Pafica Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Hę, hę, zaczymam kolejny warsztat, póki co: -76 UM`u się kreci -classy peg czeka na więcej dokumentacji (i chyba kreta też) -do 7tp to wolę już nie patrzeć- rzeeeeźnia. Tym razem plan mam ambitniejszy-zrobię model prosto z pudła Generalnie model revella jest bardzo dobrze dopracowany, wymaga jedynie wymiany "relingów" na drut, by z pudła się doskonale prezentował. Oczywiście dla bardziej ambitnych modelarzy polecam parta, tu jednak oszczędze sobie blach. Części latają po pudełku, model odkupiony od kolegi- w stanie "oderwanie kół od wyprasek", i szpetnego sklejenia wanny. Proszę bez złośliwych komentarzy, wiem, żę obiecałem skończyć 76 UM`u ale jednak ilość przeróbek mnie przerosła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Życzę powodzenia w budowie kolejnego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 12 Marca 2009 Share Napisano 12 Marca 2009 Jeden z lepszych TETóW w tej skali... Prosto z pudła też się bardzo dobrze prezentuje... Godny polecenia bo sam go kiedyś POPEŁNIŁEM i mam zamiar wrócić tylko że tym razem oblaszakować DZIADA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Wieża sklejona, wszystkie relingi przeobione na drut. Czekam na kółko jezdne od kolegi, jedno mi się gdzieś zgubiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 zaraz (albo później) ktoś cię zjedzie za zamknięte peryskopy... model sympatyczny, wspominam go ciepło. postaraj się tylko wyciąć skalpelem szczeliny w kopułkach (można!) i rozwiercić skalpelem lufę km. gąsienice z blaszek też by się przydały. powodzenia, głównie przy suchopędzlowaniu. nie poddawaj się i napieraj, Żółwik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 18 Marca 2009 Share Napisano 18 Marca 2009 Ah, robiłem ten modelik wieki temu, również miło wspominam powodzenia w pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 19 Marca 2009 Autor Share Napisano 19 Marca 2009 Czas leci, a ja się feftaczę Szybki "szkyc" podstawki: Teciak na jakimś podwyższeniu drogi, rozbita balustradka, takie tam... Zrobiłem już balsowe okleiny podstawki w stylu "rusykalnym" w czym bardzo pomógł mi wikol, zostawiając piękne nie przyjmujące farby plamy Za balsę posłużył mi koszyk od "truskafeczek", ale nie polecam takiego materiału, z niewiadomych przyczyn jest dziwnie zwichrowany, a różne kawałki inaczej reagują na farbę :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Dobra, wątpię ażebym zdążył jescze podstawkę wystrugać, ale będę próbował. Lewe gęsi sklejone "na temira" :]] Teraz będzie zabawa z malowaniem tego. Trzeba będzie zrobić jescze drugą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Marca 2009 Autor Share Napisano 27 Marca 2009 Podstawka na półmetku-zmiana koncepcji. Bruk ze styropionu-patent czaka45, obok jakieś drzewka-tu widzicie materiał na nie: Wykopane maliny. Niestety są dość "gibkie" ale myślę, że po pomalowaniu sido stracą na elastyczności. I koleżka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Hmm, model wygląda coraz lepiej. Trzymam kciuki, żebyś zdążył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 27 Marca 2009 Autor Share Napisano 27 Marca 2009 Zdążę. Obym tylko nie siedział na forum fiatpunto albo pocinał w IL2 1946, opychał się ciastkami i zapijał mlekiem jak to ostatnio mam zwyczaj wieczorami :} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 Jak nie skończę czołgu, to do konkursu samą podstawkę dam :] A wygląda ona tak. Bruk ze styropianu jest świetny, teraz strasznie żałuję, że nie zróżnicowałem bardziej kolorów poszczególnych kostek Byłoby jescze fajniej, ale i tak jestem zadowolony. Jeszcze tylko boczki ładnie wykończyć i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Podstawka wygląda przyzwoicie, ale czy te kamienie bruczkowe (nie znam specyficznej nazwy) nie są za duże jak na skalę 1/72? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 28 Marca 2009 Autor Share Napisano 28 Marca 2009 Balu i czak doszli do wniosku, że nie. Mi też się wydaje, że są w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 A możesz coś na tym położyć, żeby było porównanie dla skali? Np. figurkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Lepiej pudełko zapałek albo wykałaczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 Wg mnie lepiej figurkę w skali 1/72, bo łatwo będzie porównać, a taka paczka zapałek czy wykałaczka są w skali 1/1, ale takie też coś może pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 A według mnie poręcze dla desantu są lekko krzywe, albo fotosik wstawia fotki pomniejszone i się schody robią z pikseli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Marca 2009 Share Napisano 28 Marca 2009 cześc, styropian wałkowaliśmy w warsztacie Czak-a dotyczącym Su-100 i Jagdpanzer-a. Bruk może być różnego rozmiaru i doszliśmy do wniosku, że choć duży to jest dopuszczalny. A jak ktoś chodził po np. Via Appia Antica to wie, że może być nawet bardzo duży, mimo że wykonany dosyć dawno temu.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi