okonek Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 (edytowane) Cacy Do Безбоязненный -go moge dodac tylko inna fotke 754-ki. 711 brak Edytowane 5 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 .. moge dodac tylko inna fotke 754-ki Безбоязненный ładna fotka tej nie miałem, dzięki Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 (edytowane) No to damy cos jeszcze dla Безудержный-go. Pierwsza jako ciekawe porownanie wielkosci do okretu typu Ivan Rogov. Sam widzialem takiego w czerwcu 1986 roku w Gdyni - normalnie masakra oraz nastrojowka Foto: Мустафин Ренат PS.Dodalem cos do Гремящий -go Edytowane 6 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Maja 2007 Share Napisano 6 Maja 2007 znów mnie zaskakujesz jedynie nastrojówka Гремящий -go znajduje się u mnie na dysku No to damy cos jeszcze dla Безудержный-go. Pierwsza jako ciekawe porownanie wielkosci do okretu typu Ivan Rogov. Sam widzialem takiego w czerwcu 1986 roku w Gdyni - normalnie masakra machnąć sobie takiego w 350-ce Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 po małej przerwie kolejny niszczyciel 15. Беспокойный lista nr burtowych bardzo krótka: 678 (1992), 620 (1993) 678 brak zdjęcia 620 niszczyciel operujący na Bałtyku, w sieci można spotkać sporo fotek pokazujących szczegóły konstrukcji, obok działek 45mm dwie skrzynie z półkolistymi pokrywami; nazwa okrętu wpierw biała, potem żółta jeszcze jedno zdjęcie okrętu w pełnej krasie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Jak oni mieszczą tego Kamova w takim hangarku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Temat Jedrka wiec niech On wytlumaczy. Ja milcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Jak oni mieszczą tego Kamova w takim hangarku... a w takim? (skorzystam z fotki Okonka) Składany hangar jest rozwiązaniem zastosowanym tylko na tym typie okrętów i.. niezbyt udanym. jak się dobrze przyjrzysz fotkom zobaczysz prowadnice na pokładzie śmigłowcowym, hangar jest po nich teleskopowo wysuwany a i tak uzyskana powierzchnia jest niewygodna i ciasna ot i cała zagadka Jędrek ps. Temat Jedrka wiec niech On wytlumaczy. Ja milcze nie no... ręce mi opadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 16. Настойчивый lista nr burtowych: 675 (1992), 610 (1993), 810 (1994), 610 (1996) 675 610 810 brak zdjęcia na pierwszym zdjęciu gdy okręt nosił nr burtowy 675 widać odróżniające się kolorystycznie wieże AK-130, okręt operujący na Bałtyku, w sieci fotograficznie bardzo dobrze udokumentowany; podobnie do Biespokojnego posiada dwie skrzynie pod bokach działek 45mm; nazwa okrętu żółta; planik okrętu z wydawnictwa Istoria korabia nr 3 (1/2005) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Dodatek do Отличный-go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 (edytowane) Dodatek do Отличный-go tej nie miałem - widzę, że dalej buszujesz po sieci, dzięki w zamian Sovremenny, którego darzysz sentymentem 17. Адмирал Ушаков (ex. Бесстрашный) nr burtowe wg znanej nam już listy: 694 (1993), 678 (1995), 434 (1996) 694 prezentowana fotografia została wcześniej pod wpływem sugestii mylnie odczytana jako Гремящий, przeciwko temu świadczy m.in. wysoka nadbudówka na śródokręciu (wraz z osprzętem łączności satelitarnej Р-793 Прицеп) oraz skrzynie po bokach działek 45mm (miałem ją na dysku opisaną jako Бесстрашный ) EDIT: zdjęcie znalezione w Military Parade nr 07 678 brak zdjęcia 434 i okręt po zmianie nazwy na Адмирал Ушаков niszczyciel z typowym rozkładem tratw ratunkowych, charakterystycznymi dla ostatnich okrętów dwoma skrzyniami po bokach działek 45 mm; nazwa okrętu żółta na ryby? Jędrek Edytowane 26 Czerwca 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 694 prezentowana fotografia została wcześniej pod wpływem sugestii mylnie odczytana jako Гремящий, przeciwko temu świadczy m.in. wysoka nadbudówka na śródokręciu (wraz z osprzętem łączności satelitarnej Р-793 Прицеп) oraz skrzynie po bokach działek 45mm (miałem ją na dysku opisaną jako Бесстрашный ) Hmmmmm.... przekonujacy argumen zreszta pisalem dawniej, ze moge sie mylic ale ja tam nie widze 9-ki w srodku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Maja 2007 Share Napisano 12 Maja 2007 Hmmmmm.... przekonujacy argumen zreszta pisalem dawniej, ze moge sie mylic ale ja tam nie widze 9-ki w srodku i to sprawiło, że tak łatwo poddałem się sugestii zerkając na nr burtowy a nie na resztę tego co widać na fotce, a to co widać mówi iż nie jest to Гремящий, Р-793 Прицеп występuje tylko na niszczycielach Настойчивый i Бесстрашный, chyba że inne zostały w ostatnich latach zmodyfikowane ale nie sądzę, by na taką modyfikację załapał się przeznaczony do rozbiórki Гремящий tak patrząc na tą środkową cyfrę to dolna jej część jest na załamaniu kadłuba a jakość zdjęcia nie pomaga jednoznacznie się opowiedzieć za tym czy jest to 8 czy 9, na chwilę obecną skłaniam się ku tej drugiej Jędrek ps. gdzieś widziałem zdjęcie nieukończonego w Nikołajewie niszczyciela Внушительный, mam jedną fotografię ale cech charakterystycznych dla okrętów typu Современный nie mogę się na niej dopatrzeć, jeśli ktoś posiada coś jednoznacznego to poproszę o wstawienie jako dobre uzupełnienie ps.2 przygotowuję się pomału do opisania okrętów sprzedanych do Chin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Maja 2007 Share Napisano 14 Maja 2007 okręty sprzedane do Chin – 4 szt, dwa w wariancie 956Э i dwa w wariancie 956ЭM, pokrótce podstawowe informacje zostały podane w początkach tematu, tutaj skupię się na cechach charakterystycznych niszczycieli, odrębnie traktując oba warianty Wariant 956Э Dwa pierwsze okręty budowane dla marynarki rosyjskiej jako wariant 956A zostały po decyzji o sprzedaży (1992r) zmodyfikowane i ukończone jako wariant 956Э; od bazowego projektu chińskie niszczyciele różnią się nowymi głównymi kotłami КВГ-3 (okręty rosyjskie КВН-98/64-11), oraz nowym automatycznym kompleksem Р-782-5КЭ; zewnętrznie od okrętów rosyjskich odróżniają się jasną barwą kamuflażową oraz czarnym nr burtowym; dwa okręty tego typu posiadają cechy ostatnich niszczycieli rosyjskich: brak listwy w rufowej części kadłuba, wysoka nadbudówka na śródokręciu, masywne mocowanie wyrzutni Москит, późna nadbudówka dowodzenia i późny tylny maszt, pomosty na urządzenia Foot Ball są zapełnione w komplecie; a na wyposażeniu PK-2 i PK-10; brak działek 45 mm choć są skrzynie po bokach miejsca ich mocowania; niszczyciele chińskie nie posiadają na rufie tabliczki z nazwą okrętu okręty tego typu to: Hangzhou (ex. Екатеринбург; Важный) we flocie rosyjskiej nr burtowy 698 we flocie chińskiej nr burtowy 136 Fuzhou (ex. Александр Невский; Вдумчивый) we flocie rosyjskiej nr burtowy 690 we flocie chińskiej nr burtowy 137 oba niszczyciele razem i dwa interesujące zdjęcia Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Wariant 956ЭM charakteryzuje się mocno zmienioną architekturą okrętu, największe zmiany dotknęły część rufową niszczycieli oraz uzbrojenie. W wielkim skrócie: dwa wybudowane okręty posiadają tylko dziobowe stanowisko armaty AK-130, na rufie została powiększony pokład śmigłowcowy oraz zastosowano stały hangar dla śmigłowca, jednocześnie przeniesiono stanowisko kontroli lotu na przeciwną burtę i niższy poziom; zrezygnowano z automatycznych armat AK-630 na rzecz artyleryjsko-rakietowych zestawów obrony bezpośredniej Kasztan (dwa moduły, po jednym na burtę - przy hangarze) wraz z dwuwspółrzędnym radiolokatorem MR-352 Pozitiw, powiększono nadbudówkę dowodzenia w miejsce po dziobowych armatach AK-130, zmiany objęły także boczne nadbudówki, okręty prawdopodobnie otrzymały nową ulepszoną wersję rakiet 3M80 Moskit. Kolorowy schemat wariantu 956ЭM najlepiej da wstępny pogląd na różnice w stosunku do wcześniejszych wersji. Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 i zdjęcia Obydwa zakupione (cena za oba 1,4mld$) dotychczas niszczyciele wariantu 956ЭM to: Taizhou (ex. Внушительный) we flocie rosyjskiej nr burtowy 693 we flocie chińskiej nr burtowy 138 Ningbo (ex. Вечный) we flocie rosyjskiej nr burtowy 698 (powtórnie) we flocie chińskiej nr burtowy 139 mała sesja zdjęciowa niszczyciela Ningbo Jędrek ps. wrzuciłem jedno zdjęcie niszczyciela Гремящий do wcześniejszego postu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 ps. wrzuciłem jedno zdjęcie niszczyciela Гремящий do wcześniejszego postu Fajna fotka. Buszowales po sieci Kolorowy schemat wariantu 956ЭM najlepiej da wstępny pogląd na różnice w stosunku do wcześniejszych wersji. Moge dodac jeszcze to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Maja 2007 Share Napisano 20 Maja 2007 Moge dodac jeszcze to zastanawiałem się nad tym schematem, ale ostatecznie mimo, że pokazuje kilka miejsc ze zmianami nie wrzuciłem go, powodem jest sugerowanie iż okrętu projektu 956ЭM są dłuższe od poprzedników a do tej pory nie natrafiłem na informację czy faktycznie i o ile, źródła podają standardową długość a tymczasem niszczyciele typu Современный „w akcji” Ураган odpalenie z wyrzutni PK-2 i pozorowaną zabawę czas zacząć Москит w roli głównej i fotografia – mój faworyt w tym poście Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 Zabierając się za model Sowriemiennego łatwo wpaść w pewne uogólnienia. Można obejrzeć całkiem sporą ilość zdjęć i rozciągnąć cechy charakterystyczne na wszystkie niszczyciele, nic bardziej błędnego. Okręty tego typu były dość liczne i służyły przez długi okres czasu, skutkuje to nie tylko różnicami konstrukcyjnymi czy różnicami w wyposażeniu ale także w malowaniu. W wielu wątkach na forum przewija się zasada: pokłady nadbudówek okrętów radzieckich/rosyjskich były czerwone. Tym samym wyrabiamy sobie typowy obrazek jak ten poniżej (Окрылённый) a tymczasem może nam się trafić taka niespodzianka, niby wszystko ok. ale brakuje czerwieni na nadbudówce przed mostkiem (przy dalmierzu ДВУ-2 ) (Отличный) to jeszcze nic, analizując zdjęcia natkniemy się na brak czerwieni na pokładach powyżej mostka (Осмотрительный) lub całkowicie szary jedynie szczyt nadbudówki dowodzenia (Безупречный) a już taki przypadek jest dobrym podsumowaniem różnorodności wariantów malowania (Современный) ktoś wspominał o tym, że okręty są szare, monotonne i nudne? Jędrek ps Cieszę się, że udało mi się doprowadzić temat aż do tego momentu, przedstawiając główne różnice pomiędzy poszczególnymi jednostkami jak i przedstawić poszczególne okręty. Temat jest na tyle obszerny, że mam nadzieję iż nie zakończy się w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 a już taki przypadek jest dobrym podsumowaniem różnorodności wariantów malowania (Современный) - hmm ale czy to malowanie jest ? Moim skromnym zdaniem to raczej wykladzina antyposlizgowa. Ergo mozna sobie wyobrazic ze w pewnych okresach brakowalo jej tu i tam ze wzgledu na uszkodzenia/braki itd. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 wykladzina antyposlizgowa Tez o tym juz slyszalem i czytalem w paru miejscach w sieci. Jedrek odwaliles kawal roboty. Mam nadzieje, ze teraz Twoja relacja z budowy modelu ruszy z kopyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 hmm ale czy to malowanie jest ? Moim skromnym zdaniem to raczej wykladzina antyposlizgowa. w przypadku pokładu głównego jest to prawda (stąd często na zdjęciach widać przebarwienia) tak jak tu o tyle w przypadku nadbudówek mam wątpliwości, raz że nie za bardzo dostrzegam wykładzinę na takim np. zdjęciu a dwa, że zbyt wiele elementów bezsensownych do pokrywania wykładziną jest w identycznym kolorze jak pokłady nadbudówek Jędrek ps Jedrek odwaliles kawal roboty dzięki trochę się tych zdjęć trzeba było naprzeglądać Mam nadzieje, ze teraz Twoja relacja z budowy modelu ruszy z kopyta model pomału się robi, dostał już pierwsze "zęby" z relacją gorzej, ale może w przyszłym tygodniu pożyczę aparat to wtedy ją wznowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 o tyle w przypadku nadbudówek mam wątpliwości, raz że nie za bardzo dostrzegam wykładzinę na takim np. zdjęciu a dwa, że zbyt wiele elementów bezsensownych do pokrywania wykładziną jest w identycznym kolorze jak pokłady nadbudówek Jędrek - hmm duzy cien rzuca ta powloka lakiernicza na tej fotce - dobrze to widac po prawej stronie - na granicy kolorow... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 - hmm duzy cien rzuca ta powloka lakiernicza na tej fotce - dobrze to widac po prawej stronie - na granicy kolorow... nie wiem czy dobrze rozumiem wypowiedź, Paweł sugerujesz cień pochodzący od wykładziny? cień na granicy kolorów po prawej stronie pokazanej fotografii wg mnie pochodzi od spawu, który biegnie na granicy kolorów (na zdjęciu widać podobne spawy pod kątem prostym do wzmiankowanego) podam jeszcze inne czynniki, które skłaniają mnie do tego, że wykładzina jest tylko na pokładzie głównym otóż: skoro wykładzina miałaby być na nadudówkach, dlaczego stosowano by ją w innym kolorze? jeśli już zastosowano, dlaczego nie ma takich przebarwień wynikających z eksploatacji jak na pokładzie głównym? ponadto jest taki fragment pokładu głównego za wyrzutnią Moskit od strony rufy, który najczęściej ma kolor pokładu nadbudówek, tak sobie myślę, że czy to ze względu na nieuczęszczane miejsce czy też może płomień rakiet miejsce to jest malowane bez montowania tam wykładziny Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 jeszcze parę materiałów jakie można znaleźć w sieci, plan okrętu: plany modernizacji: (ros. Tajfun) oraz schematy, sylwetki itp.: Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi