Skocz do zawartości

bolid F1-Ferrari 126 C2 - revell 1:12

tornado

Rekomendowane odpowiedzi

Świetnie prezentuje się Ferrarka Nie pozostało nic innego jak czekać na budę

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Podwozie już skończone w 100% ??? ;>

Zostało jeszcze troche do zrobienia, między innymi wypukłe siatki na wloty powietrza do turbin i trochę instalacji elektrycznej.

Kurczę normalnie rewelacyjna robota...patrzę tak po cichu bo nie znam się ale coraz częściej myślę o jakiejś formule ,ciągnie mnie do Tyrrela P34 sześciokołowego ale nie stać mnie

coraz częściej myślę o jakiejś formule ,ciągnie mnie do Tyrrela P34 sześciokołowego

Przyznam się, że i mnie wciągnęła formuła dlatego kupiłem sobie kolejne bolidy

7080041961996a18m.jpg

af6ccb076a40e282m.jpg

• Super Moderator

Rozumiem, tornado, że F1 w skali 1:24 cię nie interesuje? Powiem szerze, że niewielu wśród nas modelujących bolidy w tej właśnie skali 1:24 (jak i w innej). Pytam, bo trochę mnie ciągnie w popełnienie jakiegoś bolidu, ale właśnie w 1:24 i chętnie bym zobaczył, co można wyczynić z tej skali a w szczególności z Revellowskich wyprasek

Poza powyższą dygresją - modelik "prima sort"

Rozumiem, tornado, że F1 w skali 1:24 cię nie interesuje?

Trucki w 1:24 i owszem, ale bolidy i osobowe jak dla mnie są zdecydowanie za małe. Szczerze mówiąc nie interesowałem się do tej pory bolidami, ale z tego co do tej pory miałem okazję oglądać w 1:24 to tylko sama skorupa, kawałek silnika i koła.

W końcu zabrałem się za nakładanie kalkomani na nos i przednią płetwę na zdjeciach widaczne plamki to wyschnięta woda i płyn.

4e528a460a17b33b.jpg

c74ca175340cd183.jpg

Dokończyłem szlifowanie kasty i ponownie pomalowałem ją bazą i klearem:

3a27df0dc92a9ff7.jpg

Owszem będę zarówno lakierował jak i polerował, ale muszę poczekać aż kalki wyschną.

Zapomniałem wspomnieć, że nos leży sobie luzem na płetwie tylko do przymiarki. Nie wiem czemu, ale na powierzchni lakieru zrobiła sie delikatna mgiełka, może to dlatego, że prysnąłem końcówką clearu i na końcu na model poleciał tylko strumień powietrza ? Jednak nie przejmuję się tym i myślę, że po polerce lakier nabierze połysku

Mam pytanie te wszystkie przewody na silniku jak i inne to były na wyposażeniu modelu czy sam dorabiałeś?

Były na wyposażeniu

Wstępnie wypolerowałem kastę, umyłem ją i okleiłem kalkomaniami:

0e6cbb6cb09a1469.jpg

8bac181849db0912.jpg

82e54f8226f6c408.jpg

Przymiarka na sucho:

3c55745226f1f069.jpg

7c7c3b505ea16100.jpg

41fc26d793705a07.jpg

fac49e51d621e395.jpg

Oj Panie Andrzeju ... Piękna robota . Jest na co popatrzeć Oczekuje galerii

Pozdrawiam.

Krwista czerwień. Cudo. Powiem szczerze że przy odpowiednio dobrze zrobionych fotkach trudno będzie dostrzec czy to oryginał czy model.

• 2 weeks later...

Trochę czasu minęło od ostatniej aktualizacji ale to dlatego, że czekałem na clear z Hiro. Polakierowane elementy nadwozia są już suche i czekaja na polerkę:

7a4443322de8009c.jpg

fa7e9e3f33b3d2c5.jpg

d4679b3852741708.jpg

Chodzi ci o to, że podczas malowania osadzają się pyłki lakieru ? Faktycznie działo się tak podczas malowania małym strumieniem, prawdopodobnie lakier podsychał w drodze przez co na modelu wyglądał jak by był malowany matem. Dlatego dyszę (0.3 mm) dałem na maxa i psikałem z małej odległości odrazu na "mokro". Po za tym nie czekałem aż wyschnie poprzednia powłoka i następną kładłem gdy kończyłem pierwszą (model duży to i clear miał czas podeschnąć) i tak aż pięć razy. Można by pomyśleć, że narobiłem w ten sposób mnustwo zacieków, ale nie, nie było żadnego

Ps.

Wczoraj pomalowałem na czarno wnętrze kasty:

ccd248fdff756644.jpg

... a że malowałem z ręki bez żadnego maskowania więc trochę farbki przedostało się spod tylnej osłony na zewnątrz. Nie przejmuję się tym gdyż przy polerowaniu lakieru kasty plamki zejdą.

f3cf7f35dbce674d.jpg

Brak słów na to co poczynasz Andrzeju z tym oto modelem.

Dzięki Panowie za komenty

Wypolerowałem nosek, zamontowałem go na swoim miejscu i przykleiłem do niego skrzydełko. Trochę to wszystko jest wypalcowane bo klej jeszcze jest świeży a nie chciałem czyścić i woskować nosa aby coś się nie wykrzywiło lub od niego odpadło.

6ab6023fbae48c66.jpg

93dade6119e1cd67.jpg

No i przymiarka z budą:

92912ba7af254f69.jpg