Skocz do zawartości

Tiger I late 1/35(Dragon)

Szymeeeek

Rekomendowane odpowiedzi

zapraszam do komentowania :-)

Zabawa z nitro skończyła się tym czego się obawiałem - kicha, podratuj to jeszcze jakoś, bo wygląda to jak pancerz odlewany.

Nie zawsze podpatrywanie innych modelarzy wychodzi na dobre, zabawa z fakturą stali walcowanej przeważnie daje mizerny efekt, a zwłaszcza gdy wykorzystujemy nitro.

A co było z lufą nie tak, że tyle szpachli nawaliłeś ?

Pzdr

Według mnie nie jast aż tak źle jeszcze to wyszlifuje mocno i surfacerm prysne. Na lufie zrobiła mi sie szpara 1mm więc to musiałem zaszpahlować. Dzisiaj przyszła paczka z pigmentami i farbami olejnymi, dostałem gratis nowy rozcieńczalnik tamiya i tu moje pytanie czy moge go używać jak zorcieńczalnik do farb olejnych rembranta??? Idzie do mnie masa do robienia zimmeritu i urządzonko do jego wyciskania.

Zabawa z nitro skończyła się tym czego się obawiałem - kicha, podratuj to jeszcze jakoś, bo wygląda to jak pancerz odlewany.

Nie zawsze podpatrywanie innych modelarzy wychodzi na dobre, zabawa z fakturą stali walcowanej przeważnie daje mizerny efekt, a zwłaszcza gdy wykorzystujemy nitro.

Ja używam nitro z powodzeniem i wygląda to uważam dość ciekawie, aczkolwiek trzeba z umiarem.

p1100487yt1.jpg

Faktura zrobiona jest na wszystkich powierzchniach z wyjątkiem włazów i klapy nadsilnikowej.

Pozdrawiam

• 2 months later...

Witajcie po długiej przerwie. Zapewne część z was myślała już że tygrysek umarł, ale nie ja nad nim cały czas pracowałem Dość długo nie było mnie na forum bo miałem problemy z nową lustrzanką, ale do rzeczy tiger prawie gotowy do malowania podkładem (zostało kilka drobiazgów do przyklejenia), zimmerit robiłem z masy tamiya a wyciskacz to zestaw firmy Lion Road. Był to mój pierwszy zimm więc nie jest aż tak źle.ogółem zestaw dragona to jedne wielkie klocki nie wymagające interwencji szpachli. Zaczołem robić dioramkę na której będzie stał tiger wraz z dwoma konikami i żołnierzami wermachtu. Podstawę dioramy robiłem z masy dostępnej w empiku za 9.99zł a figurasy to zestaw dragona który składa się koszmarnie. Na wieży musiałem zdjąć zimm i będe dziś w nocy kładł nowy ponieaż nastąpiła usterka która wynikła nie z mojej winy. Koła pomalowałem bazą vallejo i z wash'owałem. Myślę że ogólnie nie jest źle, eśli macie jakieś uwagi to proszę pisać bo jest to ostatni dzwonek żebym mógł jeszcze coś poprawić.

DSC02481.JPG

DSC02482.JPG

DSC02483.JPG

DSC02484.JPG

DSC02485.JPG

DSC02486.JPG

DSC02487.JPG

DSC02488.JPG

DSC02489.JPG

DSC02492.JPG

DSC02493.JPG

DSC02494.JPG

DSC02496.JPG

DSC02498.JPG

DSC02499.JPG

DSC02500.JPG

DSC02501.JPG

bypicasa2html.gif

Zimmericik tak źle nie wygląda

Przednie mocowanie liny do naciągania gąsienic (tej cienkiej) trochę nisko wypadło, normalnie byłby tam błotnik... Coś nie tak jest z lewarkiem ;) To "coś" na rączce do kręcenia to mocowanie, powinno być przytwierdzone do czołgu

Przednie mocowanie liny do naciągania gąsienic (tej cienkiej) trochę nisko wypadło, normalnie byłby tam błotnik...

Jest kompletnie źle założona, mocowania są w złych miejscach.

Coś nie tak jest z lewarkiem ;) To "coś" na rączce do kręcenia to mocowanie, powinno być przytwierdzone do czołgu

Zgadza się, ale lewarek po lewej stronie był tylko mocowany przy Tygrysach wersji dowodzenia, a po prawej stronie powinna być tuba na anteny i hak, a nie widzę tego, ale mocowania po lewarku zostały

Liny holownicze też w późnych Tygrysach ułożone były na kadłubie inaczej, popatrz na kształt tej plastikowej z zestawu.

Saxot, ja wiem że instrukcje Dragona miejscami są bardzo skomplikowane, ale bez przesady. Popraw te rzeczy, bo mi serce krajesz

Pzdr

Ps. Po co Ci ten stary pajacyk Tamiyi i to wojaka z Afryki ?

Przednie mocowanie liny do naciągania gąsienic (tej cienkiej) trochę nisko wypadło, normalnie byłby tam błotnik...

Jest kompletnie źle założona, mocowania są w złych miejscach.

Coś nie tak jest z lewarkiem ;) To "coś" na rączce do kręcenia to mocowanie, powinno być przytwierdzone do czołgu

Zgadza się, ale lewarek po lewej stronie był tylko mocowany przy Tygrysach wersji dowodzenia, a po prawej stronie powinna być tuba na anteny i hak, a nie widzę tego, ale mocowania po lewarku zostały

Liny holownicze też w późnych Tygrysach ułożone były na kadłubie inaczej, popatrz na kształt tej plastikowej z zestawu.

Saxot, ja wiem że instrukcje Dragona miejscami są bardzo skomplikowane, ale bez przesady. Popraw te rzeczy, bo mi serce krajesz

Pzdr

Ps. Po co Ci ten stary pajacyk Tamiyi i to wojaka z Afryki ?

Powiem tak co do lewarka to rzeczywiście źle spojrzałem,zaraz to poprawie Instrukcja tygrysa jest czytelna a mnie chodziło o instrukcje od konnych. Ten pajacyk przypadkowo wkradł się do relacji Dlaczego mówisz że liny źle są zrobione, według zdjęć na których bazuje jest wszystko ok.

Przypatrz się jak są ułożone liny holownicze i lina do naciągania gąsienicy.

Teraz porównaj z Twoim modelem.

Przy okazji spójrz na młot.

PlanTygrys.jpg

Hmm rzeczywiście masz rację zobaczę co da się z tym zrobić, o co chodzi z młotem??? Jeśli masz jeszcze jakieś uwagi to pisz bo jest to ostatnia szansa żeby coś zmienić

Z jakiej dokumentacji pochodzi ten rys.?

Przepraszam, powinienem napisać, plan pochodzi z rosyjsko języcznej monografii, tytułu "тигр крупным планом".

o co chodzi z młotem???

Jest w złym miejscu, przysuń go bliżej środka, koło wentylatora sa zaczepy na obuch. Nożyce są przyklejone odwrotnie.

Pzdr

Drodzy koledzy według waszych wskazówek poprawiłem moje błędy, wymieniłem liny i narzędzia i teraz jest wszystko na swoim miejscu Zrobiłem zimm na wieży oraz nowy na boku kadłuba ponieważ jak ściągałem linę do naciągania gąsienic oderwał mi się spory kawałem zimmeritu. Proszę o wszelakie sugestie. Oto zdjęcia:

DSC02504.JPG

DSC02505.JPG

DSC02506.JPG

DSC02507.JPG

DSC02508.JPG

DSC02509.JPG

DSC02511.JPG

DSC02512.JPG

DSC02513.JPG

DSC02515.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html

Koledzy potrzebuję pomocy, a mianowicie przeglądając dzisiaj w necie dodatki fototrawione do tigera natrafiłem na zestaw błotników bocznych wykonanych w całości z blaszki. Dostałem weny i wymierzyłem wszystko i zrobiłem jeden taki błotnik i nie wiem które bedą lepsze te zestawowa z dodatkiem blaszki(I fota) czy te które wykonałem w całości z aluminium( II fota)

DSC02521.JPG

DSC02522.JPG

DSC02524.JPG

DSC02526.JPG

Popatrz do wątku Dumo, tam Seb wrzucił rysunek profilu błotnika bocznego, bo póki co, Twoje są błędne.

Nity nie rób poprzez wyciskanie, bo to kiepsko wygląda, ale rozciągnij nad zapaloną świeczką kawałek ramki, a potem krojąc ten rozciągnięty pręcik skalpelem, otrzymasz idealne nity, które tylko kleisz na CA.

Pzdr

Popatrz do wątku Dumo, tam Seb wrzucił rysunek profilu błotnika bocznego, bo póki co, Twoje są błędne.

Nity nie rób poprzez wyciskanie, bo to kiepsko wygląda, ale rozciągnij nad zapaloną świeczką kawałek ramki, a potem krojąc ten rozciągnięty pręcik skalpelem, otrzymasz idealne nity, które tylko kleisz na CA.

Pzdr

Już kolega Reggy mi pokazał schemat jak zrobić te błotniki, do wieczora jedna sztuka powinna być gotowa

Po kilku próbach związanych z formowaniem aluminum udało mi się stworzyć takie coś DSC02529.JPG

DSC02530.JPG

Do tego dojdą jeszcze te trójkątne podpórki. Z czego można by było zrobić jeszcze te błotniki bo to aluminum jest bardzo ciękie i przez przypadek na zagięciu potrafi się rozerwać