GrzechuG Napisano 13 Marca 2009 Share Napisano 13 Marca 2009 Witam Dzisiaj chciałbym zaprezentować czołg T-72 w skali 1/72. Model firmy Revell, składało się nawet przyjemnie. Mam nadzieję że nie będziecie zbyt surowi w swych ocenach. Miłego oglądania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Bardzo fajnie i czysto sklejony model. Bazowa farba elegancko siadła, suchy pędzel też wygląda efektownie. Nie przypadł mi do gustu wash i wydech. Na ten gun metal przydałoby się trochę rdzy, bo za bardzo się świeci. za podstawkę! jakbym się w Jurze znalazł! Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-lotus98- Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Bardzo ładny model na pieknej dioramce P.S. ja bym kupil do nieo jeszcze figurki czolgistow i pjechoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 pjechoty Tak zdecydowanie jakaś "pjechota" by się przydała, bo na winetce pusto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Skoro tak mówicie to może w przyszłości będzie jakaś piechota. Nie przypadł mi do gustu wash Na temat gustów się nie dyskutuje ale zdjęcia zawsze trochę przekłamują. W rzeczywistości wygląda lepiej. Jak się mi nic nie odmieni to będzie do obejrzenia w Będzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Fajny pomysł. GRATULACJE. Ja kiedyś też popełniłem T72 z Revella: ,ale zabrakło mi polotu żeby zrobić dioramkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 14 Marca 2009 Autor Share Napisano 14 Marca 2009 Ta dioramka to w sumie jakieś 3 dni roboty. Czołg 3 tygodnie (z przerwami). Ludziska już się robią. Proszę z cierpliwością czekać na zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 14 Marca 2009 Share Napisano 14 Marca 2009 Witam! To i ja dorzucę tutaj swoje pięć groszy: Model bardzo ładnie sklejony i pomalowany Brak obić, przetarć itp. demolek tak charakterystycznych dla pojazdów "frontowych" jest tutaj jak najbardziej usprawiedliwiony - dzisiaj maszyny przez długi czas "koszarują" i młode wojsko pucuje je na błysk szczoteczkami do zębów , niemniej jednak trochę brudu na kołach i osłonach trakcji zdecydowanie dodałoby modelowi realizmu. To coś z tyłu, pod zbiornikami z paliwem kolorystyką niestety w niczym nie przypomina drewnianej belki Makietka terenu bardzo ładna ale niestety za duża dla jednego pojzadu : krajobraz stanowi potężną konkurencję dla modelu - ten tam jest poprostu podmiotem a na pierwszy plan wybijają się zarośla, droga, skała itd., dodatkowo kolorystyka całości sprawia że czołg staje się mało widoczny (oto co znaczy dobry kamuflaż ). Można by temu zaradzić dodając dla towarzystwa jakiś drugi pojazd oraz np. pnących się po zboczu żołnierzy - wtedy rozproszyłoby to wrażenie dominacji otoczenia nad czołgiem. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 15 Marca 2009 Autor Share Napisano 15 Marca 2009 I to się nazywa konstruktywna krytyka. Dziękuję . Po komentarzach wnioskuję że chyba najgorzej nie jest. A co do podstawki (dioramki) to mnie osobiście nie podobają się takie które mają 10cm2 i i pojazdy wystają poza jej obrys dlatego jest większa. Co do drewnianej belki to rzeczywiście wygląda tragicznie. Mam już przygotowaną nową z naturalnej gałązki. Jak napisałem w poprzednim poście homo sapiens też się pojawi. dodatkowo kolorystyka całości sprawia że czołg staje się mało widoczny Jak kamuflaż to kamuflaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 15 Marca 2009 Share Napisano 15 Marca 2009 Nie przypadł mi do gustu wash Na temat gustów się nie dyskutuje ale zdjęcia zawsze trochę przekłamują. W rzeczywistości wygląda lepiej. Jak się mi nic nie odmieni to będzie do obejrzenia w Będzinie. Heh nie chodziło mi dosłownie o gust, tylko ogólne odczucia wizualne. Miałem na myśli to, że bryła modelu ma pełno zakamarków, które można jeszcze bardziej uwidocznić stosując preshiding, albo wash. Przy jednokolorowym malowaniu i odpowiednio rzadkiej farbie można uzyskać bardzo ładny efekt 'trójwymiarowego', a nie brudnego czołgu. właśnie takim sposobem robiłem swojego IS-3 i jestem bardzo zadowolony z efektu, zapraszam do galerii. Nie zmienia to jednak faktu, że wyszedł Ci bardzo zacny model bardzo fajnego czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 17 Marca 2009 Autor Share Napisano 17 Marca 2009 Heh nie chodziło mi dosłownie o gust, tylko ogólne odczucia wizualne. Miałem na myśli to, że bryła modelu ma pełno zakamarków, które można jeszcze bardziej uwidocznić stosując preshiding, albo wash. I taką krytykę lubię. Według mnie nie wystarczy powiedzieć "że to czy tamto mi się nie podoba". Dobrze byłoby zaznaczyć dlaczego "nie przypadło coś do gustu" i co można by poprawić. Ja się nie gniewam jeśli ktoś konstruktywnie krytykuje moje modele, wręcz przeciwnie . Ćwiczę i stosuję nowe techniki. W przeciwnym wypadku już dawno przestałbym pokazywac swoje wypociny . Jak wspomniałem prawdopodobnie będzie do obejrzenia w maju w Będzinie więc zapraszam. Dziękuję za wszelkie (wzięte przeze mnie do serca) uwagi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Witam! Bardzo podoba mi się ten owy czołg o nazwie T-72. Rzadko piszę na tym forum chyba że spotkam jakieś cudeńko co mnie zainteresuje. Ciekawie to wszystko zrobiłeś. Bardzo mnie się to podoba. W przyszłości mam zamiar coś podobnego zrobić. Powiedz mi tylko jedno, jaki to jest kamuflaż? Mianowicie z jakiej Armii? No chyba że kamuflaż wymyślony jet to ok. Ale i tak jest super. Ogólnie jak dla mnie to 5+ Super! PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Niemieckiej Republiki Demokratycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 Niemieckiej Republiki Demokratycznej Zgadza się. To NRD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Witam.Co do modelu fajny choć trochę za czysty wg mnie.Ale wg zdjęć jest ok.A tak z ciekawości NRD używała innego koloru bazowego malowania niż Polska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi