Skocz do zawartości

Sowiecki samochód pancerny BA-3 - Zvezda 1/35 [In-Box]

skala72

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz, wczesne konstrukcje, które były użyte w Hiszpanii, Finlandii, Besarabii, Polsce. Mam jeszcze T-28, in-box soon.

Wiesz, wczesne konstrukcje, które były użyte w Hiszpanii, Finlandii, Besarabii, Polsce. Mam jeszcze T-28, in-box soon.

T28 ? to ten wielgachny z 5 wieżami ? ale w 1/72 prawda ?

T28 ? to ten wielgachny z 5 wieżami ? ale w 1/72 prawda ?

Tak, mam go z załogą, ale wersja z okresu wojny fińskiej. Z trzema wieżami, pięć miał T-35.

Mam jeszcze T-28, in-box soon.

Wrzuć proszę in-boxa ! Z tego co słyszałem T-28 (1/35 - Alan, Alanger, ICM) jest już ponoć prawie nieosiągalny...

Mam jeszcze T-28, in-box soon.

Wrzuć proszę in-boxa ! Z tego co słyszałem T-28 (1/35 - Alan, Alanger, ICM) jest już ponoć prawie nieosiągalny...

Zestaw T-28 z załogą jest nieosiągalny, tak samo jak T-35. Postaram się wrzucić dzisiaj na BP fotki.

Ty na te ruskie sampance to chyba jesteś jakiś skrzywiony lekko co ?

To jest bardzo fajne skrzywienie. "Ruscy" mieli bardzo ciekawe pojazdy, szkoda że producenci modeli dość mocno zaniedbują ten temat.

Ja z takich "rodzynków' mam pływający czołg T-40 z firmy START w 1\35. Oczywiście gąski założę od RPM bo są ładniejsze niż te zestawowe.

Należy np. zobaczyć same BT-x i wersje T-x, widać w nich, jak powstał "wspaniały" T-34/x, który tak naprawdę był kiepskim czołgiem w porównaniu z Pz.PzKpfw od II, było ich po prostu dużo. Można powiedzieć, że na jeden czołg niemiecki przypadało od 3 do 6 rosyjskich, później więcej. Warto przeczytać "Czerwony Blitzkrieg" lub "23 czerwca - dzień M". Jedynym czołgiem, z którym mieli Niemcy duże problemy, był KB (KW - Kliment Woroszyłow), aby go uziemić trzeba było zastosować działo 88 mm. Co to BT-x (Быстроходный танк), co tu dużo mówić, czołg na podstawie konstrukcji Christiego. Co do mojego "skrzywienia", to są konstrukcje czołgów biorących udział w napaści na II RP w '39 roku.

Jedynym czołgiem, z którym mieli Niemcy duże problemy, był KB (KW - Kliment Woroszyłow), aby go uziemić trzeba było zastosować działo 88 mm.

Prawda, do momentu wprowadzenia długolufowej IV czyli Ausf. G Frueh (błędnie określanej przez niektórych jako F2) oraz StuGa Ausf. F, tylko FlaK-i 88mm były w stanie wyeliminować te "jeżdżące bunkry". Wielokrotnie jednak, żołnierze niemieccy brawurowo kładli miny na gąsienicach tych pojazdów, aby je unieruchomić, a następnie "wykurzyć" ruskich ze środka, wielu przy takich próbach unieruchomienia poniosło śmierć. Na szczęście dla Wehrmachtu, czołgi KW nie były bardzo częstym zjawiskiem...

W książce "23 czerwca - dzień M" jest opisana sytuacja, kiedy nagle pojawił się KW i Niemcy nie mogli sobie z nim poradzić, ani muny, pęczki granatów itd nie pomagały, dopiero dwie 88-ki dały sobie z nim rade przy czym, jedna została rozwalona, ponieważ trzeba było strzelać na wprost pancerza, a nie pod kontem. Co do BA, to były dość szybkie i miały działo 45 mm, więc do patroli i do walk zaczepnych były idealne.

jak powstał "wspaniały" T-34/x, który tak naprawdę był kiepskim czołgiem w porównaniu z Pz.PzKpfw od II,

Czyli T-34/85 jest cieniutki w porównaniu do Panzer III ???

I na litość Boską strzela się pod kątem a nie pod kontem, chyba że strzelasz w banku...

Czyli T-34/85 jest cieniutki w porównaniu do Panzer III ???

Rozmowa powyższa dotyczy wczesnej fazy wojny, zatem nie wiem skąd wziąłeś T-34/85?!

• 11 years later...

Po ponad 10 latach przerwy w modelowaniu jestem gdzies w 3/4 sklejania BA-3 Zvezdy. Masakra. Sklejam go rownolegle z Puma i M8 Italeri i tam uzywanie pilnika to 20% BA-3 🙂. Generalnie spasowanie w miare ale kazda czesc wymaga solidnego pilowania. Ale to jeszcze pol biedy. Hobby Boss jest wprawdzie 2x drozszy ale ma troche wnetrza, blaszke i 12 kol 🙂, tak, tak, Zvezda ma tylko jedna zapasowke bo wykorzystuje ramke z Gaz AAA. Moja rada - nie kupowac. Nic dziwnego, ze w galerii same wraki BA-3 🙂