Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taki szybki, mały samolocik dla odstresowania, mam nadzieje że w przeciągu tygodnia uda mi się go skończyć ( w oczekiwaniu na blaszki do Dauntlessa ).

Oto efekt mojego dzisiejszego 2 godzinnego dłubania. A w związku z tym mam pytanie: otóż instrukcja podaje do malowania wnętrza kolor flat gull gray, ja niestety posiadam tylko dark gull gray. Czy po wymieszaniu go z odrobiną białego ( a może jakiegoś innego koloru ) nada się do malowania

342198ec097ab847med.jpg

1d8118bf380a2cfdmed.jpg

5cdf7c6ad69addcdmed.jpg

7d9a4725e87d40d1med.jpg

cd8ea698c3a8e9d6med.jpg

81cf620fc8d69c17med.jpg

75f3b3a8406f5602med.jpg

Napisano
Kolorek powinien być dobry.

Trzymam kciuki za malucha! Może sam się kiedyś na niego targnę :P

Polecam, jak na razie ze wstępnych przymiarek wszystko pasuje bezproblemowo. A i sam modelik bardzo przyjemy, taka miła odskocznia od amerykańców i brytoli

Napisano

Ciekawe czy będziesz miał ten problem co ja w moim Ła-5FN - kadłub nie chciał się zamknąć na tych całych bebechach i trzeba je było ostro zeszlifować - na wszelki wypadek przymierz na sucho

Napisano
Taki szybki, mały samolocik dla odstresowania, mam nadzieje że w przeciągu tygodnia uda mi się go skończyć

Taaa, też tak mówiłem, kiedy sobie kupiłem warhawka.

I tak sobie teraz stoi na półeczce niczym wyrzut sumienia w połowie zrobiony, nawet warsztacik na Modelworku założyłem

A tak na poważnie - powodzenia!

Napisano

A oto kolejne fotki z postępu prac na ŁA-5. Mam nadzieje że kolor wnętrza jako tako się udał ( dark gull gray zmieszany z białą i odrobiną żółtego ). Zaraz zamykam kadłub, szpachluje co trzeba i zabieram się za silnik

73b003575b8e8533med.jpg

27b64d1214541aebmed.jpg

f703170f97320d83med.jpg

e9df0ab7b8381be4med.jpg

0ef560552ef67419med.jpg

be5661ec94011f29med.jpg

36c7ac8de34bae56med.jpg

3ea6e79dabaca066med.jpg

ae1ba459682716damed.jpg

2b01c0e15b598030med.jpg

A śladu po wypychaczy na siedzeniu nie zaszpachlowałem, ponieważ w to miejsce przyjdzie podusia pod 4 litery pilota

Napisano

Kolego METYS białe tarcze przyrządów są błędne... Tarcze powinny być czarne a podziałka,cyferki i strzałeczki białe Jeszcze możesz to poprawić

Pozdrawiam

Napisano

Prace idą do przodu, silnik już zrobiony- czeka na sido i brudzenie. Połówki sklejone i zaszpachlowane, przód złożony na sucho do malowania, później nastąpi jego częściowy demontaż

A zapomniał bym, zegary oczywiście poprawiłem.

c81784a3aca3cf0cmed.jpg

b9ead4db754f5f62med.jpg

33ab59f2cb7721d1med.jpg

7b641c04f9be265amed.jpg

Napisano
Oj, wydaje mi się (całkiem na pewno mi się wydaje) że Ławoczki miały drewniane skrzydła. A więc te odrapania trochę nietrafione

Tu się zgodzę, ale tylko częściowo, najpierw kolega musiałby powiedzieć który to model LA-5. Już mówię dlaczego. Ponieważ wersja LA-5 owszem była konstrukcją drewnianą niemal w 100%, ponieważ pan Ławoczkin postanowił przerobić istniejące samoloty LaGG-3 montując duży silnik gwiazdowy ASh-82, taki sam jak używały samoloty SU-2. Następne wersje LA-5FN otrzymały elementy metalowe w swojej konstrukcji, oraz nowe Ka-emy. Efektem finalnym rozwoju LA-5 był LA-7, który był już konstrukcją całkowicie metalową. I tutaj ciekawostka samoloty LA-7 budowane pod Moskwą posiadały 3 K-emy 20 mm Berezin B-20.

Pozdrawiam !

Napisano
Oj, wydaje mi się (całkiem na pewno mi się wydaje) że Ławoczki miały drewniane skrzydła. A więc te odrapania trochę nietrafione

Tu się zgodzę, ale tylko częściowo, najpierw kolega musiałby powiedzieć który to model LA-5. Już mówię dlaczego. Ponieważ wersja LA-5 owszem była konstrukcją drewnianą niemal w 100%, ponieważ pan Ławoczkin postanowił przerobić istniejące samoloty LaGG-3 montując duży silnik gwiazdowy ASh-82, taki sam jak używały samoloty SU-2. Następne wersje LA-5FN otrzymały elementy metalowe w swojej konstrukcji, oraz nowe Ka-emy. Efektem finalnym rozwoju LA-5 był LA-7, który był już konstrukcją całkowicie metalową. I tutaj ciekawostka samoloty LA-7 budowane pod Moskwą posiadały 3 K-emy 20 mm Berezin B-20.

Pozdrawiam !

Ja, zasugerowałem się zdjęciem z tej strony: http://mig3.sovietwarplanes.com/la5/chkalov/chkalow60.html , ale być może błędnie rozszyfrowałem jasne ślady pomiędzy pilotami jako odrapania farby.

Napisano
Ja, zasugerowałem się...

Hmmm, wg mnie te ślady to ślady błota, a między pilotami, to chyba obijające się od lakieru słońce. W każdym razie tak zdaje się minie Jak by jeszcze ktoś mógł się wypowiedzieć na ten temat to byłoby GIT. Aha i twój model to wczcesny LA-5, tył kadłuba identyczny jak w LaGG-3 Później te samolociki miały inne owiewki

Napisano

Ten model Zvezdy to ostatnia wersja Ła-5 (kształt obramowania przodu owiewki) następna już była Ła-5F. Drewniak więc to faktycznie błoto i zuzycie farby.