Szymeeeek Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 zapraszam do komentowania :-) Zabawa z nitro skończyła się tym czego się obawiałem - kicha, podratuj to jeszcze jakoś, bo wygląda to jak pancerz odlewany. Nie zawsze podpatrywanie innych modelarzy wychodzi na dobre, zabawa z fakturą stali walcowanej przeważnie daje mizerny efekt, a zwłaszcza gdy wykorzystujemy nitro. A co było z lufą nie tak, że tyle szpachli nawaliłeś ? Pzdr Według mnie nie jast aż tak źle jeszcze to wyszlifuje mocno i surfacerm prysne. Na lufie zrobiła mi sie szpara 1mm więc to musiałem zaszpahlować. Dzisiaj przyszła paczka z pigmentami i farbami olejnymi, dostałem gratis nowy rozcieńczalnik tamiya i tu moje pytanie czy moge go używać jak zorcieńczalnik do farb olejnych rembranta??? Idzie do mnie masa do robienia zimmeritu i urządzonko do jego wyciskania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DerPanzersoldat95 Napisano 25 Marca 2009 Share Napisano 25 Marca 2009 niestety Seb ma rację z fakturą walcowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 25 Marca 2009 Autor Share Napisano 25 Marca 2009 niestety Seb ma rację z fakturą walcowania Zobaczymy, wydaje mi się że fajny efekt bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Widziłem Tygrysa, Panterę, i inne czołgi na żywo w muzeach - nie maja faktury stali walcowanej ? W każdym razie to nie zauwazalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Zabawa z nitro skończyła się tym czego się obawiałem - kicha, podratuj to jeszcze jakoś, bo wygląda to jak pancerz odlewany. Nie zawsze podpatrywanie innych modelarzy wychodzi na dobre, zabawa z fakturą stali walcowanej przeważnie daje mizerny efekt, a zwłaszcza gdy wykorzystujemy nitro. Ja używam nitro z powodzeniem i wygląda to uważam dość ciekawie, aczkolwiek trzeba z umiarem. Faktura zrobiona jest na wszystkich powierzchniach z wyjątkiem włazów i klapy nadsilnikowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 26 Marca 2009 Autor Share Napisano 26 Marca 2009 No właśnie posiedziałem dzisiaj i mam taką samą fakture jak kolega wyżej,więc chyba mi się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 20 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2009 Witajcie po długiej przerwie. Zapewne część z was myślała już że tygrysek umarł, ale nie ja nad nim cały czas pracowałem Dość długo nie było mnie na forum bo miałem problemy z nową lustrzanką, ale do rzeczy tiger prawie gotowy do malowania podkładem (zostało kilka drobiazgów do przyklejenia), zimmerit robiłem z masy tamiya a wyciskacz to zestaw firmy Lion Road. Był to mój pierwszy zimm więc nie jest aż tak źle.ogółem zestaw dragona to jedne wielkie klocki nie wymagające interwencji szpachli. Zaczołem robić dioramkę na której będzie stał tiger wraz z dwoma konikami i żołnierzami wermachtu. Podstawę dioramy robiłem z masy dostępnej w empiku za 9.99zł a figurasy to zestaw dragona który składa się koszmarnie. Na wieży musiałem zdjąć zimm i będe dziś w nocy kładł nowy ponieaż nastąpiła usterka która wynikła nie z mojej winy. Koła pomalowałem bazą vallejo i z wash'owałem. Myślę że ogólnie nie jest źle, eśli macie jakieś uwagi to proszę pisać bo jest to ostatni dzwonek żebym mógł jeszcze coś poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Czerwca 2009 Share Napisano 20 Czerwca 2009 Zimmericik tak źle nie wygląda Przednie mocowanie liny do naciągania gąsienic (tej cienkiej) trochę nisko wypadło, normalnie byłby tam błotnik... Coś nie tak jest z lewarkiem ;) To "coś" na rączce do kręcenia to mocowanie, powinno być przytwierdzone do czołgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Przednie mocowanie liny do naciągania gąsienic (tej cienkiej) trochę nisko wypadło, normalnie byłby tam błotnik... Jest kompletnie źle założona, mocowania są w złych miejscach. Coś nie tak jest z lewarkiem ;) To "coś" na rączce do kręcenia to mocowanie, powinno być przytwierdzone do czołgu Zgadza się, ale lewarek po lewej stronie był tylko mocowany przy Tygrysach wersji dowodzenia, a po prawej stronie powinna być tuba na anteny i hak, a nie widzę tego, ale mocowania po lewarku zostały Liny holownicze też w późnych Tygrysach ułożone były na kadłubie inaczej, popatrz na kształt tej plastikowej z zestawu. Saxot, ja wiem że instrukcje Dragona miejscami są bardzo skomplikowane, ale bez przesady. Popraw te rzeczy, bo mi serce krajesz Pzdr Ps. Po co Ci ten stary pajacyk Tamiyi i to wojaka z Afryki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 Przednie mocowanie liny do naciągania gąsienic (tej cienkiej) trochę nisko wypadło, normalnie byłby tam błotnik... Jest kompletnie źle założona, mocowania są w złych miejscach. Coś nie tak jest z lewarkiem ;) To "coś" na rączce do kręcenia to mocowanie, powinno być przytwierdzone do czołgu Zgadza się, ale lewarek po lewej stronie był tylko mocowany przy Tygrysach wersji dowodzenia, a po prawej stronie powinna być tuba na anteny i hak, a nie widzę tego, ale mocowania po lewarku zostały Liny holownicze też w późnych Tygrysach ułożone były na kadłubie inaczej, popatrz na kształt tej plastikowej z zestawu. Saxot, ja wiem że instrukcje Dragona miejscami są bardzo skomplikowane, ale bez przesady. Popraw te rzeczy, bo mi serce krajesz Pzdr Ps. Po co Ci ten stary pajacyk Tamiyi i to wojaka z Afryki ? Powiem tak co do lewarka to rzeczywiście źle spojrzałem,zaraz to poprawie Instrukcja tygrysa jest czytelna a mnie chodziło o instrukcje od konnych. Ten pajacyk przypadkowo wkradł się do relacji Dlaczego mówisz że liny źle są zrobione, według zdjęć na których bazuje jest wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Przypatrz się jak są ułożone liny holownicze i lina do naciągania gąsienicy. Teraz porównaj z Twoim modelem. Przy okazji spójrz na młot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Z jakiej dokumentacji pochodzi ten rys.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 Przypatrz się jak są ułożone liny holownicze i lina do naciągania gąsienicy.Teraz porównaj z Twoim modelem. Przy okazji spójrz na młot. Hmm rzeczywiście masz rację zobaczę co da się z tym zrobić, o co chodzi z młotem??? Jeśli masz jeszcze jakieś uwagi to pisz bo jest to ostatnia szansa żeby coś zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Z jakiej dokumentacji pochodzi ten rys.? Przepraszam, powinienem napisać, plan pochodzi z rosyjsko języcznej monografii, tytułu "тигр крупным планом". o co chodzi z młotem??? Jest w złym miejscu, przysuń go bliżej środka, koło wentylatora sa zaczepy na obuch. Nożyce są przyklejone odwrotnie. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Szczerze, pierwszy raz widzę tak dużo zamontowanych gąsienic na wieży. Ciekawe, przyda się na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 W którym miejscu są te zaczepy??? Liny wymieniłem na plastikowe i jest git teraz wszystko pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 Już wiem Liny wymieniłem na plastikowe i jest git teraz wszystko pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 W którym miejscu są te zaczepy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 21 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2009 Drodzy koledzy według waszych wskazówek poprawiłem moje błędy, wymieniłem liny i narzędzia i teraz jest wszystko na swoim miejscu Zrobiłem zimm na wieży oraz nowy na boku kadłuba ponieważ jak ściągałem linę do naciągania gąsienic oderwał mi się spory kawałem zimmeritu. Proszę o wszelakie sugestie. Oto zdjęcia: created by picasa2html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Koledzy potrzebuję pomocy, a mianowicie przeglądając dzisiaj w necie dodatki fototrawione do tigera natrafiłem na zestaw błotników bocznych wykonanych w całości z blaszki. Dostałem weny i wymierzyłem wszystko i zrobiłem jeden taki błotnik i nie wiem które bedą lepsze te zestawowa z dodatkiem blaszki(I fota) czy te które wykonałem w całości z aluminium( II fota) created by picasa2html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Popatrz do wątku Dumo, tam Seb wrzucił rysunek profilu błotnika bocznego, bo póki co, Twoje są błędne. Nity nie rób poprzez wyciskanie, bo to kiepsko wygląda, ale rozciągnij nad zapaloną świeczką kawałek ramki, a potem krojąc ten rozciągnięty pręcik skalpelem, otrzymasz idealne nity, które tylko kleisz na CA. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Popatrz do wątku Dumo, tam Seb wrzucił rysunek profilu błotnika bocznego, bo póki co, Twoje są błędne. Nity nie rób poprzez wyciskanie, bo to kiepsko wygląda, ale rozciągnij nad zapaloną świeczką kawałek ramki, a potem krojąc ten rozciągnięty pręcik skalpelem, otrzymasz idealne nity, które tylko kleisz na CA. Pzdr Już kolega Reggy mi pokazał schemat jak zrobić te błotniki, do wieczora jedna sztuka powinna być gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szymeeeek Napisano 22 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2009 Po kilku próbach związanych z formowaniem aluminum udało mi się stworzyć takie coś created by picasa2html Do tego dojdą jeszcze te trójkątne podpórki. Z czego można by było zrobić jeszcze te błotniki bo to aluminum jest bardzo ciękie i przez przypadek na zagięciu potrafi się rozerwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi