Skocz do zawartości

Kingtiger Porsche Turret w/Zimmerit Pz.Abt 503 Normandy 1944

cloner16

Rekomendowane odpowiedzi

Nie polecam maskola. Nie osiągniesz dobrego efektu. Trenuj z ręki, albo blutack. Rzuć okiem do mojego tematu o malowaniu aero w Tajnikach Modelarstwa jakbyś miał jakieś wątpliwości.

Wymiana plastikowych zaczepów zapasowych ogniw gąsienic na fototrawione to kiepski pomysł. W oryginale był to kawał żelastwa.

Jeżeli już zdecydowałeś się na wymianę to czemu tylko kilka, reszta została plastikowych i to w ogóle nie oczyszczonych.

Podstawa w modelarstwie to dokładne wycięcie i oczyszczenie każdej części, zarówno ze śladów po wypychaczach, łączeniu form i kanałów wlewowych.

U Ciebie widzę praktycznie każdą część źle oczyszczoną, niektóre chyba wyłamane z ramki, np. na obudowie wentylatora widać ubytek.

Z częściami fototrawionymi też sobie nie radzisz, proponuję na początek dać sobie z nimi spokój. Skup się na czystym sklejeniu modelu i poprawnym malowaniu.

PZdr

U Ciebie widzę praktycznie każdą część źle oczyszczoną, niektóre chyba wyłamane z ramki, np. na obudowie wentylatora widać ubytek.

F*CK!Muszę wracać do pracy, zawszę coś zchrzanie.

Usuń te ogniwa z wieży i zaczepy na nie. Żaden z Tygrysów II z wieżą prof Porschego nie miał takich w Normandii . Tygrysy nie nalezały do dywizji grenadierów pancernych - przyporządkowane były batalionom czołgów ciężkich.

Usuń te haki i bedziesz miał taki jaki chcesz. Zrobisz to delikatnie i będzie git. A jeżeli chcesz z gąsienicami to pozostaje zima:

KLIK

(Dragon ma go jako ostatni wariant).

rollingstones napisał:

zimowe

Nigdy go nie robiłem i nie mam pojęcia jak to się robi. A jakieś inne, najlepjej trójbarwne.

A Hans jak malował? Przygotowywał się do tego specjalnie? A może jeszcze malował aerografem ? A prawda jest taka, że bierzesz białą średnio rozcieńczoną farbę i malujesz pędzlem a w tym wariancie nie masz takiego problemu żeby zrobić dużo przeswitów tylko rozkładasz równomiernie bo z tego co widzę na tych zdjęciach to ten czołg miał dokładnie położone kamo oprócz kół oczywiście i na podwoziu rozłożysz to tak niedokładnie tylko jak Ci się pędzel ułoży. Tak to powinno wyglądać:

KLIK

Wielkie dzięki!

Właśnie zerwałem te haki, niestety było to strasznie zalane klejem wiec poprawiłem zimmerit puttem. Maluję go tak jak zamierzałem , nie wiem

jeszcze kiedy ale jak pomaluję od razu wstawię zdjęcia.

Ponieważ temat zaczął mi umierać wstawiam zdjęcia. Malowałem wczoraj

a obicia robiłem dzisiaj. Lampy niema , bo mi się złamała ale już przykleiłem. Niestety odbicia zimmeritu mi nie wyszły, strasznie się świecą, wiecie co z tym zrobić?

To tyle , powiedzcie mi co zrobić aby wyglądał jeszcze lepiej.

Wiem ,że jestem dopiero na półmetku i jeszcze wiele przede mną ale i tak czekam na komentarze.

Z góry dzięki

20090701565.jpg

20090701566.jpg

20090701567.jpg

20090701568.jpg

20090701570.jpg

20090701572.jpg

20090701574.jpg

Cóż mogę napisać... model bardzo mi się podoba, dałeś radę

Zaraz pewnie "usłyszysz" teksty w stylu "przydałby się wash" i może rzeczywiście, miejsca po zimmericie za ciemne, reszta git.

Pzdr

model bardzo mi się podoba

Podpisuję się pod przedmówcą. Wrażenie robi na mnie zwłaszcza tempo - moja Tamiyowska 35164 czeka na zmiłowanie już od 2 lat...

...i raczej jeszcze długo poczeka, zanim ją zacznę. Dobra robota.

Model wydawał mi się za czysty wiec postanowiłem go jakoś pobrudzić.

Bardzo niechętnie wziąłem Pronto do ręki i rozpocząłem lakierowanie modelu.Wydawało mi sie to głupie ale...

TO NAJLEPSZA RZECZ JAKĄ WIDZIAŁEM W MODELARSTWIE!!!

Potem olejami Lukasa się pobrudziło i o to efekt.

th_1-1.jpgth_10-1.jpgth_2-1.jpgth_4-1.jpg

th_3-1.jpgth_5-1.jpgth_7-1.jpg

th_8-1.jpgth_9-1.jpgth_6-1.jpg

Może trochę przesadziłem bo wygląda jak czołg przed złomowaniem ale to przecież modelarstwo to też sztuka:)

Jest jednak mały tyci problem. Jak ja tera zamontuje gąski?

Zmieniłem ustawienie otwierania się fot

P.S. Dzięki za przychylne komentarze

Nie za bardzo wiem jak pomalować koła, czy te obręcze na kółkach były pomalowane? Czy koła były całe pomalowane a późniejsza eksploatacja doprowadzała do jej odbicia? Jak wyglądały koła z tyłu i z przodu?

Przepraszam wszystkich specjalistów za tego typu synonimy ;)