Skocz do zawartości

Tiger I Früh Kursk 1943

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 months later...
  • Odpowiedzi 80
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam

Nie pamietam czy zakładałem już taki temat czy nie.... na wyszukiwarce nie znalazłem.

Tigerek Tamiyi, blaszki eduarda. Większość blach już na modelu zostały tylko duperelki i liny (eureki). Na koniec jak dobrze będzie z finansami wpadną jeszcze gąski Friula.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Pozdrawiam Dumo

Nie pamietam czy zakładałem już taki temat czy nie.... na wyszukiwarce nie znalazłem.

Jest taka funkcja w profilu użytkownika jak zobaczenie tematów założonych przez danego użytkownika.

No a że już zakładałeś, to dołączam.

Dumo na Twoim miejscu nie eksponowałbym przedniego błotnika w ten sposób. Eduard nie odwzorował w ogóle spodu błotników. Powinna być ramka to której przynitowana była blacha.

Źle wkleiłeś mocowania wyrzutników granatów dymnych na wieży, lewy wkleiłeś po prawej stronie i na odwrót.

Pzdr

Dzięki Seb

Prace poszły z lekka do przodu lina boczna z głowy, dupa oblaszkowana.

Czas na górny pancerz....

22.jpg

23.jpg

24.jpg

Pozdrawiam Dumo

Nie chcę być upierdliwy, ale budujesz w końcu Tygrysa i bawisz się w detalowanie to:

Skąd masz tą linkę do naciągania gąsienic ? Jest stanowczo za gruba i za długa.

Masz źle rozmieszczone mocowania tej liny.

Coś mi się wydaje, że osłony boczne za bardzo lecą w dół.

Pzdr

Ps. Widzę kleju nie żałujesz

Kleju nie żałuje bo robię pancerne modele

Oj Seb za dużo szczegółów, zaa dużo szczegółów ;)

Mocowania tak samo przyklejałem jak były oznaczone na linie tamiyi wzorując się troszkę na twoim wczesnym tigerku.

Lina jest z firmy Eureka XXL przycięta, wzorowałem się także na standardowej linie tamiyowskiej co do długości.

rollingstones to warsztat dlatego daje fotki z miejsca pracy

Tygrysek już na wykończeniu, dodam jeszcze może tylko parę bzdurek na pancerz i można prysnąć podkładem.

Jestem strasznie zadowolony, że już nie muszę klecić tych blaszek i wszystko z głowy

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

Pozdrawiam Dumo

Witam ponownie

Malowanko zrobione na tyle ile mogłem aerek mi się powoli rozpierdziela, ten model to już jego ostatnie tchnienie.

Co do farb, vallejo na prawdę fajnie wygląda na modelu ale tragicznie sie je nakłada, co chwile zatyka aerograf, ogólnie cuduję, nigdy nie miałem takich problemów z Pactrami. Przy zieleni vallejo tak mnie nerwy poniosły, że wykończyłem go zielonym olejnym Humbrolem nr.30 i nałożyłem lekki żółty filtr pactry.

Jeszcze się dowiedziałem dzisiaj jednej rzeczy, jak mi sie kurde ręce trzęsą!! Zauważyłem to dopiero przy malowaniu bandaży

P1010520.JPG

P1010521.JPG

P1010522.JPG

no efekciarski ten tygrys, kupe dodatków. Malowanie wyszlo calkiem fajnie ale pare miejsc moznaby poprawić, kleju nie zalowales na tą line boczna, zostaly takie nieprzyjemne plamy, no i faktycznie ta lina grubawa jest a jej zakonczenia to juz wogole, takie obwarzanki troche lol. no ale i tak jest calkiem fajnie, czekam na dalsze postepy

jeszcze co do zdjec, jak juz robisz foty to wez chociaz model postaw na jakims meblu obok czy innym blacie o jednolitej barwie bo takie cos jak teraz to ciezko sie oglada i widac niewiele.

Co do farb, vallejo na prawdę fajnie wygląda na modelu ale tragicznie sie je nakłada, co chwile zatyka aerograf, ogólnie cuduję,

Bo od tego, żeby nie cudowały jest retarder, albo dla leniwych Vallejo z serii Air.

Pzdr

Dzięki za komentarze, obiecuję, że następne fotki będą na tle. Tygrys był świeżo pomalowany nie miałem jak go przenieść. A plamki bo kleju usunę (zakryję) washami i filtrami

Witam

Tigerek po kolejnych dwóch filtrach farbami transparentnymi Van Dyck'a.

Poolecam, bardzo dobrze się mieszają z terpentyną, nie zostawiają niepotrzebnych śladów.

Chciałem także pochwalić samochodowy podkład motip (szary), bardzo dobry farba się super trzyma na plastiku i co najważniejsze jest tani

Postanowiłem zrobić oznaczenia Dywizji Pancernej SS Leibstandarte

czołgu numer 1324, sporo się naszukałem kalek ale co nie co znalazłem. Połączyłem kalki dwóch tygrysów i panzer IV.

1312b.jpg 1324.jpg

Obicia, odpryski i rysy są na razie bazowe jeszcze do dopracowania...

a.jpg

a1.jpg

a2.jpg

a3.jpg

a4.jpg

Strasznie poobijany jest jak na Tigera z '43 roku i na dodatek należącego do LAH. Ta dywizja SS była pupilkiem Hitlera i Himmlera, miała najlepszy i najnowszy sprzęt. Może być na maxa zakurzony, w trawie, gałęziach i korze z drzew, ale nie poobijany jak by go ktoś specjalnie młotkiem poobijał. Pamiętaj o "wytrychu" ;)

co kto lubi, ja tam lubie takie obicia chociaz moze i faktycznie nie sa zbyt realistyczne. Fajnie wyglada teraz, jeszcze widze wash go czeka. Z tego co sie orientuje to widze dwa errory, brakuje jednego klocka do mocowania blotnikow, tego skrajnie z przodu na samej krawedzi, no i sam blotnik jak juz usunales bo byl nieteges pod spodem to pod blotnikime byl jeszcze taki maly schodek, widac to w moim warsztacie ;)

Hmm, ale jak już się robi model historyczny, to trzeba się trzymać pewnych rzeczy. gdyby to był jakiś SF z wyimaginowanej jednostki, który brał udział i przeżył do obrony Berlina, to i owszem, ale nie z 1. DPanc. SS. Trzymajmy się już czegoś, a na dodatek, to były pierwsze Tygrysy, ponieważ wcześniej LAH był wyposażony tylko w ostanie mod. Pz.IV.

no i sam blotnik jak juz usunales bo byl nieteges pod spodem to pod blotnikime byl jeszcze taki maly schodek, widac to w moim warsztacie ;)

Jaki schodek ?

Skala Nie czepiaj się, jakby Dumo chciał zgodnie zrobić model ze zdjęciami to musiałby ostro przebudować model, a tak mamy małe SF i niech sobie będzie nierealistycznie poobijany.

Pzdr

Moje modele są bardziej designerskie niż historyczne.

Zawsze troszkę SF w moich modelach musi być :D

Staram się na tym modelu wykorzystać wszystkie techniki malunku jakie do tej pory poznałem.

Pozdro

Tomek

Aaa, myślałem że pisałeś o osłonach bocznych.

Kurcze szkoda, że nikt mi wcześniej nie napisał....

Nawet nie zwróciłem na to uwagi, bo w modelu Tamki jest ten "schodek", ale pewnie z piłą się rozpędziłeś.

Pzdr