donalyah00 Napisano 5 Maja 2009 Share Napisano 5 Maja 2009 Schemat wydaje się być OK. Życzę powodzenia w maskowaniu rufy. Model nabrał rumieńców po naniesieniu białych linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 8 Maja 2009 Autor Share Napisano 8 Maja 2009 Malutki update do modelu. Parę godzin spokojnego i cierpliwego oklejania i voilla, rufa gotowa do malowania.Trochę się przy niej napociłem i nie wiem jeszcze jak zamaskuję wnętrza osłon śrub i same śruby, ale co tam - dotarliśmy tak daleko i widać już na horyzoncie wodowanie, że nie ma co się poddawać ... Teraz wystarczy zamaskować model, pomalować linie, nanieść drobne poprawki czerni, dolepić to i owo i koniec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 10 Maja 2009 Autor Share Napisano 10 Maja 2009 I powoli na horyzoncie pojawia się koniec prac ... W sumie nie wiem czy się cieszyć, ale ... Na początek posłuchałem rady Okonka i troszeczkę ułatwiłem sobie zadanie. Zdjąłem osłony śrub i odpiłowałem śruby. Tym sposobem mam o niebo łatwiej z oklejaniem i malowaniem rufy. Okręt uległ "zmumifikowaniu" i zacząłem malować (biała kiepsko pokrywa czerń kadłuba, więc kilka warstw mnie czeka). ... Generalnie jak skończę i okaże się bez poprawek, to pozostanie tylko pędzelkiem delikatnie zamalować miejsca, gdzie odpadły kalki () i niektóre miejsca poprawić czernią. ... Na koniec pozostanie podoklejać anteny, śruby i osłony. Potem ostatnie kalki i wodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Po dwóch miesiącach (prawie) prace mają się ku końcowi. Poprawiłem jak tylko mogłem najlepiej rufę. Następnie dokleiłem śruby, osłony i stery. Całość prezentuje się nie najgorzej - mam nadzieję: ... Następnie zabrałem się za obiecane oszklenie. Znalazłem odpowiedni materiał - plastikowe pudełeczko (takie jak na truskawki) - wyciąłem pasek, pomierzyłem, pomalowałem igiełką... Jak wyschnie, obetnę drugi koniec, domaluję i przykleję na kiosk. W międzyczasie dokleiłem pozostałe kalki (bosh, nigdy więcej kalek Alanger'a !! ) i prysnąłem połysk. Niech sobie przez noc przeschnie, a jutro matowienie i jak Posejdon pozwoli, wodowanie ... PS - przepraszam za jakość zdjęć - aparat pojechał sobie na wakacje i jestem zmuszony trzaskać komórką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 25 Maja 2009 Autor Share Napisano 25 Maja 2009 Jak obiecałem, model zrobiony. Na galerię trzeba poczekać do II połowy tygodnia, wtedy aparat wraca z wakacji. A komórką mi szkoda, bo zdjęcia nie wychodzą tak ostre, jak powinny. ... dziękuję za pomoc w warsztacie i cenne rady - teraz czas na przerwę i polowanie na ostatni brakujący element kolekcji - DELTĘ IV ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Poprawiłem jak tylko mogłem najlepiej rufę. Następnie dokleiłem śruby, osłony i stery. Całość prezentuje się nie najgorzej - mam nadzieję: Wygląda całkiem zacnie, tylko górny pas na rufie z lewej burty coś zjechał na otwory przelewowe. Czy model przedstawia jednostkę "spod igły" czyli przygotowaną na wizytę I Sekretarza? Jeżeli nie, rozjaśniłbym nieco czarny kolor od górnej linii wodnej w dół, imitując działanie wody morskiej. teraz czas na przerwę i polowanie na ostatni brakujący element kolekcji - DELTĘ IV Ostatnimi czasy pojawił się chyba nowy element do Twojej kolekcji: Kilo 1:350 Bronco Model. Piszę chyba bo nie wiem czy kwestia napędu nie jest wyznacznikiem kolekcji. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Maja 2009 Autor Share Napisano 26 Maja 2009 Wygląda całkiem zacnie, tylko górny pas na rufie z lewej burty coś zjechał na otwory przelewowe. Czy model przedstawia jednostkę "spod igły" czyli przygotowaną na wizytę I Sekretarza? Jeżeli nie, rozjaśniłbym nieco czarny kolor od górnej linii wodnej w dół, imitując działanie wody morskiej. Masz rację, nieco mi zjechało, w odniesieniu do drugiej burty . Ehh... trudno, niech już tak zostanie, aż tak bardzo nie rzuca się w oczy to uchybienie, tym bardziej, że model w gablotce stoi profilem . Co do wyglądu modelu, to przychylam się do opinii kolegi gulusa - pobrudzony model na dioramce wyglądał by ciekawie, na podstawce niekoniecznie. Poza tym nieco obawiam się brudzenia, bo choc dużo tu o tym, to nie czuję się na razie na siłach . Tak więc zostawiam to jak jest, ale obiecuję bardzo poważnie się zastanowic nad brudzeniem przy następnym modelu. ... Ostatnimi czasy pojawił się chyba nowy element do Twojej kolekcji: Kilo 1:350 Bronco Model. Piszę chyba bo nie wiem czy kwestia napędu nie jest wyznacznikiem kolekcji. Wiem, widziałem. Problem w tym, że moja gablotka w której jest kolekcja podwodniaków ma 5 półek po 2 modele na każdej. A ja z 10-ciu modeli mam już 9. Jest jedno wolne miejsce. I szczerze pisząc wole je poświęcic na Deltę, niż na Kilo - większy gabaryt, ciekawsza sylwetka - więcej pracy . Z maluszkami miałem ostatnio dużo do czynienia - K-3, K-19, La Redoutable, SeaWolf... Co do napędu... Ostatnio miałem dość intensywny okres z modelowaniem, przed Tajfunem zrobiłem przecież 4 modele w 4 tygodnie (czy jakoś tak). Chcę trochę na razie odpocząć, bo zaczęło mnie to nużyc, a nie lubię robić czegoś na siłę - modelarstwo ma mi sprawiać frajdę ! Ale taka mała przerwa dobrze zrobi - i niedługo znów wystartuję z (mam nadzieję) ciekawą relacją. A po drugie moja kobieta ma już serdecznie dość modeli, malowania, wieczornego dłubania... A wolę Jej nie denerwować, bo mnie tu straszy, że pod moją nieobecność zrobi wszystkim wielkie wodowanie w wannie...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 I szczerze pisząc wole je poświęcic na Deltę, niż na Kilo - większy gabaryt, ciekawsza sylwetka - więcej pracy . Fakt, Delta jest znacznie ciekawszym tematem. Życzę powodzenia w polowaniu i czekam na kolejną relację. A wolę Jej nie denerwować, bo mnie tu straszy, że pod moją nieobecność zrobi wszystkim wielkie wodowanie w wannie... Upss... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Maja 2009 Autor Share Napisano 26 Maja 2009 Fakt, Delta jest znacznie ciekawszym tematem. Życzę powodzenia w polowaniu i czekam na kolejną relację. to chyba tylko jakieś aukcje - nie słyszałem aby ktos wykupił formy Alanger'a. Miałem co prawda obiecany (zamówiony) z Martoli, ale czekam pół roku i nic... Tak czy inaczej około ŚR-CZW zapraszam do galerii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 26 Maja 2009 Share Napisano 26 Maja 2009 Uch, Typhoon na DEFCON2, aż mnie ciary przechodzą. Czekam na galerię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 26 Maja 2009 Autor Share Napisano 26 Maja 2009 Uch, Typhoon na DEFCON2, aż mnie ciary przechodzą DEFCON ? nie czaję... aa i mały update, podobno formy Alanger'a zakupiła "ARK MODEL", więc może coś wypuszczą... (ale to podobno)...... PS - aparat wraca jutro z wakacji, więc podejrzewam, że w CZW na spokojnie będzie galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 30 Maja 2009 Autor Share Napisano 30 Maja 2009 Wiem, wiem, obiecywałem - aparat już jest, jutro galeria (a także bonusowo In-Box z Warsztatu) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi