Jarek C Napisano 13 Maja 2009 Autor Share Napisano 13 Maja 2009 Jak tak ładnie pokrywasz maskolem okienka? Jak ja tak robiłem na He-111 to mi porwane krawędzie wyszły :/ Piękne powierzchnie jak zwykle. pozdro! Czy będzie ładnie to się okaże przy zrywaniu , mam nadzieję że się nie postrzępią brzegi , maskol rozrzedziłem zwykła wodą bo mi trochę gęstniał . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 13 Maja 2009 Share Napisano 13 Maja 2009 Oj Jarku dużo jeszcze wody w Wiśle upłynie i dużo spartaczonych modeli przeminie, zanim osiągnę Twój poziom, na prawdę super Ci idzie I podobnie jak Ostach mam pytanie: jak to zrobiłeś że tak fajnie pokryłeś te okna maskolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MCzarnowicz Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 Jarek ja tam żadnych sraczkowatych kulorków nie chciałem! Wyspowiadaj sie gawiedzi jak robiłeś przejścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 14 Maja 2009 Share Napisano 14 Maja 2009 A jakim aero malujesz Jarku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 14 Maja 2009 Autor Share Napisano 14 Maja 2009 Dziękuje wszystkim za miłe słowa na temat mojej pracy Jarek ja tam żadnych sraczkowatych kulorków nie chciałem! Wyspowiadaj sie gawiedzi jak robiłeś przejścia... Ok sraczkowych nie chcemy , przejścia robiłem przy pomocy masy patafix na zdjęciu poniżej , powinna być do nabycia w każdym większym markecie .Malowałem minimalnym strumieniem prostopadle do powierzchni z odl. ok 5cm . A jakim aero malujesz Jarku? Maluję aerografem Aztec z wymiennymi dyszami ,ogólnie maluje się całkiem fajnie i bezproblemowo , mam taki zestaw jak na zdjęciu : Oj Jarku dużo jeszcze wody w Wiśle upłynie i dużo spartaczonych modeli przeminie, zanim osiągnę Twój poziom, na prawdę super Ci idzie I podobnie jak Ostach mam pytanie: jak to zrobiłeś że tak fajnie pokryłeś te okna maskolem Nie sądzę żeby tej wody dużo miało upłynąć bo jesteśmy na równym poziomie a maskol jest po prostu rozcieńczony delikatnie wodą i wtedy sam sobie ładnie wypełnia ramkę okienka , nie mniej jednak najlepiej usuwać go zaraz po malowaniu bo jak farba wyschnie to wiadomo może się strzępić. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 15 Maja 2009 Autor Share Napisano 15 Maja 2009 Pomalowałem górne powierzchnie skrzydeł i jedno z nich oraz ster kierunku pobrudziłem trochę olejami , tym razem z dodatkiem brązów . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 Pięknie żebym ja tak robił... 1 i 2 fotka najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 15 Maja 2009 Share Napisano 15 Maja 2009 żebym ja tak robił... 1 i 2 fotka najlepsza Very HappyBędziesz robił tylko zainwestuj w chemię i aero Wszystko jak należy Jarek, keep up good work! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 16 Maja 2009 Autor Share Napisano 16 Maja 2009 Witam ! Przedstawiam dalszy postęp prac nad Avengerem , dodałem kolorek na grzebiecie , nakleiłem kalkomanie bo nie mogłem się już doczekać jak będzie to wyglądać , przyciemniłem też linie podziału i wyloty spalin rozrzedzonym kolorem smoke firmy Tamiya , wyloty spalin jeszcze będę poprawiać , dodam też biały pod statecznikami poziomymi . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Ładnie, ładnie ja coś tempo straciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Ogólnie model świetnie sklejony i pomalowany. Ja bym tylko przyczepił się do kalek. Mianowicie widać jak sie świeca i ten maly nadmiar lakieru. Kiedyś gdzieś słyszałem albo czytałem że można kalki wycinać nożyczkami zaraz przy oznaczeniu i wtedy uniknie sie tego nadmiaru. Tak pozatym to świetnie sie ułożyły. Pozdrawiam i czekam na dalszą relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Ogólnie model świetnie sklejony i pomalowany. Ja bym tylko przyczepił się do kalek. Mianowicie widać jak sie świeca i ten maly nadmiar lakieru. Kiedyś gdzieś słyszałem albo czytałem że można kalki wycinać nożyczkami zaraz przy oznaczeniu i wtedy uniknie sie tego nadmiaru. Tak pozatym to świetnie sie ułożyły. Po washu można położyć drugą warstwę sido i nic nie widać. Poza tym to naprawdę świetna robota. Nic dodać nic ująć. Czekam na efekt końcowy w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 16 Maja 2009 Share Napisano 16 Maja 2009 Powiedz dokładnie jak przyciemniłes te linie podziału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 21 Maja 2009 Autor Share Napisano 21 Maja 2009 Powiedz dokładnie jak przyciemniłes te linie podziału? Linie podziału malowałem aerografem farbą akrylową Tamiya X-19 smoke rozrzedzoną z lakierem bezbarwnym tejże firmy , ale można też "przybrudzić " jakiś inny bezbarwny lakier czarnym lub brązowym i taką mieszanką przyciemniać . Przedstawiam dalszy ciąg pracy, dodałem trochę zacieków , okopcenia itp. całość zmatowiłem do efektu półmatu .Kalkomanie Italeri choć dość grube to ich brzegi zniknęły prawie całkiem po sidoluksie . Zdjęcia wrzuciłem trochę chaotycznie bo mi się już pomieszały. Okienko jest jeszcze pokryte maskolem. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Nie mogłem się teraz doszukać - jakiego podkładu używałeś na górę płatowca? Biała to wiem, że bez. Wszystkie kolory to Vallejo? Jeśli był podkład to własnie jaki i czy szlifowałeś na którymś etapie cały model po malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 21 Maja 2009 Autor Share Napisano 21 Maja 2009 Nie mogłem się teraz doszukać - jakiego podkładu używałeś na górę płatowca? Biała to wiem, że bez. Wszystkie kolory to Vallejo? Jeśli był podkład to własnie jaki i czy szlifowałeś na którymś etapie cały model po malowaniu? Na górnych powierzchniach też nie było podkładu , był preshading czarnego humbrola który częściowo spełniał też rolę podkładu , farby użyte na modelu to biała Valejo Dark Sea Blue 70898 Vallejo i Model Master 1720 E Intermediate Blue , Farba Valejo rozcieńczona denaturatem ma bardzo dobrą przyczepność , fakt że jest po wyschnięciu delikatna trzeba ją utwardzć np. sidoluksem lub innym lakierem bezbarwnym , szlifowałem tylko miejscami tam gdzie były jakieś pyłki delikatnie papierem 2000 . Bezbarwny pół mat też jest z sidoluksu , tylko rozcieńczonego 1 do 1 z denaturatem i natrysnięty wysokim ciśnieniem. Pozdrawiam jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Prawie sobie zęby o blat powybijałem jak mi szczena opadła na ten widok Piękna robota naprawdę, aż wstyd pokazywać swoje wypociny przy Twoim cudeńku. Napisz proszę jak zrobiłeś te delikatne zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 cud ... miód... i orzeszki... ...też bym tak chciał... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Na górnych powierzchniach też nie było podkładu , był preshading czarnego humbrola który częściowo spełniał też rolę podkładu , farby użyte na modelu to biała Valejo Dark Sea Blue 70898 Vallejo i Model Master 1720 E Intermediate Blue , Farba Valejo rozcieńczona denaturatem ma bardzo dobrą przyczepność , fakt że jest po wyschnięciu delikatna trzeba ją utwardzć np. sidoluksem lub innym lakierem bezbarwnym , szlifowałem tylko miejscami tam gdzie były jakieś pyłki delikatnie papierem 2000 . Ok, dzięki wielkie. To ja się przeproszę z Vallejo i kupię denaturat. Ten humbrol to taki najzwyklejszy? Jak robiłem Korsarza to w początkowych fazach malowania zrobiłem preshading na goły plastik właśnie humbrolem a potem malowałem Pactrami i plastiku to się w ogóle nie trzymały a na humbrolu dziwnie wychodziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 To ja się przeproszę z Vallejo i kupię denaturat. Ten humbrol to taki najzwyklejszy? Jak robiłem Korsarza to w początkowych fazach malowania zrobiłem preshading na goły plastik właśnie humbrolem a potem malowałem Pactrami i plastiku to się w ogóle nie trzymały a na humbrolu dziwnie wychodziły. Hubrol nr 85 półmatowy , a jeśli chodzi o rozcieńczanie denaturatem to trzeba bardzo dokładnie wymieszać bo początkowo farba Vallejo zachowuje się dość dziwnie , gęstnieje rozwarstwia się , ja rozcieńczam dość mocno i maluje taką półprzezroczystą mgiełką nakładając kilka warstw.Plastik oczywiście trzeba dokładnie odtłuścić ,ale to na pewno zrobiłeś , najlepiej jeszcze przetrzeć powierzchnię papierkiem wodnym .Nie stosowałem podkładu tylko dlatego żeby nie stracić pod wieloma warstwami delikatnej faktury modelu , ale oczywiście najlepiej akryle malować na podkład . Napisz proszę jak zrobiłeś te delikatne zacieki Zacieki malowałem na błyszczącym wyschniętym podkładzie , oleje VanGogh +benzyna ekstrakcyjna , stawiamy delikatn kropeczkę farby olejnej w miejscu w którym chcemy zaciek następnie szybki ruch palcem w kierunku opływu powietrza i już , jak się nie uda za pierwszym razem to można zetrzeć i powtarzać aż do uzyskania zadowalającego rezultatu i oczywiście przydają się też waciki . Poydrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Kolejny etap pracy , dokleiłem skrzydła i stateczniki do kadłuba . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Skrzydła weszły w kadłub bez problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Skrzydła weszły w kadłub bez problemów? Nie wiem jak u Jarka ale u mnie obyło się to bez żadnych kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzu Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Ja mam takie małe pytanie do kolegów klejących Avenger'a ACA/ITA Nabyłem Avenger'a z drugiej ręki (częściowo sklejonego) i mam już sklejoną wieżyczkę (trochę niechlujnie i klejoną prawdopodobnie super glue, bo pojawił się dookoła spoiny biały nalot). I z tym fantem wiąże się moje pytanie. Czy po sklejeniu kadłuba da się wsadzić całą wieżyczkę (przyznam się, że próbowałem i nijak nie chce wejść na swoje miejsce ) Jarek C, jak postęp prac nad Avanger'em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek C Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 Ja mam takie małe pytanie do kolegów klejących Avenger'a ACA/ITA Nabyłem Avenger'a z drugiej ręki (częściowo sklejonego) i mam już sklejoną wieżyczkę (trochę niechlujnie i klejoną prawdopodobnie super glue, bo pojawił się dookoła spoiny biały nalot). I z tym fantem wiąże się moje pytanie. Czy po sklejeniu kadłuba da się wsadzić całą wieżyczkę (przyznam się, że próbowałem i nijak nie chce wejść na swoje miejsce ) Jarek C, jak postęp prac nad Avanger'em Klej super glue a także wszelkie ślady jakie zostawia możesz usunąć preparatem Debonder dostępnym wysyłkowo w necie. Co do wieżyczki to oczywiście że da się wsadzić tylko trzeba ją obrócić pod odpowiednim kątem , link poniżej. http://www.accurate-miniatures.com/builds/avenger/avengerturret.shtml A postęp nad modelem ... zerowy do chwili obecnej , może jeszcze dziś coś ruszy weekend i ładna pogoda więc szkoda siedzieć w domu . Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi