Skocz do zawartości

Volvo FH16 italeri by Krzysiek788

krzysiek788

Rekomendowane odpowiedzi

teorii Ackermana tzn: pierwsza oś skręca się więcej niż druga.

Tak jest w prawdziwych ciężarówkach, nie mogę znaleźć nigdzie fotki które to dobrze obrazują, Ale może JarekS ma takie foto.

Wnętrze jak i rama mi się podobają, czekam na fotki z zmontowanym układem skrętnym.

nvd075borderrc0.jpg

Żle chyba sprecyzowałem moją wypowiedź. Może inaczej napisze. Czy w volvie sa tak samo połączone osie skrętne jak w Scanii?

Tak wszędzie tak jest, ja szukałem właśnie volva, ale chyba za krótko szukałem.

P.S nie wiem czy zaglądałeś ale warto Przegląd 3D

Widać to w filmie o sprzęganiu naczepy.

Edytowane przez Gość

Krzyśku wszystka zasługuje na zgrzewkę !!!

Rama jest bardzo starannie pomalowana i wykonana.Ale mam jedno pytanie czy ty abyś nie poszerzał łózka??

Nie chodzi o żadne połączenie osi ! Chodzi o naturalny kąt, który nie powoduje nadmiernego zużywania się opon. Druga oś zawsze wykonuje mniejszy ruch, niż pierwsza !

Zgodzę się, że skręt tej osi ma tylko i wyłącznie na celu minimalizację zużycia opon. Wynika to z praw fizyki, że koła tej osi skręcają minimalnie w stosunku do kół osi pierwszej.

Jednak w Scaniach jest to realizowane przez specjalny drążek (kierowniczy?) łączący obie osie, dokładnie tak, jak odwzorowuje to kit KFSu (do Scanii):

P1030302ScaniaR500PvdHverbouwing.jpg

Inne fotki skrętnej osi:

P1040673.jpg

18-04-2008nieuwescaniahofsteDeurnin.jpg

0f9830c1-418a-4493-926d-9a97729bb59.jpg

Pozdrowienia

A w volvie tak samo są osie skrętne-wiem. Mi chodzi o sam mechanizm ,,drążek,, czy tak samo za pomocą drążka są osie skrętne czy mam inaczej kombinować. W lego nie miałem problemów ze skrętnościami nawet w naczepie a tu heh miał być łatwiej.

Niekoniecznie tak samo...

W tych Scaniach, których fotki są powyżej, jeśli oś środkowa skrętna jest uniesiona do góry, jej koła również skręcają, ponieważ połączenie jest za pomocą sztywnego drążka.

Widziałem Volva, w których podniesiona oś środkowa nie skręcała, mimo skrętu osi przedniej. To by wykluczało istnienie sztywnego drążka, możliwe, że jest to jakiś układ pneumatyczny/hydrauliczny lub oś skręca, bo jest "swobodna" - koła wybierają najmniejsze tarcie.

Nie wiem, nie znam się na technice ciężarówek, a zdjęć mechanizmu znaleźć nie mogę. Znalazłem tylko do Scanii, stąd jestem pewien, że tam drążek jest.

Zdjęcie z Wagi Ciężkiej:

Volvo-FH12-420-BTT-Schiffner-300605.jpg

Pozdrowienia.

W Volvo na pewno nie ma takiego drążka jak w Scanii. Ta os jest raczej samosterowna czyli działa na zasadzie kółek z wózka z supermarketu czyli sama się skręca i sama się "prostuje"

Model ladny ale... jezeli chodzi o wnetrez to sie nie postarałes. Podstawowy bład to zle wymieszana farba przez co powstały ci mazy na kierownicy i desce. to naprawde widac wiec popraw to. Pozdrawiam.

Powiedcie mi koledzy co to wszystko jest miedzy osiami.

Ten wąski zbiornik to jest na olej do pompy?

Jak wyglda Adblue?

1e92f8118e398aeemed.jpg

Dwa zdjęcia osiek podnoszonych samosterujących:

http://news.thomasnet.com/images/large/459/459457.jpg

http://news.thomasnet.com/images/large/021/21524.jpg

Ośka prostuje się dzięki sprężynie i nie jest połączona z pierwszą osią.

A sam model.. szkoda że pędzel, ale będę zaglądał.