 2009 (edytowane) http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T874683 koledzy czy żeby zrobić takie volvo to muszę przedłużać ramę czy nie. Według mnie to raczej nie ale czekam na potwierdzenie. To co sam porównywałem Edytowane 13 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 krzysiek788 Wiesz ramę albo nietrzeba przedłużyć albo jak już to minimalnie zresztą masz przecież plany od takiego volvo wystarczy przeliczyć wymiary . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 jestes pewien ze rysunki do ktorych przykldasz rame sa wydrukowane w odpowiedzniej skali? [edit] Wydaje się mi, że rama w 6x2 jest dłuższa niż 4x2, niestety na tym rysunku nie widać wymiarów, ale jest możliwość przeliczenia ich na podstawie rysunku i danych fabrycznych, np. wymiarów kabiny. Szkoda, że nie zamieściłeś tej fotki volva wcześniej, byłem w tygodniu w tej okolicy na modelarskiej wycieczce z aparatem fotograficznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 Witam serdecznie! Mała aktualizacja. Został wymalowany silnik pędzlem. Farby 131 Satin i Mat 34 (zielony 5:2 biały) które wymieszałem w proporcjach (zielony 5:2 biały) Przy paskach widać troszku nie dociągnięcia ale nie będę ich poprawiał bo chłodnica wszystko zakryje. Przedłużyłem ramę o 1cm. Wyszlifowałem ją od strony zewnętrznej (miejsce przedłużenia) lecz od wewnętrznej darowałem sobie ze względu na to że ciężko jest tam szlifować a poza tym od góry będę dawał płytę do chodzenia. Silnik został zamontowany do ramy oraz zostało złożone przednie zawieszenie. P.S Jak mi się uda to jeszcze dzisiaj ramę wymaluje podkładem ,,Śnieżka,, ,a jutro zabieram się za oś skrętną. Nie mam pojęcia na jaki kolor wymalować ramę i jednak rezygnuje z koncepcji różowego. Dlatego muszę poczekać i poszperać na jaki kolor wymalować kabinę. Czekam na propozycje.Bym zapomniał, zrobiłem z podłogą w kabinę tzn. usunąłem te półki na tunelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
punio Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 ja bym zrobił kolor zbliżony do tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Krzysiek w końcu jakieś uaktualnienie. Jak narazie moim zdaniem dobra robota. A co do koloru to wydaje mi się że punio ma rację bo ładnie wygląda FH w tym kolorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Przy paskach widać troszku nie dociągnięcia ale nie będę ich poprawiał bo chłodnica wszystko zakryje. Przedłużyłem ramę o 1cm. Wyszlifowałem ją od strony zewnętrznej (miejsce przedłużenia) lecz od wewnętrznej darowałem sobie ze względu na to że ciężko jest tam szlifować a poza tym od góry będę dawał płytę do chodzenia. Myślałem, że się bardziej będziesz starał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 16 Marca 2009 Share Napisano 16 Marca 2009 voseba słusznie napisał . Przyłóż się troszkę więcej lecz od wewnętrznej darowałem sobie ze względu na to że ciężko jest tam szlifować a poza tym od góry będę dawał płytę Dla własnej satysfakcji mógł byś to poprawić Silnik nawet ok ,ale jednak przydało by się go jeszcze poprawić i dopracować Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek788 Napisano 16 Marca 2009 Autor Share Napisano 16 Marca 2009 Macie jednak racje zaraz zasiadam do poprawek. Po bardzo długiej przerwie z przyczyn szkolnych zacząłem dalej budowę mojego volva. Obecnie jest zrobiona 3 oś skrętna i rama wymalowana podkładem Wnętrze kabiny: Tunel wyrównany i delikatnie o 1-1,5 mm obniżony. Wymalowany wstępnie. Deski już nie ruszam a tunel i łóżko o raz ścianki wewnętrzne idą jeszcze raz do malowania. Wracając do ramy... Postanowiłem połączyć 2 osie skrętne takim ,,drucikiem,, odpowiednie długości zaczepów pozwoliły mi dostosować skrętność osi wedle teorii Ackermana tzn: pierwsza oś skręca się więcej niż druga. To dobry pomysł? Co do zabudowy to postanowiłem nie dawać międzyosiówek-spojlerów. Po stronie kierowcy będzie bak w którym wytnę stopnie a po drugiej stornie ADblue, 2 zbiorniki powietrza oraz zbiornik na olej do pompy ze względu na to żeby nie było nie ścisłości gdyż pod volvo będzie podczepiona laweta do przewożenia ciężarówek. Akumulatory przeniosę na koniec ramy. Model italeri przyniósł kilka faktów. Mocowanie tylne kabiny , chodzi mi tylko o mocowanie jest ok ale aby go zamontować trzeba ściąć taki piny które miałem włożyć w otwory w ramie których rzekomo nie ma. Zacząłem mieć straszne wahania z łączeniem grillów ze względu tylko i wyłącznie na srebrne otoczki grillu dolnego oraz górnego bo nie wiem z czego je wykonać> jakieś propozycje? Czekam na komentarze i propozycje zmian. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesiek668 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 no wrescie jakies nowe fotki powiem ci ze ladnie ci to wychodzi a srodek miazga bardzo ladny i czekam na dalsze postepy i jestem ciekawy jak juz to volvo skonczysz i zabiezesz sie za naczepke pozdro dla ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 Nio prezentuje się nieźle ,szkoda że wnętrze pędzlem malowane niestety trochę to widać ale jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 teorii Ackermana tzn: pierwsza oś skręca się więcej niż druga. Tak jest w prawdziwych ciężarówkach, nie mogę znaleźć nigdzie fotki które to dobrze obrazują, Ale może JarekS ma takie foto. Wnętrze jak i rama mi się podobają, czekam na fotki z zmontowanym układem skrętnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi