igi Napisano 5 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Witam ponownie W związku, że to trzecia klasa, niedługo liceum i za miesiąc egzaminy, w szkole katują nas niemiłosiernie i nie mam czasu na ślicznotkę Lecz ostatnio troszkę z nią działałem. Postanowiłem nie wywalać tej ścianki z kabiny bombardiera, troche roboty by z tym było, a i tak jej nie widać Apropo wypychaczy, to nie wiem, zawsze o nich zapominam Nigdy wcześniej nie zwracałem na nie uwagi, a teraz staram się być troszke bardziej profesjonalny A tak ogólnie, to wielkie dzięki za zdjęcia, rady i strone Po dostarczeniu przez pocztę posiłków przedstawionych na zdjęciu + mr. hobby(oczywiście musiałem iść na pocztę po tygodniu od wysłania kasy, bo listonosz chyba psa sie boi i aviso nie wrzuca ) Kilka fotek: małe posiłki : wieżyczka dolna(jeszcze chyba muszę ją troche 1500 podszlifować, bo widać leciutkie smugi, nie dałem rady tego pozaklejać do malowania aero i pędzelek poszedł w ruch: Kadłub już sklejony, w święta szpachelka, mr.hobby do szybek spisuje się świetnie Skrzydła tylko włożone, żeby samolocik stał prosto i na wieżyczce się nie opierał: I od dołu: Poprawiłem górną wieżyczkę : Pozdrawiam Igor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cparty95 Napisano 5 Kwietnia 2009 Share Napisano 5 Kwietnia 2009 Ładnie ci to b-17 wychodzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 DOlne stanowisko strzeleckie wyszło REWELACYJNIE... DO BOJU CHŁOPIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2009 oj ta wieżyczka tak ładnie wygląda tylko na zdjęciu musze ją jeszcze przeszlifować, bo ma zacieki niezłe jeszcze 2 dni i freedom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Ale mam nadzieję że ta dolna wieżyczka jest tylko przymierzona... Nie będzie tak wyglądać na stałe??... Bo to by było nie do przyjęcia. Rozwiercić ten otwór na większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Jest już przyklejona... Rzeczywiście, na foto troche dziwnie wystaje. W ciągu najbliższych dwóch dni wstawie nowe foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 I tak się zastanawiam... po co przyklejałeś stanowisko strzelca PRZED malowaniem? Teraz jak sobie paćniesz farbą to do widzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Jachud spoko Też nad tym myślałem, ale zawsze model maluje już po złożeniu, a że upaćkam wieżyczke farbą? o to się już nie martw Troszke fotek przed szpachlowaniem i końcową obróbka kadłuba do malowania A poza tym tematem, to coś się napaliłem za bardzo na duże modeliki z II w.ś w 1:48...właśnie c-47 skytrain Revella idzie nigdzie nie znalazłem inboxa, ale jako tako z moją angielszczyzną wyczytałem, że jest malowanie USAF i Raf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Ehhh. Jest jeden minus. Okienka w diobowej częsci kadłuba wyglądają tak jakbyś je zalał klejem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 wiem, tylko jedno, drugie już zdążyło się zakurzyć dopiero po tym pierwszym okienku postanowiłem kupić jakiś klej do szybek a jak z tym dolnym stanowiskiem w końcu? Co w nim jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Ale kolos Myślałem, że mój B-2 jest wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 Ale kolos No, on ma coś ok.80cm rozpiętość skrzydeł... igi ale masz bałagan :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 15 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2009 Rozpiętość skrzydeł to 65 cm, aż tak duży nie jest dobra znowu mi powróciły chęci na niego, co prawda robię wszystko prócz szpachlowania i szlifowania kadłuba i skrzydeł, bo to męczące i tego nie nawidzę Nie no co Ty, bałagan? robiłem porządek przed świętami W sumie to nie wiele zrobiłem, ale z 3 godzinki mi to zajęło i efekt mi się bardzo podoba, dlatego tyle fotek(mój pierwszy tak dokładnie robiony model). Zrobiłem śmigła, ale zeszło mi od maskolu i taśmy z 2/5 farby i będę musiał wszystko jeszcze raz malować Ps. Dzisiaj doszedł kolejny kolosik Ostatnio mam faze na drugo-wojenne bombowce i transportowce w 1/48 Niedługo wstawie inboxa, a tak krótko, to dużo bardziej szczegółowy niż b-17, tylko myślałem, że będą malowania z II wś, a są tylko z 48 i 49r Ale coś sie wymyśli, a zależy mi na wojennym kamo Mam jescze pytanko na temat ślicznotki. Czy Memphis Belle też miała podwieszane dodatkowe dwie bomby pod skrzydłami? W instrukcji jest napisane, żeby je zrobić, ale nie wiem czy to dobry pomysł... Pzdr. Igi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Jak idą prace?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 W B-17 poprzyklejałem szybki i pomalowałem farbą całość(przy okazji zrobiłem podkład). Niestety na całej powierzchni skrzydeł mam kaszkę i zostało sporo niedoszlifowań. Nie wyrobiłem, walnąłem model w kąt i czeka do wakacji, jak będę miał więcej cierpliwości i czasu... Teraz wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert822 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Witam mam pytanko o firme Revell -co o niej sadzisz jakosc wykonania itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Osobiście uważam Revella za dobrą firmę, duży wybór modeli, ceny nie wygórowane za bardzo, przeważnie modele łatwe w sklejaniu i mają czytelne instrukcje. Z wad, to mogę powiedzieć, że modele Revella mają nadmierną ilość wypychaczy(przynajmniej mam takie wrażenie). A szczegółowość modeli zależy od modelu, każdy inny...Jedne bardzo szczegółowe, a ta B-17 biedna w szczegóły(głównie wnętrza), mało wyposażenia kabiny i nie ma komory bombowej. Ogólnie polecam, około 80% moich modeli to Revell i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Oczywiście jak w każdej innej firmie tak i w Revellu... (a chyba zwłaszcza w Revellu) warto dowiedzieć się z netu lub chociaż obejrzeć wypraski... bo dużo jest przepaków lub form odziedziczonych po wchłonięciu innych firm. W Revellu sporo jest Monogramu i Matchboxa ( czyli modele sprzed 30 lat) chociaż trafiają sie i Hasegawy ( Spit IX/XVI) - podobnie w Italerce możesz trafić na knoty lub cacuszka Accurate'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Przez ostatnie 2 tygodnie troszkę malowałem ślicznotkę... Owszem, wydaje się mało, ale zajęło mi to wszystko sporo czasu, szczególnie maskowanie tack-it-em, którego polecam(pierwszy raz tego używałem) Oto zdjęcia z każdego cyklu malowania: Na dwóch ostatnich zdjęciach widać ogrom niedociągnięć, większość postaram się poprawić, lecz tą chropowatą powierzchnię na skrzydłach trudno usunąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Słyszałem kiedyś o "ściereczko-gąbeczkach" którymi taką powierzchnię łatwo usuniesz. Do dostania w sklepach z tapetami itp. Możesz też bawić się papierem 2500 wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 13 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2009 Dzięki Lucas Poprawiłem to jednak zwykłym filcem i wygląda to dużo lepiej niż wcześniej Dzisiaj się wziąłem za malowanie dołu i drugi raz malowałem z Tack-it-em i już go uwielbiam! Świetnie maskuje moim zdaniem, a od kilku lat szukam jakiegoś patentu na maskowanie i dopiero teraz go znalazłem Oczywiście przy malowaniu olejną porobił mi się taki pyłek na powierzchni, no to zamiast filcu poleciałem wszystko rozcieńczalnikiem, co mi zepsuło Preshading i efekty po tack-it, jestem zadowolony, jakbym się bardziej przyłożył, to by wyszło lepiej, ale myślę, że i tak jest dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 Dość już mam tego modelu! Jakiś pechowy jest! Co chwile mi się malowanie psuje, a to niechcący poleci mi skądś kropelka rozcieńczalnika, a to robią mi się odbarwienia od tack-it-a i maskola - mam już go dość! Do poprawiania wydechów, które robiłem wczoraj, używałem 4x aerografu i 2x pędzelka! W ogóle na górze samolotu porobiły mi się jakieś dziewne ślady, cały model umyłem... Badziewnie to wszystko razem wygląda, może jak położę lakier za jakiś tydzień to będzie lepiej, teraz wyjeżdżam.. zdjęcia: po kąpieli: i te nieszczęsne wydechy: pzdr. Igi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Eee tam, nie narzekaj, fajnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
igi Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2009 Dobra...polakierowałem ślicznotkę glossem i zacząłem nakładać kalki, a tu sporo rzeczy nie pomalowane(natarcia skrzydeł itd.) Zdjąłem maskowanie owiewek i mój B-17 nareszcie mi się zaczął podobać Tylko mam pytanko... co zrobić, żeby mi powietrze pod kalki nie wchodziło!?!? Używam decalfixu, ale to pomaga tylko w przyczepności, ale bąbelki powietrza zostają.. Żeby nie było - antenki, malowanie niektórych owiewek, urwane lufy zostawiam na koniec, bo mam tendencję do psucia tego wszystkiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrLan Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Kolego igi no to w końcu jak zrobiłeś ten oliwkowy bo nie znalazłem, mieszałeś farby revella?? Ja mam ślicznotke w skali 1:72 z Academy i nie mam pojęcia jaką farbą ją malować. Pisze tylko oznaczenie FS 34087, ale co firma to inny odcień :( Mam farbke z MM ale nie wiem czy jest odpowiednia....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi