Bartek_6_6_6 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Używam takich taśm do maskowania jak pokazałem niżej, to jakies dla budowlańców czy coś;D i nawet jak osłabie klej to mi zdziera farbe;( Maluje pactrą, ale to chyba nie ma znaczenia;) Czy taśma tamiya jest naprade tak dobra i godna ceny? Nie zdziera farby? mozna ją przykleić i odkleic bez strachu na pomalowany model? A co myslićie o płynie maskującym? dobry on jest, używał ktos? Pomóżcie;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Czy założysz następny temat o tym , np jakim pędzelkiem pomalować , żeby nie było smug , a potem następny w którą strone trzeba machać pędzelkiem , żeby ładniej wyglądało itp ? Po pierwsze taśmy które Ci podałem sa dobre . Po drugie malujesz na odtłuszczoną i zmatowioną powierzchnię . Najlepiej wcześniej używając podkładu . Po trzecie taśmę przyklejamy po tym , jak farba dobrze wyschnie . Najbezpieczniej po kilku dniach . Jak spełnisz te warunki , nic Ci się nie oderwie . Płyn maskujacy jest dobry , ale raczej nie do malowania prostych linii . Taśmą którą pokazujesz , możesz maskować sufit podczas malowania pokoju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Ja ci mogę polecić taśmę Tamiya! Przedtem też używałem tej dla budowlańców i miałem tak samo, więc nie oszczędzaj i kup taśmę Tamiya a zobaczysz różnicę W rolce jest 18 metrów taśmy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Zdaje się, że w Poradnikach, które pisał Reggy, jest o tym mowa. Reasumując wypowiedzi, taśma Tamiya, jeśli jest położona na suchą farbę (pod warunkiem, że malowana powierzchnia była wcześniej odtłuszczona), nie zdziera farby przy jej zdejmowaniu. Temat wyczerpany, do zamknięcia. Zapraszam do poradników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Kilka osób już ci poleciło taśmę Tamiya. Dla mnie koszt jednej rolki to ok 2- 3 funtów i nie uważam jej za drogi i zbedny wydatek(rozumiem polskie realia ). Kto raz użyje taśmę Tamiya ten się zakocha:) Nie miałem z nią jak narazie żadnego problemu. A to jak przygotujesz podłoże to priorytet. Choć jak do tej pory nie bawiłem się w szorowanie w wodzie z płynem czy czymś innym. Powtórze takie sławne zdanie na tym forum "Ilu modelarzy tyle sposobów" Czasem wystarczy dobrze poszukać przed założeniem tematu. viewtopic.php?t=4807&highlight=ta%B6ma Pozdrawiam Uważam temat za wyczerpany i proponuje go zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_6_6_6 Napisano 3 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2009 Dzięki, do zamknięcia;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 (edytowane) Co do taśm maskujacych. Używam taśmy Tamiya i mogę z pewnością powiedziec, że da się ją odkleic od farby bez uszkadzania malowanej powierzchni. Na początku też miałem z tym problem, taśma zrywała farbę razem z podkładem, bez względu na to czy powierzchnia była odłuszczona czy nie. Jak uniknąć tego? Wrzucam model do wody po malowaniu, na noc wystarczy kilka godzin. Jeśli taśma nie odklei się sama i nie pływa juz w wodzie to wystarczy odkleić ją pensetą od powierzchni modelu. Edytowane 24 Czerwca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 Jak uniknąć tego? Wrzucam model po malowaniu, na noc wystarczy kilka godzin. Jeśli taśma nie odklei się sama i nie pływa juz w wodzie to wystarczy odkleić ją pensetą od powierzchni modelu. Rozumiem, że wrzucasz model do wody. A może do innego specyfiku? Bo nie sprecyzowałeś... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 24 Czerwca 2009 Share Napisano 24 Czerwca 2009 Jak uniknąć tego? Wrzucam model po malowaniu, na noc wystarczy kilka godzin. Jeśli taśma nie odklei się sama i nie pływa juz w wodzie to wystarczy odkleić ją pensetą od powierzchni modelu. Rozumiem, że wrzucasz model do wody. A może do innego specyfiku? Bo nie sprecyzowałeś... Pozdrawiam Tak tak do wody Wystąpił mały przeskok myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi