METYS Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Oto skromniutki efekt mojej dzisiejszej dłubaniny ( przepraszam za jakość zdjęć ale trochę mi się spieszyło ). Jutro rano wszystko trafi do kąpieli z płynem do naczyń, a potem już tylko surfacer, preshading i być może nawet uda mi si położyć kolor ( mam nadzieje że interior green będzie dobry, bo coś za bardzo nie chce mi się ufać instrukcyjnej kolorystyce ). Sam model, ma być w zasadzie bez żadnej ingerencji w zawartość pudełkową, co najwyżej dorzucę od siebie jakieś kabelki i to będzie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Ok to czekam na lepsze fotki. Na razie to chyba ok pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Kurcze, tyle osób już wystartowało, chyba będę musiał zmienić kolejność sklejania moich modeli z przechowalni ;) P-40 kusi... METYS wybrałeś świetny samolot do projektu trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 (edytowane) Do kasacji :| Edytowane 8 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 chyba będę musiał zmienić kolejność sklejania moich modeli z przechowalni To samo u mnie, patrze na F4U-1D zamiast na Re.2000 lub UH-1 Kończym co mam i do projektu :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Które malowanko zrobisz? bo nie chcę się powtórzyć? Na 99% wystartuję z NZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 7 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Które malowanko zrobisz? bo nie chcę się powtórzyć? Na 99% wystartuję z NZ Chyba E16, chociaż strasznie mi się podoba Len Sharon ale to nie ten ocean . A jak się uda i wyrobie się z czasem, a co ważniejsze dostane Big- a z Edka to może jeszcze i Dauntless się pojawi. Coby nie było że nic nie robię, to dzisiaj poskładałem w całość jeszcze parę szczegółów wnętrza, potraktowałem je podobnie jak i stateczniki oraz skrzydła surfacerem. Jutro preshading i może uda mi się pomalować od wewnątrz i zamknąć kadłub. A obejrzałem sobie pasy z kalki, normalnie nienormalna porażka, zastąpię je złomem z Miga-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 9 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) Prace posunęły się na przód, kokpit pomalowany ( na zdjęciach tego nie ma ale został już także poobijany, fotel pilota ma już pasy a całość pociągnięta sido właśnie się suszy). Jak tylko cud specyfik wyschnie zrobię wash- a i wrzucę następne fotki. Miłego oglądania, a w razie gdyby coś było nie tak jak powinno to proszę korektę bo potem już tego nie poprawię. Jeszcze 2 zdjątka fotela pilotów, zdjęcia się świecą bo sido jeszcze nie wyschło a pozatym lampa od aparatu też poszła w ruch Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Wow METYS, śliczne wnętrze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 14 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2009 (edytowane) Kolejna porcja fotek A tu jeszcze taka mała "pierdółka" która dorzucona do modelu mam nadzieje ożywi nieco wnętrze Edytowane 16 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Hej1 Model swietnie się zapowiada. Bardzo ciekawie wyszedł Ci efekt wytartej farby. Dobrze dobrałes kolor interior green. Szkoda tylko, że dziurki w pasach i klamry są zalane farbą... Bedę tu zaglądał i kibicował. Nie myslałem, że Italeri robi takie fajne wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 To nie Italeri To model Accurate Miniatures przepakowany przez Italerkę Tak czy inaczej wnętrze wyszło super Będę tu zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Stan prac na dzień dzisiejszy, spód kadłuba podobnie jak i skrzydła i stateczniki pryśnięte białym Model Masterem Aż jestem z siebie dumny że takie tempo mam Niestety, ze względu na brak pozostałych dwóch kolorów, potrzebnych do wykonania malowania, jestem zmuszony wstrzymać prace do czasu ich zanabycia. Co mam nadzieję nastąpi już dnia jutrzejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spit Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Ja, też dołączam do dopingujących, bo bardzo fajnie to się zapowiada. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Ten biały modelmaster to akryl czy emalia? Jak malowałem emalią to mi wyszedł żal :/ Opisz jak tym białym malowałeś jeśli możesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Ostach ta biała farba to akryl. Ja też miałem z nią problemy ( nie wiem czemu ale im jaśniejsza farba tym gorzej się nią maluje ). Starałem się malować dość gęstą mieszanką, przy minimalnym ciśnieniu i jak najmniejszym strumieniu farby ( tak żeby tworzyła się tylko leciutka mgiełka ). A mimo to i tak miałem mnóstwo zacieków i nierówności. Ale i na to jest rada, ponieważ kolejne warstwy farby kładą się na pierwszej już dużo lepiej. Chwyciłem papier 1500 w dłoń i przeszlifowałem wszystkie zacieki i nierówności. Dopiero na tak przygotowany "podkład" kładłem kolejne warstwy, podobnie jak poprzednio minimalne ciśnienie, najmniejszy strumień farby, z tą tylko różnicą że tym razem mieszanka była nieco rzadsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 METYS Chyba zrobiłeś ten sam błąd co ja pomalowałeś całe wnetrze na jeden kolor ,a przedział pilota ma być na inny kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 I tu jest właśnie pytanie, jak to w końcu miało iść ? Otóż w różnych opracowaniach spotkałem się z różnymi interpretacjami koloru wnętrza. Jedni tak jak ty Tomaszu piszą o 2 kolorach a inni o jednym. Po obejrzeniu wielu zdjęć, plansz barwnych i publikacji stwierdzam z całą stanowczością iż zielono mi A nawet gdybym się mylił to wychodzę z założenia że modelarstwo ma mnie cieszyć a nie frustrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 METYS wiesz ja zrobiłem tak samo jak ty nawet kolor identyczny a potem zobaczyłem relację z budowy na stronie producenta i szlak mnie trafił ale trudno już nic z tym nie zrobię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 No cóż, na jakiekolwiek zmiany nawet gdybym chciał już za późno. Pytanie pozostaje tylko jedno: czy aby na pewno tamta relacja jest poprawna? Ale cieszmy się życiem i nie zaprzątajmy sobie głowy takimi "pierdołami". Jeśli kiedyś będziemy wykonywać ten model ponownie to każdy z Nas będzie o tym chyba pamiętał i nie popełni tego "błędu" drugi raz. A na razie śmigam z czworonogiem na spacer, bo od tej chemii zaczynam już omamów wzrokowych dostawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Według fotek z walk-around Squadrona wszystkie wnętrza (kabiny, komora) są interior green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 17 Kwietnia 2009 Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Ale cieszmy się życiem i nie zaprzątajmy sobie głowy takimi "pierdołami". Starałem się malować dość gęstą mieszanką, przy minimalnym ciśnieniu i jak najmniejszym strumieniu farby ( tak żeby tworzyła się tylko leciutka mgiełka ). A mimo to i tak miałem mnóstwo zacieków i nierówności. Ale i na to jest rada, ponieważ kolejne warstwy farby kładą się na pierwszej już dużo lepiej. Chwyciłem papier 1500 w dłoń i przeszlifowałem wszystkie zacieki i nierówności. Dopiero na tak przygotowany "podkład" kładłem kolejne warstwy, podobnie jak poprzednio minimalne ciśnienie, najmniejszy strumień farby, z tą tylko różnicą że tym razem mieszanka była nieco rzadsza.Dziękuję, postoję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 17 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2009 Starałem się malować dość gęstą mieszanką, przy minimalnym ciśnieniu i jak najmniejszym strumieniu farby ( tak żeby tworzyła się tylko leciutka mgiełka ). A mimo to i tak miałem mnóstwo zacieków i nierówności. Ale i na to jest rada, ponieważ kolejne warstwy farby kładą się na pierwszej już dużo lepiej. Chwyciłem papier 1500 w dłoń i przeszlifowałem wszystkie zacieki i nierówności. Dopiero na tak przygotowany "podkład" kładłem kolejne warstwy, podobnie jak poprzednio minimalne ciśnienie, najmniejszy strumień farby, z tą tylko różnicą że tym razem mieszanka była nieco rzadsza.Dziękuję, postoję Wiem, zabawy z tym co niemiara, ale cóż począć. Następnym razem wezmę wałek, trochę olejnej i pociągnę jak leci Ale, Ostach pomysłodawco projektu, ja cały czas czekam kiedy wejdę w warsztat i zobaczę tam Twoją relację z budowy, zatytułowaną Pacyfik. A powiek szczerze że po tym viewtopic.php?t=13542 spodziewam się czegoś na równie wysokim poziomie ( robi maszyna wrażenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galo82 Napisano 18 Kwietnia 2009 Share Napisano 18 Kwietnia 2009 Jeśli mogę coś wtrącić co do malowania białą, ja np za nic nie moge położyć ładnie białego akrylu.. robią sie zacieki.. wogóle robi się wielkie fuj.. tyczy się to i pactry i modelmastera. Spód swojego hellcata malowałem insignia white emalią, i byłem dość miło zaskoczony, do rozcieńczania używam oryginalnego rozcieńczalnika do aero z MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Bardzo ładnie ci idzie będziesz robił wychylone klapy ? Co do białego ja maluje Mumbrollem matowym trochę śmierdzi ale kryje super jak dla mnie . Czekam na dalszy postęp prac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi