Skocz do zawartości

TK-17 Archangielsk (Alanger 1/350 *Typhoon* Class)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Malutki update do modelu. Parę godzin spokojnego i cierpliwego oklejania i voilla, rufa gotowa do malowania.Trochę się przy niej napociłem i nie wiem jeszcze jak zamaskuję wnętrza osłon śrub i same śruby, ale co tam - dotarliśmy tak daleko i widać już na horyzoncie wodowanie, że nie ma co się poddawać

04826aaec4066777m.jpg 8d91d852a3892b11m.jpg b215406eb5a40ee7m.jpg

fe4e52739edbcd64m.jpg 628ec1948d95adcfm.jpg 4b0bfc9c43849934m.jpg

...

Teraz wystarczy zamaskować model, pomalować linie, nanieść drobne poprawki czerni, dolepić to i owo i koniec

...

Napisano

I powoli na horyzoncie pojawia się koniec prac

...

W sumie nie wiem czy się cieszyć, ale

...

Na początek posłuchałem rady Okonka i troszeczkę ułatwiłem sobie zadanie. Zdjąłem osłony śrub i odpiłowałem śruby. Tym sposobem mam o niebo łatwiej z oklejaniem i malowaniem rufy. Okręt uległ "zmumifikowaniu" i zacząłem malować (biała kiepsko pokrywa czerń kadłuba, więc kilka warstw mnie czeka).

7507f071c6e0ea8am.jpg 08d21cb18ae9ea64m.jpg de8fbccea636e6f2m.jpg

7124b55779f68c9cm.jpg a5f69856560342e1m.jpg 8773752aef62f26am.jpg

...

Generalnie jak skończę i okaże się bez poprawek, to pozostanie tylko pędzelkiem delikatnie zamalować miejsca, gdzie odpadły kalki (:miecz:) i niektóre miejsca poprawić czernią.

...

Na koniec pozostanie podoklejać anteny, śruby i osłony. Potem ostatnie kalki i wodowanie

• 2 weeks later...
Napisano

Po dwóch miesiącach (prawie) prace mają się ku końcowi. Poprawiłem jak tylko mogłem najlepiej rufę. Następnie dokleiłem śruby, osłony i stery. Całość prezentuje się nie najgorzej - mam nadzieję:

4de4241ebda2fd7dm.jpg 7bc27119e21e8f69m.jpg 628aa84572300677m.jpg 02e30cc1057e0173m.jpg

a49029f6863b18f9m.jpg 45225c79a443f2a0m.jpg 0b99e4aed0eeb23em.jpg d1600330ca0e2ed7m.jpg

...

Następnie zabrałem się za obiecane oszklenie. Znalazłem odpowiedni materiał - plastikowe pudełeczko (takie jak na truskawki) - wyciąłem pasek, pomierzyłem, pomalowałem igiełką...

6ae4db40cb9fcd1dm.jpg

Jak wyschnie, obetnę drugi koniec, domaluję i przykleję na kiosk. W międzyczasie dokleiłem pozostałe kalki (bosh, nigdy więcej kalek Alanger'a !! ) i prysnąłem połysk. Niech sobie przez noc przeschnie, a jutro matowienie i jak Posejdon pozwoli, wodowanie

...

PS - przepraszam za jakość zdjęć - aparat pojechał sobie na wakacje i jestem zmuszony trzaskać komórką...

Napisano

Jak obiecałem, model zrobiony. Na galerię trzeba poczekać do II połowy tygodnia, wtedy aparat wraca z wakacji. A komórką mi szkoda, bo zdjęcia nie wychodzą tak ostre, jak powinny.

...

dziękuję za pomoc w warsztacie i cenne rady - teraz czas na przerwę i polowanie na ostatni brakujący element kolekcji - DELTĘ IV

...

Napisano
Poprawiłem jak tylko mogłem najlepiej rufę. Następnie dokleiłem śruby, osłony i stery. Całość prezentuje się nie najgorzej - mam nadzieję:

Wygląda całkiem zacnie, tylko górny pas na rufie z lewej burty coś zjechał na otwory przelewowe. Czy model przedstawia jednostkę "spod igły" czyli przygotowaną na wizytę I Sekretarza? Jeżeli nie, rozjaśniłbym nieco czarny kolor od górnej linii wodnej w dół, imitując działanie wody morskiej.

teraz czas na przerwę i polowanie na ostatni brakujący element kolekcji - DELTĘ IV

Ostatnimi czasy pojawił się chyba nowy element do Twojej kolekcji: Kilo 1:350 Bronco Model. Piszę chyba bo nie wiem czy kwestia napędu nie jest wyznacznikiem kolekcji.

Pozdrawiam,

Marek

Napisano
Wygląda całkiem zacnie, tylko górny pas na rufie z lewej burty coś zjechał na otwory przelewowe. Czy model przedstawia jednostkę "spod igły" czyli przygotowaną na wizytę I Sekretarza? Jeżeli nie, rozjaśniłbym nieco czarny kolor od górnej linii wodnej w dół, imitując działanie wody morskiej.
Masz rację, nieco mi zjechało, w odniesieniu do drugiej burty . Ehh... trudno, niech już tak zostanie, aż tak bardzo nie rzuca się w oczy to uchybienie, tym bardziej, że model w gablotce stoi profilem . Co do wyglądu modelu, to przychylam się do opinii kolegi gulusa - pobrudzony model na dioramce wyglądał by ciekawie, na podstawce niekoniecznie. Poza tym nieco obawiam się brudzenia, bo choc dużo tu o tym, to nie czuję się na razie na siłach . Tak więc zostawiam to jak jest, ale obiecuję bardzo poważnie się zastanowic nad brudzeniem przy następnym modelu.

...

Ostatnimi czasy pojawił się chyba nowy element do Twojej kolekcji: Kilo 1:350 Bronco Model. Piszę chyba bo nie wiem czy kwestia napędu nie jest wyznacznikiem kolekcji.
Wiem, widziałem. Problem w tym, że moja gablotka w której jest kolekcja podwodniaków ma 5 półek po 2 modele na każdej. A ja z 10-ciu modeli mam już 9. Jest jedno wolne miejsce. I szczerze pisząc wole je poświęcic na Deltę, niż na Kilo - większy gabaryt, ciekawsza sylwetka - więcej pracy . Z maluszkami miałem ostatnio dużo do czynienia - K-3, K-19, La Redoutable, SeaWolf... Co do napędu... Ostatnio miałem dość intensywny okres z modelowaniem, przed Tajfunem zrobiłem przecież 4 modele w 4 tygodnie (czy jakoś tak). Chcę trochę na razie odpocząć, bo zaczęło mnie to nużyc, a nie lubię robić czegoś na siłę - modelarstwo ma mi sprawiać frajdę ! Ale taka mała przerwa dobrze zrobi - i niedługo znów wystartuję z (mam nadzieję) ciekawą relacją. A po drugie moja kobieta ma już serdecznie dość modeli, malowania, wieczornego dłubania... A wolę Jej nie denerwować, bo mnie tu straszy, że pod moją nieobecność zrobi wszystkim wielkie wodowanie w wannie...

...

Napisano
I szczerze pisząc wole je poświęcic na Deltę, niż na Kilo - większy gabaryt, ciekawsza sylwetka - więcej pracy .

Fakt, Delta jest znacznie ciekawszym tematem. Życzę powodzenia w polowaniu i czekam na kolejną relację.

A wolę Jej nie denerwować, bo mnie tu straszy, że pod moją nieobecność zrobi wszystkim wielkie wodowanie w wannie...

Upss...

Pozdrawiam,

Marek

Napisano
Fakt, Delta jest znacznie ciekawszym tematem. Życzę powodzenia w polowaniu i czekam na kolejną relację.
to chyba tylko jakieś aukcje - nie słyszałem aby ktos wykupił formy Alanger'a. Miałem co prawda obiecany (zamówiony) z Martoli, ale czekam pół roku i nic... Tak czy inaczej około ŚR-CZW zapraszam do galerii

...

Napisano
Uch, Typhoon na DEFCON2, aż mnie ciary przechodzą
DEFCON ? nie czaję... aa i mały update, podobno formy Alanger'a zakupiła "ARK MODEL", więc może coś wypuszczą... (ale to podobno)...

...

PS - aparat wraca jutro z wakacji, więc podejrzewam, że w CZW na spokojnie będzie galeria

Napisano

Wiem, wiem, obiecywałem - aparat już jest, jutro galeria (a także bonusowo In-Box z Warsztatu)

...