Gość Napisano 1 Czerwca 2009 Share Napisano 1 Czerwca 2009 Autor sobie buduje, a zawsze historię warto przy okazji poznać. Karta 57 mało nowego wprowadza do tematu. Raczej opisy ewakuacji Czechów, to taka nowość. Tam Ci zamieściłem, za 12 zł kupisz w Poczytaj, jak nie znajdziesz w sklepikach. To numer z 2008 roku, więc możesz nie znaleźć. A co do polskiego pułku, to nie bawiąc się w długą analizę, to raczej szok bitewny i załamanie psychiczne. Do autora wątku: UWAGA: Saperzy polscy. Widać łopadę, na plecaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Widzę, że dobór temtu był strzałem w 10kę. Jeszcze nic nie zrobiłem, a mam 2 strony komentarzy. Inna sprawa że nie na temat Ja prosiłem o instrukcje do samochodu, a nie spory czy to dobrze, że im zrobiliśmy kuku. Wg. mnie dobrze, że Polska wreszcie kogoś wyrupotała, a nie a odwrót. Co by podrażnić południowych sąsiadów nazwę to tak: "Zaolzie/Powrót do macierzy" - i wystawię na jakiejs ich imprezce. Widd dzieki za zdjęcia. Szczególnie to pierwsze. Mój schron bedzie na tym wzorowany. Mam teraz co prawda urlop ale zabrałem modelik (Fiat) i trochę przy nim podłubię. z książki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 rtoipmodest nie panikuj. Daj mi namiary na siebie to jutro wyślę Ci ksero instrukcji Fiata. A tu zdjęcia mojego LO wz.37 A-200 w skali 1/72 z tej samej firmy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 Posłąłem Ci namiary na priva. Oj Twój modelik ma namiastkę wnetrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 A jaka tam namiastka ot: gipsowy odlew bryły schronu i ściany wewnętrznej ze strzelnicą osłaniającą wejście, dwie żywiczne strzelnice dla ckm (muszę je skopiować bo są wyśmienite), kawałek drutu na świńskie ogonki i do tego wszystkiego instrukcja składania z wzorami (z cyklu zrób to se sam...) drzwi wewnętrznych i kraty przeciwszturmowej. Wnętrze trzeba by było samemu robić według zdjęć tylko jak je potem wyeksponować? Na czeskim allegro można teraz kupić różne schrony i bunkry z tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 2 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2009 A w moim nie na tego przedsionka Drut, swoją drogą, nieco grubawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Sprawdź pocztę podesłałem Ci kilka rysunków, może się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 2 Czerwca 2009 Share Napisano 2 Czerwca 2009 Co by podrażnić południowych sąsiadów nazwę to tak: "Zaolzie/Powrót do macierzy" - I to będzie jak najbardziej historycznie uzasadnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Dobrý nápad kolego, chceš podráždit své jižní sousedy, proč ne . Měl by jsi už začít nejbližsí výstava v ČR je 20,6, Modellbrno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 A cóz to znaczy "napad"? Bo poczułem sie niesfojo. Milanie, przeceniasz moje tempo. Bedzie dobrze jak się wyrobię do Nachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Nápad = pomysl , szkoda, szkoda kolego do Nachodu nie jadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Nápad = pomysl , szkoda, szkoda kolego do Nachodu nie jadę. A Pardubice 2010? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Nie wiem , jeszcze za dlugo czasu do tej imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Mikro postępy. Wynika to m.in. z braku dokumentacji i instrukcji. Zacząłem od czegoś prostego, skrzyni i palandeki. Tradycyjna zabawa z odcinaniem nadmaru tworzywa. Kiedy już się z tym uporałem okazało się, że oba elementy są dość krzywe. Tak to wygląda: "Lepsza" burta (szczęśliwie będzie na widoku): Na poniższych ujęciach widać spasowanie elementów. Zaznaczyłem dziurę, którą załatałem. Myślę, że po dodaniu linek będzie OK. Obrobiłem też maskę. Coś mi się wydaje, że 2 linie powiny byc wklęsłe? Jak widać załapałem się na bombelka w dość głupawym miejscu. Porównanie kabin. Widać jak krzywa jest wersja kanciata (rzut z góry): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 2 linie ? Kabina i maska to takie klocki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 4 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2009 Na biało linia podnoszonej maski. Na górze jest zawias (czyli co co zostnie wypukłe). Na czarno to coś do okoła maski - będzie trochę ciężko naciąc u dołu. Co chcesz od kabin? Są OK. A jaki ładny środek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 rtoipmodest instrukcję wysłałem wczoraj, znaczy się Natka na pocztę chodziła no i wysłała zwykłym zamiast priorytetem Biję się w piersi za ten błąd ale sami wiecie jak to czasami z kobietami bywa. Tylko im zakupy w głowach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 To zdjęcia Jarkka z pozostałych przy życiu fiaciorów 621. Może będą Ci pomocne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Powracam również do tego tematu. Zamienaim tylko pojazd na Fiata 508 furgon. Nie mając jeszcze blaszek do pojazdu ruszyłem z bunkierkiem. Zaprojektowałem układ scenki: Wymiary 22.5x17,5cm. Na początek pokryłem gips podkładem. Nastepnie poszpachlowałem ściany. Było nieco otworków po powietrzu, dodtkowo na ścianach znajdowały się poziome linie. Widać nieciekawe otworki na schodkch strzelnicy. Widać zaszpachlowane otwory na pręty (do siatki maskującej) i wentylatory. Coś mi nie grało z tymi kratkami. No i reczywiście: Robienie takich nieokrągłych otworków to nic ciewkawego Kratka z blaszki Parta do T-34: No i jeszcze tynk, farba Tamki z piaskiem 0-0,3mm (do probukcji fug): Jutro zmajstruję kamieny murek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Nareszcie ! Bardzo się cieszę z powrotu do tej scenki. Będziesz coś robił z na pace furgonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Jędrku, pamietasz moje buńczuczne zapowiedzi o struganiu wozu radio Powietrze już ze mnie uleciało Model furgonu z IBG ma kalki z manewrów wołyńskich. Od tego czasu pewnie nic się nie zmnieniło w oznakowaniu. Gdy będę na etapie pojazdu zgłoszę się do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Wpadaj śmiało ;) Wóz radio to trudny temat, sporo musiałbyś się napocić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Ładnie zaczyna wyglądać ten bunkierek. Podoba mi się tynkowanie. Mam nadzieję, że tym razem dojedziesz do szczęśliwego finału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Fajny temat wracam do podglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 28 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Z braku czasu prace, mimo ich prostoty, strasznie się ślimaczą. Murek za obiektem wykonałem z "gąbki" wykorzystywanej w kwiaciarniach. Jest to zwarty materiał dajacy się ciąć. Po wycieciu kształtu nożem przykleiłem go do schronu. Porządnie posmarowałem go sidoluksem, bo ma tendencje do ścierana się przy dotyku: Kamienie wykonałem z gipsowych cegieł w 1/35 i, w większości, z posypki z kamlotami z Games Workshop - wykonane chyba z bazaltu (?) Zobaczymy co z tego wyjdzie po podkładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi