skala72 Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Ty na te ruskie sampance to chyba jesteś jakiś skrzywiony lekko co ? To już następny z rodziny BA w kolejce, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 Wiesz, wczesne konstrukcje, które były użyte w Hiszpanii, Finlandii, Besarabii, Polsce. Mam jeszcze T-28, in-box soon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Wiesz, wczesne konstrukcje, które były użyte w Hiszpanii, Finlandii, Besarabii, Polsce. Mam jeszcze T-28, in-box soon. T28 ? to ten wielgachny z 5 wieżami ? ale w 1/72 prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 Wiesz, wczesne konstrukcje, które były użyte w Hiszpanii, Finlandii, Besarabii, Polsce. Mam jeszcze T-28, in-box soon. T28 ? to ten wielgachny z 5 wieżami ? ale w 1/72 prawda ? Tak, mam go z załogą, ale wersja z okresu wojny fińskiej. Z trzema wieżami, pięć miał T-35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 ale w 1/72 prawda ? Tak, mam go z załogą, ale wersja z okresu wojny fińskiej. Z trzema wieżami, pięć miał T-35. Jakiej firmy? ModelKrak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek ! Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Mam jeszcze T-28, in-box soon. Wrzuć proszę in-boxa ! Z tego co słyszałem T-28 (1/35 - Alan, Alanger, ICM) jest już ponoć prawie nieosiągalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 Jest często na Allegro. A ja rok temu kupiłem swojego T-35 Alangera w Martoli (stacjonarnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 Mam jeszcze T-28, in-box soon. Wrzuć proszę in-boxa ! Z tego co słyszałem T-28 (1/35 - Alan, Alanger, ICM) jest już ponoć prawie nieosiągalny... Zestaw T-28 z załogą jest nieosiągalny, tak samo jak T-35. Postaram się wrzucić dzisiaj na BP fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Ty na te ruskie sampance to chyba jesteś jakiś skrzywiony lekko co ? To jest bardzo fajne skrzywienie. "Ruscy" mieli bardzo ciekawe pojazdy, szkoda że producenci modeli dość mocno zaniedbują ten temat. Ja z takich "rodzynków' mam pływający czołg T-40 z firmy START w 1\35. Oczywiście gąski założę od RPM bo są ładniejsze niż te zestawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 Należy np. zobaczyć same BT-x i wersje T-x, widać w nich, jak powstał "wspaniały" T-34/x, który tak naprawdę był kiepskim czołgiem w porównaniu z Pz.PzKpfw od II, było ich po prostu dużo. Można powiedzieć, że na jeden czołg niemiecki przypadało od 3 do 6 rosyjskich, później więcej. Warto przeczytać "Czerwony Blitzkrieg" lub "23 czerwca - dzień M". Jedynym czołgiem, z którym mieli Niemcy duże problemy, był KB (KW - Kliment Woroszyłow), aby go uziemić trzeba było zastosować działo 88 mm. Co to BT-x (Быстроходный танк), co tu dużo mówić, czołg na podstawie konstrukcji Christiego. Co do mojego "skrzywienia", to są konstrukcje czołgów biorących udział w napaści na II RP w '39 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Jedynym czołgiem, z którym mieli Niemcy duże problemy, był KB (KW - Kliment Woroszyłow), aby go uziemić trzeba było zastosować działo 88 mm. Prawda, do momentu wprowadzenia długolufowej IV czyli Ausf. G Frueh (błędnie określanej przez niektórych jako F2) oraz StuGa Ausf. F, tylko FlaK-i 88mm były w stanie wyeliminować te "jeżdżące bunkry". Wielokrotnie jednak, żołnierze niemieccy brawurowo kładli miny na gąsienicach tych pojazdów, aby je unieruchomić, a następnie "wykurzyć" ruskich ze środka, wielu przy takich próbach unieruchomienia poniosło śmierć. Na szczęście dla Wehrmachtu, czołgi KW nie były bardzo częstym zjawiskiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 W książce "23 czerwca - dzień M" jest opisana sytuacja, kiedy nagle pojawił się KW i Niemcy nie mogli sobie z nim poradzić, ani muny, pęczki granatów itd nie pomagały, dopiero dwie 88-ki dały sobie z nim rade przy czym, jedna została rozwalona, ponieważ trzeba było strzelać na wprost pancerza, a nie pod kontem. Co do BA, to były dość szybkie i miały działo 45 mm, więc do patroli i do walk zaczepnych były idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 jak powstał "wspaniały" T-34/x, który tak naprawdę był kiepskim czołgiem w porównaniu z Pz.PzKpfw od II, Czyli T-34/85 jest cieniutki w porównaniu do Panzer III ??? I na litość Boską strzela się pod kątem a nie pod kontem, chyba że strzelasz w banku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 Czyli T-34/85 jest cieniutki w porównaniu do Panzer III ??? Rozmowa powyższa dotyczy wczesnej fazy wojny, zatem nie wiem skąd wziąłeś T-34/85?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 31 Maja 2009 Share Napisano 31 Maja 2009 widać w nich, jak powstał "wspaniały" T-34/x Przez x rozumiem że chodzi o wszystkie wersje bo jeśli o 76 to po co x ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 31 Maja 2009 Autor Share Napisano 31 Maja 2009 Dokładnie, chodzi o okres 1939-1942 (max.43), T-34/85 pojawił się na froncie w drugiej połowie 1944 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek Napisano 21 Marca 2021 Share Napisano 21 Marca 2021 Po ponad 10 latach przerwy w modelowaniu jestem gdzies w 3/4 sklejania BA-3 Zvezdy. Masakra. Sklejam go rownolegle z Puma i M8 Italeri i tam uzywanie pilnika to 20% BA-3 . Generalnie spasowanie w miare ale kazda czesc wymaga solidnego pilowania. Ale to jeszcze pol biedy. Hobby Boss jest wprawdzie 2x drozszy ale ma troche wnetrza, blaszke i 12 kol , tak, tak, Zvezda ma tylko jedna zapasowke bo wykorzystuje ramke z Gaz AAA. Moja rada - nie kupowac. Nic dziwnego, ze w galerii same wraki BA-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi