HeavyMisiek Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 Witam Bardzo podobają mi się śmigłowce służące w Polskiej Marynarce Wojennej. W niedalekiej przyszłości chcę zbudować kilka z nich(SH-2 Kaman, MI-2,MI-8/17) Materiał ikonograficzny już mam , natomiast nie bardzo wiem jakich kolorów użyć do malowania,jakie to są odcienie szarości(najlepiej akryle) Druga sprawa to taka : Czy ktoś z szanownych kolegów zajmował się już projektowaniem kalkomanii (jak to zrobić ?)i czy ewentualnie podejmie się zaprojektowania kalek do Polskiego Kamana na podstawie zdjęć ?( w 1/72 ) Interesuje mnie sam proces tworzenia bo z wydrukiem jużsobie poradzę Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 22 Marca 2009 Share Napisano 22 Marca 2009 A jak poradzysc z samim Kamanem? Wersji SH-2G na razie nikt nieprodukuje, niema nawet resinowych konwersji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HeavyMisiek Napisano 22 Marca 2009 Autor Share Napisano 22 Marca 2009 Z racji na dość duże zainteresowanie Polską , myślę że ktoś zrobi konwersję lub gotowy model. A jak nie , to pozostanie wersja 2F z FUJIMI. W sumie aż tak bardzo się nie różni na zewnątrz od wersji G(chyba że się mylę srogo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 G ma inne silniki, druge gondoly, i jesze innich drobnich ruznic. popocz w walkaroundach, so dobre zdjencia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Robertas - masz straszne problemy z ortografia... czemu ? Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Jestem litwinem, nigdi nieuczilem polskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Jestem litwinem, nigdi nieuczilem polskiego - aaa to spoko. Napisz sobie moze w profilu "Litwa/Kingscourt, Ireland" - czy jakos podobnie, latwiej sie bedzie domyslic. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Zrobiono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 Co do kolorów Kamana to wydaje mi się, że są typowe amerykańskie, ale muszę sprawdzić. Przymierzając się do modelu zastanawiałem się nad wykorzystaniem typowych oznaczeń i napisów eksploatacyjnych z tych kalek http://www.aircraftresourcecenter.com/Rev2/1001-1100/Rev1047_ModelAllianceDecals_MAS729014/rev1047.htm - zostałyby wtedy do zrobienia tylko polskie numery i napisy ostrzegawcze. Te polskie oznaczenia można by zrobić na podstawie rysunków, które były opublikowane w Mini Replice, albo w Model Fanie - w wersji "light" można by to osiągnąć przez proste zeskanowanie i wydruk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Marca 2009 Share Napisano 23 Marca 2009 A jak poradzysc z samim Kamanem? Wersji SH-2G na razie nikt nieprodukuje, niema nawet resinowych konwersji.. Największą różnicą są silniki, ale można z tym poradzić biorąc je z innego śmigłowca (np. Apache'a). Widziałem juz kilka zrobionych modeli wersji G. Myślę, że największym problemem sa jednak odpowiednie kalkomanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 2 Kwietnia 2009 Share Napisano 2 Kwietnia 2009 Tak jak pisałem. Malowanie Kamanów jest amerykańskie. Model Fan nr 12/2006 podaje kolory FS36320 na górną część i FS26440 na resztę. W Model Hobby nr 26 natomiast podano, że malowanie jest trójkolorowe: większa cześć, głównie boki FS26440, góra i napisy FS36320, a spód FS36495. W MH są ciekawe rysunki w skali 1:48, w MF są z kolei rysunki napisów, o których wspominałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Kwietnia 2009 Share Napisano 4 Kwietnia 2009 Tak jak napisano w Model Hobby - Kamany są trójkolorowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysł Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Schemat Kamana można znaleźć w dokumencie MIL-STD-2161 PAINT SCHEMES AND EXTERIOR MARKINGS FOR US NAVY AND MARINE CORPS AIRCRAFT na stronach 245-246. Znalazłem też informację o szarych Mi-2, Mi-17 (i Bryzach). Wg Mini Repliki nr 53 malowane są farbą, której odpowiada humbrol 126. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi