Marudek Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam, Niedawno zacząłem budowę kolejnego modelu. Jak zawsze przed budową zebrałem trochę materiałow. Jak zawsze mogłem liczyć na pomoc kolegów z forum. Tym razem poratował mnie łsobota - jeszcze raz wielkie dzięki za monografię i link do instrukcji Szwagier Marudka załatwił dla mnie numer włoskiego czasopisma Aeri Modelismo z Lutego '89, w którym jest relacja z budowy tego modelu, łącznie z rysunkami wnętrza i uwagami do modelu. Niestety nie mam swobodnego dostępu do internetu i trudno będzie regularnie relacjonować budowę. Póki mogę - podzielę się z Wami moimi dotychczasowyni spostrzeżeniami. Wnętrze: zestaw praktycznie go nie zawiera. Zaproponowane fotele nie mają nic wspólnego z tym co na prawdę było w kokpicie. Sklejalnosć: model jest prawie samosklejalny - przynajmniej do momentu montażu górnego płata. Zewnętrzne zastrzały są za krótnie i trzeba je dorabiać we własnym zakresie - problem ten podkreslono we wspomnianym wczesniej włoskim czasopismie. Ale dosyć już gadania, popatrzcie co dotąd wyrzeźbiłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Ale to piekne A czym malowane pedzel ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Myślisz? Spójrz na 9 fotkę od dołu i pomyśl czy to pędzel, czy aero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Marudek, wpisać Cie do projektu? Model widzę prawie skończony ale co tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 (edytowane) Kurcze Marudek zawsze zaskoczy czyms ciekawym i nie powtarzalnym Lubie oglądać Twoje relacje tyle w nie pracy wkładasz że sie w głowie nie mieści i zawsze jakis mało znany model na warsztacie Gorąco kibicuje i pozdrawaim:) Edytowane 19 Kwietnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 19 Kwietnia 2009 Share Napisano 19 Kwietnia 2009 Ślicznie, ślicznie. Kratownica robi wrażenie, jeśli można prosić to napisz jak ją Wykonałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Witam, Dzięki za miłe słowa. To naprawdę miły doping. Bartek14 - Lucas HS ma rację, model jest malowany aerografem. Ostach - jeśli tylko model samolotu w przedwojennym malowaniu kwalifikuje się do tego projektu, to bardzo proszę o dopisanie mnie do listy uczestników. Partyznat swoje modele staram się rzeźbić najlepiej jak potrafię. Zakładam, że każdy kolejny musi być lepszy od poprzedniego. Cieszę się, że Alf Ci się spodobał. Według mnie hydroplany to najciekawsze samoloty. METYS kratownicę, podłogę i fotele wykonałem przy pomocy tego włoskiego czasopisma, o którym wcześniej pisałem. Kratownica poklejona jest z drutu 0,5mm który kupiłem w OBI (łatwo się klei, bo jet powleczony plastikiem). Tablice przyrządów to kawałki polistyrenu powierconego w odpowiednich miejscach. Fotele z polistyrenu, a pasy z taśmy Tamiya (ciekawe jest to, że cała załoga miała zwykłe pasy biodrowe - nikt nie miał uprzęży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 20 Kwietnia 2009 Share Napisano 20 Kwietnia 2009 swoje modele staram się rzeźbić najlepiej jak potrafię. Zakładam, że każdy kolejny musi być lepszy od poprzedniego. Cieszę się, że Alf Ci się spodobał. Według mnie hydroplany to najciekawsze samoloty. Coraz bardziej przekonujesz mnie do hyrdoplanów. Jak bedzie okazja to jakiegoś zakupie i pokaże na forum . Pozdrawiam A tak przy okazji jakiego polecasz na początek zabawy z hydroplanami żeby nie było dużo przy nim roboty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2009 Hej! Najlepsze w hydroplanach jest to, że przy wszystkich jest dużo roboty . Nawet jesli zdecydujesz się na jakis monopłat, to i tak pływaki trzeba 'posznurować". Najprostsze - bez sznurowania mogą być Japońskie: Seiran (na forum jest relacja z jego budowy), Rufe, Kyofu; z Amerykańskich: Sea Hawk, Wildcatfish; albo po prostu zainwestuj w jakąs łódź latającą. Wszystkie te modele mają jeden centralny pływak i nie wymagają sznurowania. Tylko od Ciebie zależy jaki poziom trudnosci wybierzesz. Możesz szukać źródeł i budować mikroskopijne wnętrze od podstaw, ale równie dobrze możesz wcale go nie robić. Pozdrawiam i czekam na Twoją relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łsobota Napisano 21 Kwietnia 2009 Share Napisano 21 Kwietnia 2009 Najprostsze - bez sznurowania mogą być Japońskie: Seiran (na forum jest relacja z jego budowy), Rufe, Kyofu No i malutki poczciwy Glen (E14Y) Widzę Piotrek, że ostro ruszyłeś z robotą Tak trzymaj - sam nie mam ostatnio czasu na klejenie moich ulubionych "Japończyków" to przynajmniej popatrzę na coś ciekawego. Bo oryginał był naprawdę pięknym samolotem, a jego model w Twoim wykonaniu jak zwykle będzie ekstra. Już się nie mogę doczekać galerii A tu ładnie podkolorowane zdjęcie na zachętę (chociaż zdecydownie w innym malowaniu) do dalszej pracy: (zdjęcie pochodzi ze strony http://blog.livedoor.jp/irootoko_jr/ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Kwietnia 2009 Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Marudku, jak zwykle znalazłeś ciekawy model... to z wykopalisk sieciowych, czy też Hasa go wznowiła? Bardzo fajnie wyszło wnętrze [będę musiał taki drut kupić chyba] , malowanie także eleganckie.... (ciekawe jest to, że cała załoga miała zwykłe pasy biodrowe - nikt nie miał uprzęży). Najwyraźnie lubieli luz podczas lotów Powodzenia na finiszu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 22 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2009 Model kupiłem na ebayu - bez pudełka i instrukcji... Ale jak widać przy odrobinie chęci i pomocy kolegó można model zrobićnawet ze śmiecia znalezionego gdzieś na aukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Kwietnia 2009 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam, Budowa tego modelu dobiegła już końca. Dzięki Waszej pomocy jest lepszy od poprzedniego mojego modelu. KM zbudowałem od podstaw. Musiałem też zmienić kształt bomb i zrobić od podstaw podwieszenia. Tak jak pisałem wcześniej musiałem popracowanć nad nierównymi zastrzałami. Myślę, że sznurowanie też wyszło lepiej niż poprzednio. Jeśli chodzi o kalki, to mimo swojego wieku nakładały się bez większych problemów. Trzeba było je długo moczyć zanim dały się zsunąć z papieru ochronnego. Już wkrótce zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi