Skocz do zawartości

Polski Bofors 40mm

ArmiA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję wszelkich zdjęć, schematów itp. polskiej wersji armatki przeciwlotniczej 40 mm Boforsa, ewentualnie informacji, w jakich książkach mogę coś znaleźć.

Z góry dzięki.

Jeśli budujesz, to S-Model produkuje w skali 1/35. Schematu ani instrukcji nie mam. Nie wiem też którą wersję robisz, bo były dwie wz.36 i 38.

Mogę Cię odesłać do mojej strony i projektu WEU.

http://www.weu1918-1939.pl/artyleria/przeciwlotnicze/bofors_5F40/departament_artylerii_plot_bofors_5F40_mm.html

Parę zdjęć:

PIC_1-W-2987-7.jpg

PIC_1-W-1537a-1.jpg

PIC_1-W-3078.jpg

PIC_1-W-1532-4.jpg

PIC_1-W-1532-5.jpg

PIC_1-W-1532-6.jpg

PIC_1-W-1532-2.jpg

Dzięki za fotki, rozwiały sporo wątpliwości, zwłaszcza w połączeniu z tym, co już mam (walkaround polskiego Boforsa z jakiegoś rosyjskiego muzeum i fotki wersji angielskiej na primeportal.net).

Co do wersji - planowałem 36. Model powstaje z zestawu Airfixa 40mm Bofors Gun and Tractor.

O tego:

02314.jpg

(Zdjęcie z Jadarhobby.waw.pl)

Skala to oczywiście 1:72, a sam model jak na Airfixa jest całkiem nieźle zdetalizowany, niestety odlew ma fatalny - szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla.

ArmiA a masz możliwość zrobienia In-Boxa tego Boforsa? Ja swojego mam z Planet Models i tak jak porównywałem odlewy i instrukcję ze zdjęciami to wychodzi, że muszę tylko dorobić celowniki i zmienić koła.

widd jeszcze raz dzięki.

To ja Wam coś innego sprzedam:

IBG72004.jpg

Na tym rysunku modelu Bedforda jest...polski Bofors! Ma celowniki PZO, a nie krzyże jak wszystkie inne Rysownik się rozpędził ;) A może to specjalnie

I kolejne które może pomóc - UWAGA! zdjęcie jest w odbiciu lustrzanym - to jest w rzeczywistości prawa strona Boforsa!

bzura_copy1.jpg

Złośliwiec, jedynie co narazie mam to pewnie znane Ci:

bofors_5.jpg

Złośliwiec, nie tylko celownik i koła - patrz na całe otoczenie celownika - dwie rury poprzeczne, kolanka itd.

Edytowane przez Gość

A z tymi kołami to jak to jest? Na zdjęciach które zamieściłeś i które udało mi się znaleźć są z felgami o ośmiu, sześciu i pięciu otworach ulgowych.

Przepraszam, że tak wypytuję ale nie mam żadnej monografii o 40mm Boforsa i nic w sklepach nie mogę znaleźć (podobno kiedyś coś tam TBiU wydało). A w internecie jeszcze dokładnie nie szukałem (jak na razie szukam zdjęć malowań i oznaczeń Csaby)

Hmmm, faktycznie. różnice spore w ilości. Patrzę na zdjęcia i widzę, że wz.36 był we wczesnej i późnej wersji. Wczesna wersja ma 5-6 otwórów oraz obsługa ma zamiast korby kierownicę. Różnica wzięła się pewnie stąd, że w 1935 roku serię 40 armat do Polski dostarczono ze Szwecji. Nasze zaczęły powstawać w 1937 roku. Tak więc przypuszczam, że mniej otworów miały armaty szwedzkie, a więcej już nasze. Do tego nasze też musiałyby być wczesne i późne...

Według tej koncepcji, te armaty są szwedzkie:

bofors_1.jpg

bofors_15.jpg

Polska wersja miała korby i więcej otworów:

bofors_12.jpg

Tu masz TBiU, ale nie polegałbym za bradzo na nich

http://rapidshare.com/files/77952401/TBiU_172_-_40_mm_dzia_o_Boforsa.pdf

Złośliwy robisz naszą pelotkę po kryjomu ? Pochwal się, kiedy będziesz miał coś wydłubane. ArmiaA ty też przeciwlotników dozbrajasz ? Dobrze, dobrze bo już jest tyle 7TP, że osłona jest konieczna ;)

To ja może podzielę się tym, co znalazłem - polski Bofors gdzieś w muzeum w Moskwie:

boforswz3603.jpg

boforswz3604.jpg

boforswz3605.jpg

boforswz3606.jpg

boforswz3608.jpg

boforswz3609.jpg

boforswz3610.jpg

boforswz3611.jpg

boforswz3612.jpg

boforswz3614.jpg

boforswz3615.jpg

boforswz3616.jpg

boforswz3617.jpg

boforswz3618.jpg

boforswz3619.jpg

boforswz3620.jpg

boforswz3621.jpg

boforswz3622.jpg

boforswz3601.jpg

boforswz3602.jpg

Nie pamiętam, gdzie znalazłem te fotki, strona podana na nich już nie działa.

DZIĘKI!!! Biedaczek wpadł w ruskie łapy. Niemniej była kiedyś propozycja aby go wymienić, ale nie doszło do skutku bo nawaliło MWP u nas (nie chcieli oddać radzieckiego sprzętu za tego Boforsa)...

Teraz może uda mi się przebudować tego Italerii 1/35!

A więc tak:

Jendrass1 jak na razie w myśl hasła "Polak, Węgier dwa bratanki i do bitki i do szklanki" toczę nierówny bój z malowaniem Csaby (co doprowadza mnie do szewskiej pasji - chyba żaden mój model nie widział tyle razy kreta). Poza tym dotarła dziś do mnie tak bardzo pożądana niezwykle piękna, zgrabna i powabna CV3/35 z DOC Models więc chyba zwycięży słabość do pancernej włoszczyzny...

Po tym co napisał widd model armatki który będę zamierzał zbudować przedstawiać ma jedną z 40 dostarczonych nam ze Szwecji Boforsów co podyktowane będzie najmniejszą ilością niezbędnych przeróbek (a co - lenistwo i już ). Zakupiłem dodatkowo z S-Model C2P z Boforsem bo mi się ubzdurało (słusznie czy nie to się jeszcze okaże ) iż na podstawie części z modelu w 1/35 będę mógł zrobić niezbędne do przeróbki części do modelu w 1/72.

Nadal zbieram i szukam zdjęć naszych Boforsów, zwłaszcza tych czterdziestu "szwedzkich", oraz zdjęć celownika PZO (czy to draństwo posiadało jakąś nazwę/sygnaturę?).