ArmiA Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Witam. Poszukuję wszelkich zdjęć, schematów itp. polskiej wersji armatki przeciwlotniczej 40 mm Boforsa, ewentualnie informacji, w jakich książkach mogę coś znaleźć. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Jeśli budujesz, to S-Model produkuje w skali 1/35. Schematu ani instrukcji nie mam. Nie wiem też którą wersję robisz, bo były dwie wz.36 i 38. Mogę Cię odesłać do mojej strony i projektu WEU. http://www.weu1918-1939.pl/artyleria/przeciwlotnicze/bofors_5F40/departament_artylerii_plot_bofors_5F40_mm.html Parę zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 widd czy posiadasz może jakieś lepsze zdjęcia ukazujące celownik 40mm Boforsa? Byłbym Ci wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Tylko to co jest na stronie. Poszukam jednak specjalnie dla Ciebie P.S. chyba, że mnie wywalą w międzyczasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 6 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2009 Dzięki za fotki, rozwiały sporo wątpliwości, zwłaszcza w połączeniu z tym, co już mam (walkaround polskiego Boforsa z jakiegoś rosyjskiego muzeum i fotki wersji angielskiej na primeportal.net). Co do wersji - planowałem 36. Model powstaje z zestawu Airfixa 40mm Bofors Gun and Tractor. O tego: (Zdjęcie z Jadarhobby.waw.pl) Skala to oczywiście 1:72, a sam model jak na Airfixa jest całkiem nieźle zdetalizowany, niestety odlew ma fatalny - szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 ArmiA a masz możliwość zrobienia In-Boxa tego Boforsa? Ja swojego mam z Planet Models i tak jak porównywałem odlewy i instrukcję ze zdjęciami to wychodzi, że muszę tylko dorobić celowniki i zmienić koła. widd jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 (edytowane) To ja Wam coś innego sprzedam: Na tym rysunku modelu Bedforda jest...polski Bofors! Ma celowniki PZO, a nie krzyże jak wszystkie inne Rysownik się rozpędził ;) A może to specjalnie I kolejne które może pomóc - UWAGA! zdjęcie jest w odbiciu lustrzanym - to jest w rzeczywistości prawa strona Boforsa! Złośliwiec, jedynie co narazie mam to pewnie znane Ci: Złośliwiec, nie tylko celownik i koła - patrz na całe otoczenie celownika - dwie rury poprzeczne, kolanka itd. Edytowane 6 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 A właśnie, że tego zdjęcia nie znałem Przeogromne dzięki widd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 6 Kwietnia 2009 Share Napisano 6 Kwietnia 2009 A proszę Cię bardzo. Zawsze chętnie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 A z tymi kołami to jak to jest? Na zdjęciach które zamieściłeś i które udało mi się znaleźć są z felgami o ośmiu, sześciu i pięciu otworach ulgowych. Przepraszam, że tak wypytuję ale nie mam żadnej monografii o 40mm Boforsa i nic w sklepach nie mogę znaleźć (podobno kiedyś coś tam TBiU wydało). A w internecie jeszcze dokładnie nie szukałem (jak na razie szukam zdjęć malowań i oznaczeń Csaby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Hmmm, faktycznie. różnice spore w ilości. Patrzę na zdjęcia i widzę, że wz.36 był we wczesnej i późnej wersji. Wczesna wersja ma 5-6 otwórów oraz obsługa ma zamiast korby kierownicę. Różnica wzięła się pewnie stąd, że w 1935 roku serię 40 armat do Polski dostarczono ze Szwecji. Nasze zaczęły powstawać w 1937 roku. Tak więc przypuszczam, że mniej otworów miały armaty szwedzkie, a więcej już nasze. Do tego nasze też musiałyby być wczesne i późne... Według tej koncepcji, te armaty są szwedzkie: Polska wersja miała korby i więcej otworów: Tu masz TBiU, ale nie polegałbym za bradzo na nich http://rapidshare.com/files/77952401/TBiU_172_-_40_mm_dzia_o_Boforsa.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 A tutaj masz inboxa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Złośliwy robisz naszą pelotkę po kryjomu ? Pochwal się, kiedy będziesz miał coś wydłubane. ArmiaA ty też przeciwlotników dozbrajasz ? Dobrze, dobrze bo już jest tyle 7TP, że osłona jest konieczna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 HEHE, jak się wszystkie projekty zamknie, trzeba będzie pomyśleć nad stanowiskiem 40stki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Może niedługo Italeri przeskaluje swojego Boforsa na 1:72 tak jak to działo się z innymi armatami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Mam działo Italerii w 1/35 i szczerze powiem przebudowa na polskie to naprawdę kopanie się z koniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 To ja może podzielę się tym, co znalazłem - polski Bofors gdzieś w muzeum w Moskwie: Nie pamiętam, gdzie znalazłem te fotki, strona podana na nich już nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 DZIĘKI!!! Biedaczek wpadł w ruskie łapy. Niemniej była kiedyś propozycja aby go wymienić, ale nie doszło do skutku bo nawaliło MWP u nas (nie chcieli oddać radzieckiego sprzętu za tego Boforsa)... Teraz może uda mi się przebudować tego Italerii 1/35! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Uwaga na koła! są ewidentnie ruskie pewnie od 37 mm armaty przeciwlotniczej wz. 1939 (61-K) albo od ZIS-5....albo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 To chyba muzeum na Pokłonnej Górze, albo na jednym z blokowisk (po środku osiedla). Sprawdzę jeszcze. Zdjęcia klasa, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Gerd, dzięki, zauważyłem od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam, Kiedyś zrobiłem walkaround'a... Może pomoże. viewtopic.php?t=7269&highlight=37mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Aleks ale to nie jest Polski Bofors 40 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja do dzisiaj nie wiem co to jest ale mogłoby pomóc z budowie detalów, które przecież się tak bardzo nie różniły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 A więc tak: Jendrass1 jak na razie w myśl hasła "Polak, Węgier dwa bratanki i do bitki i do szklanki" toczę nierówny bój z malowaniem Csaby (co doprowadza mnie do szewskiej pasji - chyba żaden mój model nie widział tyle razy kreta). Poza tym dotarła dziś do mnie tak bardzo pożądana niezwykle piękna, zgrabna i powabna CV3/35 z DOC Models więc chyba zwycięży słabość do pancernej włoszczyzny... Po tym co napisał widd model armatki który będę zamierzał zbudować przedstawiać ma jedną z 40 dostarczonych nam ze Szwecji Boforsów co podyktowane będzie najmniejszą ilością niezbędnych przeróbek (a co - lenistwo i już ). Zakupiłem dodatkowo z S-Model C2P z Boforsem bo mi się ubzdurało (słusznie czy nie to się jeszcze okaże ) iż na podstawie części z modelu w 1/35 będę mógł zrobić niezbędne do przeróbki części do modelu w 1/72. Nadal zbieram i szukam zdjęć naszych Boforsów, zwłaszcza tych czterdziestu "szwedzkich", oraz zdjęć celownika PZO (czy to draństwo posiadało jakąś nazwę/sygnaturę?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi