Jump to content

Obróbka żywicy

Recommended Posts

Ostatnio kupiłem pierwszy wyrób z żywicy i mam pytanie do speców:

jak usuwacie te duże nadlewki:

b.jpg

Ta przy łokciu wydaje się najtrudniejsza do usunięcia.

Słyszałem, że można zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie, żeby obróbka była łatwiejsza.

odcinam jak najwięcej kanału wlewowego, w zależności od jego grubości piłką z żyletki, żyletką lub czasami większą piłką, później szlifuję na mokro na papierze ściernym, czasami odcinanie sobie odpuszczam tylko zeszlifowuję wstępnie na dużo grubszym papierze ściernym, też na mokro, nie lubię jak się żywica pyli, kładę sobie papier na równej powierzchni i puszczam na niego minimalną strużkę wody, która podczas szlifowania na bieżąco spłukuje mi pył żywiczny

wykończenie to papier ścierny, nożyk itp.

Jedrek

Witam, ja duże nadlewki w żywicznych figurkach usuwam tak, moczę daną część w ciepłej wodzie tak przez 1-2 minuty a potem usuwam je za pomocą skalpelu.

tak właśnie myślałem, żeby zrobić. Tylko nie chciałbym przedobrzyć z temperaturą wody. Boję się, że może się odlew odkształcić.

Z tego co wiem, żywica podatna jest bardzo na zmiany temperatury.

Trzeba bardzo uważać, jest to zarówno wada jak i zaleta takiej metody. Sam zauważyłem, że w zależności od rodzaju jaka jest żywica, pod temperaturą inaczej się kształtuje, najlepiej robić to stopniowo zaczynając od najmniejszej temperatury wody.

Dzięki Panowie za sugestie; niestety na razie nie mam piłki do plastiku, metodę termiczną boję się stosować (próbowałem trochę inaczej, rozgrzanym ostrzem - z miernym skutkiem). Zacząłem metodą "odkrywkową", ścinam nożykiem - sposób czasochłonny, bo skala 1/16 i te pecyny duże, ale nikt mnie nie goni. Może na jesień skończę wycinać

Bartek14

Dzięki za skany. Widać, że narzędzia jakieś są potrzebne a nie nożyk do tapet tylko.

Roobert,Artur Wałachowski

Na przyszłość zaopatrzę się w jakiś specjalistyczny sprzęt, bo coś mi się zaczynają podobać te żywiczne figurki, przynajmniej wybór większy. W plastiku głównie Fryce z Dragona. I pomimo tych nadlewek, jak sobie patrzę i porównuję z Safonowem eduardowskim, którego też wczoraj napocząłem, roboty mniej przy montażu, a mi przede wszystkim nie o składanie chodzi, tylko o malowanko w wypadku figurek akurat.

Tymczasem udało mi się metodą odkrywkową usunąć pierwszą nadlewkę z dolnej partii ciała pana pilota i się nie pociąć, nie było tak źle. Głowa i łokcie będą wymagały niestety bardiej finezyjnej roboty. Pożyjom, uwidim:

zywica.jpg

Pozdrawiam

Mała poprawka: Przed chwilą przy pomocy ostrza rozgrzanego nad ogniem

dosyć szybko odkroiłem 2/3 grubości tej nadlewki na korpusie, teraz tylko pozostało wydłubać resztę.