słomek Napisano 7 Czerwca 2009 Share Napisano 7 Czerwca 2009 Witam. Pod naporem kolegów wziąłem się za wykonanie tejże dioramy ;] Na początku wykonałem drewnianą podstawkę ze sklejki i czterech listewek profilowanych. Gruntem dioramy jest zaprawa gipsowo-papierowa wylana na drewnianą podstawkę. Do formowania gruntu użyłem folii przeźroczystej z tworzywa sztucznego - powszechnie używanej jako woreczki jednorazowe. Worek rozciąłem tak, by uzyskać arkusz o największej powierzchni. Folie nałożyłem na model aby nie ubrudził się przy kontakcie z mokrą zaprawą - tym samym folia pozwoliła wymodelować grunt w dowolny sposób i przy okazji zabezpieczyła przed upaćkaniem się w zaprawie ;] Fotki n/w, kolejne za jakiś czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 Na wyschnięty grunt naniosłem mieszaninę żwiru, drobnego piasku i gipsu: Wyszło z tego takie coś: Teraz wykonanie głazów. Głazy to zwykłe kamyki przypominające te 1:1 umorusane gipsem z piaskiem tak, by wyglądały, że długo już leżą na swoim miejscu. Nie wiem jeszcze w jaki sposób wykonać krzewy... Myślałem nad wykonaniem tego z wrzosu... Czytałem już o komosie tylko ona raczej nie rośnie za oknem ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 No jestem ciekaw efektów A nie trzeba było kawałek czołgowiska z Bornego wyciąć i miałbyś gotową dioramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 9 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2009 hehe a kto ten ''kawałek'' pomniejszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2009 ...po "zamontowaniu'' głazów przyszedł czas na malowanie. Ozdobne listwy zakleiłem taśmą ochronną : ...całość psiknąłem farbą wymieszaną wg potrzeby: następnie rozjaśniłem trochę głazy: ...to be continued. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 patent z reklamówka mi się podoba! to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2009 Efekt zastosowania suchych pasteli. Na krzaczkach się nie znam, więc na razie nic z tych rzeczy nie dodaję... fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 11 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2009 Nuda matką wynalazków Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Sztuczny :] Lepiej poszukaj korzonków np. z malin. Moim zdaniem efekt byłby dużo lepszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Wygrzebałem korzenie maliny, śnieguliczki, paprotki, pokrzywy i wg mnie nie pasują... pokrojem musiałoby to być właśnie takie jak to druciane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Cosik wykombinowałem. Temat uważam za ewidentnie zakończony. Możecie mnie tyrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Możecie mnie tyrać kromność fajna sprawa, ale jak we wszytskim zalecam umiar. Tu zaś proponuję postawić dioramkę z szybką i nie dać gapiom paluchami dotykać szybki. Badzo fajnie wyszło, obserowowałem cały wątek nie odzywając się specjalnie, ale teraz się nie za bardzo da. Gratuluję. Fajny pomysł, dobre wykonanie, ogląda się przyjemnie. (Krzaczki lepsze od malin!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 To znaczy, że jeszcze szybkę na warsztat muszę wstawić? ... a już myślałem, że robota skończona OK zacznę myśleć nad ''akwarium''. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 zacznę myśleć nad ''akwarium'' wody tylko nie lej to pustynia ma być! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 spoko wodza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Tabliczka, błagam tabliczka !! Zaraz będą myśleć że to AfrikaKorps a to Wzgórza Golan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
słomek Napisano 12 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2009 Ok ale to jutro... ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi