Skocz do zawartości

Nieuport IV - 1/72 - Amodel

ZIO BY NAITT

Rekomendowane odpowiedzi

Z pewną taką dozą nieśmiałości pragnę zaprezentować efekty pięciu wieczorów pracy ( które to z kolei wieczory odbyły się na przestrzeni ostatnich trzech miesięcy ).

Zestaw to produkt firmy Amodel , czyli produkt lubiący pracę z materiałami typu Dremel , papier ścierny gradacji "40" , etc .

DSCF1296.jpg

Jak widać nie jest to Tamigawa , aczkolwiek skrzydła posiadają kołki montażowe ( które bardziej przeszkadzają niż pomagają - przy odrobinie dobrej woli można uzyskać efekt płata dwupoziomowego ).

DSCF1337.jpg

Właściwie to po złapaniu geometrii płatowca jest już z górki , schody zaczynają się gdy zabieramy się za podwozie .

Nieuport IV to konstrukcja finezyjna , natomiast producent już nie jest tak finezyjny - z elementów podwozia da się wykorzystać koła , płozę oraz główny element .

Pomysł z wykorzystaniem zestawowych drobnych zastrzałów odrzuciłem w przedbiegach - strata nerwów i czasu .

Być może to ryzykowne , ale w swoim modelu wykonałem je z grafitów do ołówka automatycznego - wiem że to materiał kruchy , ale za to idealnie okrągły w przekroju i łatwy w obróbce .

Jak na razie grafitowe podwozie zdaje egzamin - model od kilku dni stoi sobie grzecznie a śladów zmęczenia materiału nie stwierdzono ;o)

Stan faktyczny :

DSCF1417.jpg

Jak widać zostało jeszcze około trzech dni pracy , czyli do końca czerwca powinienem dać radę ...

PZDR

Aha , co by nie było że "niepolskiego modela robię" : model ma przedstawiać jedną z maszyn Donata Makijonka .

Witam!

Chyba najładniejszy aparacik z wczesnych jednopłatów, przynajmnej dla mnie. Co do modelu, to nie wiem czemu wszyscy narzekają na tego A-modela, aż taki nieobrabialny? Oczywiście kibicuję Twojemu projektowi . Szkoda że nie zastąpiłeś tych grafitów igłami lekarskimi.

Pozdrawiam!

No ambitnie - fajny pomysł z grafitami, ale konstrukcja musi być delikatna chyba wielce, a tu jeszcze naciągi itp. Trzymam kciuki, żeby wszystko wytrzymało. Kleiłeś na superduperglue?

Napisz proszę dwa słowa o kalkach Amodelu - bardzo różne chodzą o nich opinie... Kleiły się w ogóle, czy też trzeba się było inwencją wykazać?

Kilka słów o kalkach Amodelu ...

No więc jakość druku mogła być nieco lepsza - kolory i krawędzie są nieco rozmyte , ale lubi się co się ma .

Natomiast do filmu na którym są drukowane nie mam najmniejszych zastrzeżeń - jest bardzo cienki i mocny zarazem , a ponadto kładą się praktycznie bez użycia chemii - ja pod kalki w nieuporcie dałem tylko Seta , choć podejrzewam że i bez niego położyły by się doskonale .

PZDR

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 6 months later...