METYS Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Taki szybki, mały samolocik dla odstresowania, mam nadzieje że w przeciągu tygodnia uda mi się go skończyć ( w oczekiwaniu na blaszki do Dauntlessa ). Oto efekt mojego dzisiejszego 2 godzinnego dłubania. A w związku z tym mam pytanie: otóż instrukcja podaje do malowania wnętrza kolor flat gull gray, ja niestety posiadam tylko dark gull gray. Czy po wymieszaniu go z odrobiną białego ( a może jakiegoś innego koloru ) nada się do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Kolorek powinien być dobry. Trzymam kciuki za malucha! Może sam się kiedyś na niego targnę :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 23 Maja 2009 Autor Share Napisano 23 Maja 2009 Kolorek powinien być dobry.Trzymam kciuki za malucha! Może sam się kiedyś na niego targnę :P Polecam, jak na razie ze wstępnych przymiarek wszystko pasuje bezproblemowo. A i sam modelik bardzo przyjemy, taka miła odskocznia od amerykańców i brytoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Ciekawe czy będziesz miał ten problem co ja w moim Ła-5FN - kadłub nie chciał się zamknąć na tych całych bebechach i trzeba je było ostro zeszlifować - na wszelki wypadek przymierz na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 Taki szybki, mały samolocik dla odstresowania, mam nadzieje że w przeciągu tygodnia uda mi się go skończyć Taaa, też tak mówiłem, kiedy sobie kupiłem warhawka. I tak sobie teraz stoi na półeczce niczym wyrzut sumienia w połowie zrobiony, nawet warsztacik na Modelworku założyłem A tak na poważnie - powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 25 Maja 2009 Autor Share Napisano 25 Maja 2009 A oto kolejne fotki z postępu prac na ŁA-5. Mam nadzieje że kolor wnętrza jako tako się udał ( dark gull gray zmieszany z białą i odrobiną żółtego ). Zaraz zamykam kadłub, szpachluje co trzeba i zabieram się za silnik A śladu po wypychaczy na siedzeniu nie zaszpachlowałem, ponieważ w to miejsce przyjdzie podusia pod 4 litery pilota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 25 Maja 2009 Share Napisano 25 Maja 2009 Kolego METYS białe tarcze przyrządów są błędne... Tarcze powinny być czarne a podziałka,cyferki i strzałeczki białe Jeszcze możesz to poprawić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 27 Maja 2009 Autor Share Napisano 27 Maja 2009 Prace idą do przodu, silnik już zrobiony- czeka na sido i brudzenie. Połówki sklejone i zaszpachlowane, przód złożony na sucho do malowania, później nastąpi jego częściowy demontaż A zapomniał bym, zegary oczywiście poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 29 Maja 2009 Autor Share Napisano 29 Maja 2009 Efekt prac na dzień dzisiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 A jakiej firmy ten latadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nexus Napisano 29 Maja 2009 Share Napisano 29 Maja 2009 Partyznat, temat przeczytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormbringer Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Oj, wydaje mi się (całkiem na pewno mi się wydaje) że Ławoczki miały drewniane skrzydła. A więc te odrapania trochę nietrafione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saj4 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Oj, wydaje mi się (całkiem na pewno mi się wydaje) że Ławoczki miały drewniane skrzydła. A więc te odrapania trochę nietrafione Tu się zgodzę, ale tylko częściowo, najpierw kolega musiałby powiedzieć który to model LA-5. Już mówię dlaczego. Ponieważ wersja LA-5 owszem była konstrukcją drewnianą niemal w 100%, ponieważ pan Ławoczkin postanowił przerobić istniejące samoloty LaGG-3 montując duży silnik gwiazdowy ASh-82, taki sam jak używały samoloty SU-2. Następne wersje LA-5FN otrzymały elementy metalowe w swojej konstrukcji, oraz nowe Ka-emy. Efektem finalnym rozwoju LA-5 był LA-7, który był już konstrukcją całkowicie metalową. I tutaj ciekawostka samoloty LA-7 budowane pod Moskwą posiadały 3 K-emy 20 mm Berezin B-20. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Oj, wydaje mi się (całkiem na pewno mi się wydaje) że Ławoczki miały drewniane skrzydła. A więc te odrapania trochę nietrafione Tu się zgodzę, ale tylko częściowo, najpierw kolega musiałby powiedzieć który to model LA-5. Już mówię dlaczego. Ponieważ wersja LA-5 owszem była konstrukcją drewnianą niemal w 100%, ponieważ pan Ławoczkin postanowił przerobić istniejące samoloty LaGG-3 montując duży silnik gwiazdowy ASh-82, taki sam jak używały samoloty SU-2. Następne wersje LA-5FN otrzymały elementy metalowe w swojej konstrukcji, oraz nowe Ka-emy. Efektem finalnym rozwoju LA-5 był LA-7, który był już konstrukcją całkowicie metalową. I tutaj ciekawostka samoloty LA-7 budowane pod Moskwą posiadały 3 K-emy 20 mm Berezin B-20. Pozdrawiam ! Ja, zasugerowałem się zdjęciem z tej strony: http://mig3.sovietwarplanes.com/la5/chkalov/chkalow60.html , ale być może błędnie rozszyfrowałem jasne ślady pomiędzy pilotami jako odrapania farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saj4 Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Ja, zasugerowałem się... Hmmm, wg mnie te ślady to ślady błota, a między pilotami, to chyba obijające się od lakieru słońce. W każdym razie tak zdaje się minie Jak by jeszcze ktoś mógł się wypowiedzieć na ten temat to byłoby GIT. Aha i twój model to wczcesny LA-5, tył kadłuba identyczny jak w LaGG-3 Później te samolociki miały inne owiewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hanadam Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Ten model Zvezdy to ostatnia wersja Ła-5 (kształt obramowania przodu owiewki) następna już była Ła-5F. Drewniak więc to faktycznie błoto i zuzycie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
METYS Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 No to wszystko się wyjaśniło, dzięki za pomoc Panowie, odrapania znikają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi