MrDyzio Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Zainspirowany niektórymi pracami na forum, jak również modelami widzianymi na jednym z konkursów, zaczął mi dreptać po głowie malutki projekcik SF. Całości złego dopełniła przypadkowa wizyta w Games Workshop. Zacząłem sobie dyskutować z jednym ze sprzedawców, w efekcie czego oprócz jednego washa wyczłapałem ze sklepu z czymś takim: W niezbadanych głębiach wyobraźni wymyśliłem sobie zrobić z tego kosmicznego wojaka - żołnierza jednostki "Grom" (w niedalekiej przyszłości). Pewnie mi się oberwie od Warhammerowców za to, ale modelarstwo powinno dawać radochę Dla tych co nie siedzą w temacie Warhammer fotka poglądowa jak na ogół wygląda pomalowany delikwent z tego zestawu: Ostatnio w wolne wieczorki zaczałem dłubać sobie to cuś. Motocykl został sklejony. Koła mają poprawiony bieżnik (na zdjęciach nie widać bo obklejone taśmą), z baku usunięte czaszki. Motorek poszpachlowany (paskudne połaczenie dwóch połówek), poszlifowany, primerek zarzucony. Oryginalne wydechy rozwiercone i wstawione nowe końcówki rur. Dorobiony bagażnik na bambetle. Potem pod lupę trafiła przednia osłona. Karabiny rozwiercone, dorobione skrzynki na amunicję, reflektor rozwiercony: Następnie na stole operacyjnym wylądował dzielny wojak. Pozbył sie czaszki z plecaka i z napierśnika, resztki godła na piersiach zaszpachlowane. Tułów sklejony z dolnymi odnóżami, psiknięty primerem: W międzyczasie zaczęła mi się wykluwać koncepcja mini scenki. Postanowiłem dodać do scenki 2 kolejnych wojaków aby nasz zmotoryzowany Janek nie czuł się samotny. Pojawił sie więc kolejny zestaw: który w oryginalnym (czyt. Warhammerowym) wydaniu powinien wyglądać mniej więcej tak: Po ciężkiej i długiej selekcji (w końcu to jednostka specjalna) wybór padł na 2 wojaków. W tej chwili sobie podsychają po podkładzie (na zdjęciu jeszcze przed podkładem). Oczywista rzecz, pozbyli się niepolskich elementów, jak czaszki i inne wstążeczki z nogawek. Docelowo jeden chyba zostanie snajperem. Czas pokaże. CDN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vought Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Pewnie mi się oberwie od Warhammerowców za to, ale modelarstwo powinno dawać radochę Warhammerowcy też czerpią radochę z wymyślania i modyfikacji pudełkowych zestawów (generalnie podzieliłbym ich na dwa rodzaje - tych którzy skupiają sie na graniu i tych którzy preferują tworzenie unikatowych zestawów) Dla przykładu widziałem kiedyś całą armie orków które według twórcy przypadkowo odebrały przekaz telewizyjny z innego wymiaru (naszego) z czasów hitlerowskich Niemiec. Zainspirowane jednostkami fuhrera całe swoje wyposarzenie upodobniły do jednostek niemickich. Orki więc miały zestawy z mp40, gaz maski i szkop-hełmy. Całość wyglądała niesamowicie (jak na ironie ten zestaw nie mógł uczestniczyć w zachodnim konkursie gdyż posiadał nazistowskie symbole ;P) Jeśli chodzi o samych Space Marines ilość chapterów także nie jest ograniczona więc naprawde wątpie że odkogokolwiek Ci się oberwie. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Życzę powodzenia przy pracach nad projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Ciekawy koncept, motocykl to oczywiście "Junak"... Misja w Afganistanie, zmiana nr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 21 Maja 2009 Autor Share Napisano 21 Maja 2009 Ciekawy koncept, motocykl to oczywiście "Junak"...Misja w Afganistanie, zmiana nr.... Muszę Cię rozczarować - motocykl to Sokół W(ojskowy) 40 Czy to będzie Afganistan - nie wiem. Póki co zastanawiam się nad barwami kamuflażu. Życzę powodzenia przy pracach nad projektem. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Jako Inkwizytor Nexus będę musiał rozpatrzyć sprawę tworzenia nowego Zakonu. Może nie potraktuję Cię Energetyczną Rękawicą Sprawiedliwego, ale pokutę będziesz musiał odbyć. Stwórz ładne figurki, a będzie Ci odpuszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Fajna koncepcja Popieram całkowicie, wykorzystywanie "warhammerowych hipków" do "nie-warhammerowych" klimatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 MrDyzio - ja gram i konwertuję na całego. I bardzo podoba mi się co chcesz zrobic. Wepchnąłem się w pierwszy rząd, mam popcorn (przyprawiony odrobiną chaosu), piwo dobrze schłodzone. Czekam na dalsze etapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 21 Maja 2009 Share Napisano 21 Maja 2009 Obserwuję i podoba mi się bardzo założenie Jako że oznaczenie przez tytułem warsztatu jest odpowiednie to czy dopisać Cię do projektu grupowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 22 Maja 2009 Autor Share Napisano 22 Maja 2009 Jako Inkwizytor Nexus będę musiał rozpatrzyć sprawę tworzenia nowego Zakonu. Może nie potraktuję Cię Energetyczną Rękawicą Sprawiedliwego, ale pokutę będziesz musiał odbyć. Stwórz ładne figurki, a będzie Ci odpuszczone O wielkie dzięki Okrutny Inkwizytorze. Dołożę wszelkich starań aby figurki wyszły dobrze - w końcu to nasi (może trochę dopakowani) Ale bynajmniej nie ze strachu - Twoja rękawiczka (nawet ta z jednym palcem) tak daleko nie sięga Ale dzięki za spojrzenie łaskawym okiem. JACER, Skoti, artoor_k - dzięki chłopaki za słowa otuchy artoor_k - możesz mnie dopisać, tylko nie proś o składki pozdrawiam kibicujących Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Cosik podłubałem przy dzielnych GROMowcach, więc czas na mały update. Motocyklista dorobił się głowy, a Sokół W40 dostał kilka detali. Dorobiłem osłony na nogi, tylny błotnik i osłonę na nerki (mała półokrągła blacha na szczycie siedziska) Jeden z piechurów nabrał też bardziej konkretnego kształtu - dostał z przydziału łapki (jedną z przerobioną dłonią aby mógł pomachać motocykliście) i pukawkę. Teraz chłopaki dostali szybkiego psikacza primerem, a ja mogę iść spać. Mam nadzieję, że kolejnego wieczora uda się znowu coś dodać. Pozdrawiam kibicujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Ta wyprostowana dłoń wygląda nienaturalnie długo. wiem jakie są problemy z wyprostowanie dłoni space marina, nie jedną zepsułem. Spróbuj podpiłowac trochę tę częśc, którą odciąłeś. Tak żeby palce nie wyglądały na zbyt długie. Reszta OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafal.tbg Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Odnośnie kamuflażu to może jakaś wariacja na temat obecnie stosowanego kamuflażu "suez"? http://www.militarialodz.pl/sklep/product_images/bluza%20camo%20grom%20helikon1.JPG Albo coś "pikselowego" http://tbn2.google.com/images?q=tbn:D-uyXI-PpKuXkM:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/29/MARPAT_woodland_pattern.jpg http://i36.photobucket.com/albums/e32/myspacedesigns_military/marines/marines-desert-marpat.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Rafal.tbg ten suez mi się podoba, chodziło mi po głowie coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 No, wyrasta godny przeciwnik dla najemnika stworzonego przez Rafała J. Może obroni "NAS, POLAKÓW!" A ten suez to chyba najfajniejsze kamo używane przez ww.Polaków , jakie widziałem - no, chociaż sokiści mieli przez jakiś czas fajne mundurki... Tyle tym razem - lecę po trąbkę jakowąś i bęben, żeby bardziej aktywnie kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Szczerze powiedziawszy to coś mi nie gra tutaj... GROM to oddziały specjalne. Komadosi znaczy. Cicho, bezszelestnie - uderz znienacka i zniknij. Ale w tej zbroi... ekhm... Oni chyba są bezszelestni jak Ursus. To bardziej oddziały szturmowe idące na pierwszy ogień niż komandosi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Oni chyba są bezszelestni jak Ursus. Zapominasz, że w przyszłości wszyscy będą/są głusi od tych wszystkich ajpodów i innych cudeł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 24 Maja 2009 Autor Share Napisano 24 Maja 2009 Szczerze powiedziawszy to coś mi nie gra tutaj... GROM to oddziały specjalne. Komadosi znaczy. Cicho, bezszelestnie - uderz znienacka i zniknij. Ale w tej zbroi... ekhm... Oni chyba są bezszelestni jak Ursus. To bardziej oddziały szturmowe idące na pierwszy ogień niż komandosi. Z tego co mnie kolesie od Warhammera pouczyli to Space Marines to jednostki elitarne. Jest ich niewielu, ale są bardzo skuteczni Więc na pewno nie jest to mięsko armatnie, wręcz przeciwnie. Poza tym realia pola walki zmieniają się z czasem. A tak na dokładkę - to projekt SF LordDisneyland dzięki za kibicowanie. Wczoraj w nocy dłoń została poprawiona (teraz powinno już być lepiej), motocyklista, Sokół i drugi koleś dostali kolorek bazowy. Zjem śniadanko i wezmę się za snajpera. Jak będą jakieś widoczne efekty to wrzucę fotki (pewnie za kilka godzin). Pozdrawiam kibicujących Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 26 Maja 2009 Autor Share Napisano 26 Maja 2009 Z lekkim poślizgiem (Memorial Day i zakupy z moją panią) dzielni GROMowcy przeszli zmianę koloru bazowego. Nie byłem zadowolony z początkowego wyboru, więc nastąpiła zmiana: Koleżka z nieco poprawioną łapką: A w międzyczasie kolega-snajper nabrał kształtu: Miałem nadzieję, że zacznę skubać podstawkę dzisiaj, ale niestety posiadane ramki nie pasowały mi do koncepcji. Coś jutro trza będzie zakupić w tym celu. cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 W efekcie ciężkich walk nocnych (do 3 nad ranem) GROMowładni dostali 4-kolorowy kamuflaż. Oczywiście zostaje malowanie detali, brudzenie i cieniowanie (odrobinę). Wyjdzie w praniu... Snajper Edek*: Machający Staszek*: Powożący Rychu*: Sokół na kolorowo: * wszelka zbieżność imion przypadkowa, spowodowana niedoborem kofeiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Niezłe imiona ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Imiona genialne Brakuje jeszcze Upierdliwego Stefana, ale jako dowódca, może on "sterować" chłopakami przez radio Bardzo fajny pomysł. Dział SF daje chyba najwięcej frajdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 Upierdliwy Stefan jest chwilowo oddelegowany do innych, tajnych zadań. Fajnie chłopaki, że Wam się imiona podobają. A jak figurki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACER Napisano 27 Maja 2009 Share Napisano 27 Maja 2009 Camo ciekawe. Podchodzi trochę pod wzór na współczesnych amerykańskich mundurach (pustynych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 28 Maja 2009 Autor Share Napisano 28 Maja 2009 I czas na kolejny nocny update Tak mnie wciągnął ten projekcik, że nie mam czasu się wyspać Sokół wzbogacił się o drobne detale (reflektor, taśmy amunicyjne, antena) i dostał więcej kolorów: Powożący Rychu dosiadł też w końcu swego rumaka: Snajper Edek po poprawkach: Machającemu Staszkowi też się dostało: Tyle na chwilę obecną. Tradycyjnie zmykam już spać. Pozdrawiam kibiców i oglądaczy. Uwagi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 28 Maja 2009 Share Napisano 28 Maja 2009 szkoda, że przed malowaniem nie zeszlifowałeś śladów łączenia form.. bardzo rzuca się w oczy przedni błotnik i bieżnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi