ZIO BY NAITT Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 Z pewną taką dozą nieśmiałości pragnę zaprezentować efekty pięciu wieczorów pracy ( które to z kolei wieczory odbyły się na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy ). Zestaw to produkt firmy Amodel , czyli produkt lubiący pracę z materiałami typu Dremel , papier ścierny gradacji "40" , etc . Jak widać nie jest to Tamigawa , aczkolwiek skrzydła posiadają kołki montażowe ( które bardziej przeszkadzają niż pomagają - przy odrobinie dobrej woli można uzyskać efekt płata dwupoziomowego ). Właściwie to po złapaniu geometrii płatowca jest już z górki , schody zaczynają się gdy zabieramy się za podwozie . Nieuport IV to konstrukcja finezyjna , natomiast producent już nie jest tak finezyjny - z elementów podwozia da się wykorzystać koła , płozę oraz główny element . Pomysł z wykorzystaniem zestawowych drobnych zastrzałów odrzuciłem w przedbiegach - strata nerwów i czasu . Być może to ryzykowne , ale w swoim modelu wykonałem je z grafitów do ołówka automatycznego - wiem że to materiał kruchy , ale za to idealnie okrągły w przekroju i łatwy w obróbce . Jak na razie grafitowe podwozie zdaje egzamin - model od kilku dni stoi sobie grzecznie a śladów zmęczenia materiału nie stwierdzono ;o) Stan faktyczny : Jak widać zostało jeszcze około trzech dni pracy , czyli do końca czerwca powinienem dać radę ... PZDR Aha , co by nie było że "niepolskiego modela robię" : model ma przedstawiać jedną z maszyn Donata Makijonka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 8 Czerwca 2009 Share Napisano 8 Czerwca 2009 No proszę, zastrzały z grafitu.... a ludzie mówią, że modelarze nie mają wyobraźni :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Witam! Chyba najładniejszy aparacik z wczesnych jednopłatów, przynajmnej dla mnie. Co do modelu, to nie wiem czemu wszyscy narzekają na tego A-modela, aż taki nieobrabialny? Oczywiście kibicuję Twojemu projektowi . Szkoda że nie zastąpiłeś tych grafitów igłami lekarskimi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 No ambitnie - fajny pomysł z grafitami, ale konstrukcja musi być delikatna chyba wielce, a tu jeszcze naciągi itp. Trzymam kciuki, żeby wszystko wytrzymało. Kleiłeś na superduperglue? Napisz proszę dwa słowa o kalkach Amodelu - bardzo różne chodzą o nich opinie... Kleiły się w ogóle, czy też trzeba się było inwencją wykazać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 10 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2009 Kilka słów o kalkach Amodelu ... No więc jakość druku mogła być nieco lepsza - kolory i krawędzie są nieco rozmyte , ale lubi się co się ma . Natomiast do filmu na którym są drukowane nie mam najmniejszych zastrzeżeń - jest bardzo cienki i mocny zarazem , a ponadto kładą się praktycznie bez użycia chemii - ja pod kalki w nieuporcie dałem tylko Seta , choć podejrzewam że i bez niego położyły by się doskonale . PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 10 Czerwca 2009 Share Napisano 10 Czerwca 2009 Model przentuje się super Nie widać ingerencji papieru ściernego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 Bliżej niż dalej - właściwie gdybym się uparł , to dzisiaj bym go skończył ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 17 Lipca 2009 Autor Share Napisano 17 Lipca 2009 No to koniec , lepsze fotki postaram dać w przyszłym tygodniu ... PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz kumorek Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 Od niedawna zajmuję się modelarstwem . Plis , mógł byś mi powiedzieć z czego zrobić linki w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 17 Lutego 2010 Share Napisano 17 Lutego 2010 viewtopic.php?t=6851 Wystarczy poszukać... pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi