reggy Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Nie polecam maskola. Nie osiągniesz dobrego efektu. Trenuj z ręki, albo blutack. Rzuć okiem do mojego tematu o malowaniu aero w Tajnikach Modelarstwa jakbyś miał jakieś wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Wymiana plastikowych zaczepów zapasowych ogniw gąsienic na fototrawione to kiepski pomysł. W oryginale był to kawał żelastwa. Jeżeli już zdecydowałeś się na wymianę to czemu tylko kilka, reszta została plastikowych i to w ogóle nie oczyszczonych. Podstawa w modelarstwie to dokładne wycięcie i oczyszczenie każdej części, zarówno ze śladów po wypychaczach, łączeniu form i kanałów wlewowych. U Ciebie widzę praktycznie każdą część źle oczyszczoną, niektóre chyba wyłamane z ramki, np. na obudowie wentylatora widać ubytek. Z częściami fototrawionymi też sobie nie radzisz, proponuję na początek dać sobie z nimi spokój. Skup się na czystym sklejeniu modelu i poprawnym malowaniu. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 26 Czerwca 2009 Share Napisano 26 Czerwca 2009 Na wydechach widać również ślad po łączeniu form Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 26 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2009 U Ciebie widzę praktycznie każdą część źle oczyszczoną, niektóre chyba wyłamane z ramki, np. na obudowie wentylatora widać ubytek. F*CK!Muszę wracać do pracy, zawszę coś zchrzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 Czy jakiś king tiger należał do dywizji grenadierów pancernych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 Usuń te ogniwa z wieży i zaczepy na nie. Żaden z Tygrysów II z wieżą prof Porschego nie miał takich w Normandii . Tygrysy nie nalezały do dywizji grenadierów pancernych - przyporządkowane były batalionom czołgów ciężkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 A jaki inne malowanie proponujecie czołgu z zaczepami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 28 Czerwca 2009 Share Napisano 28 Czerwca 2009 zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 28 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2009 A jaki inne malowanie proponujecie czołgu z zaczepami? zimowe Nigdy go nie robiłem i nie mam pojęcia jak to się robi. A jakieś inne, najlepjej trójbarwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2009 P.S. POMOCY !!! Czy naprawdę nie może to być s.Pz.Abt.503,Normandy 1944? A s.Pz.Abt.506,Arnhem 1944 lub 3./.Pz.Abt.503, Mailly le Camp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Usuń te haki i bedziesz miał taki jaki chcesz. Zrobisz to delikatnie i będzie git. A jeżeli chcesz z gąsienicami to pozostaje zima: KLIK (Dragon ma go jako ostatni wariant). rollingstones napisał: zimowe Nigdy go nie robiłem i nie mam pojęcia jak to się robi. A jakieś inne, najlepjej trójbarwne. A Hans jak malował? Przygotowywał się do tego specjalnie? A może jeszcze malował aerografem ? A prawda jest taka, że bierzesz białą średnio rozcieńczoną farbę i malujesz pędzlem a w tym wariancie nie masz takiego problemu żeby zrobić dużo przeswitów tylko rozkładasz równomiernie bo z tego co widzę na tych zdjęciach to ten czołg miał dokładnie położone kamo oprócz kół oczywiście i na podwoziu rozłożysz to tak niedokładnie tylko jak Ci się pędzel ułoży. Tak to powinno wyglądać: KLIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 29 Czerwca 2009 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2009 Wielkie dzięki! Właśnie zerwałem te haki, niestety było to strasznie zalane klejem wiec poprawiłem zimmerit puttem. Maluję go tak jak zamierzałem , nie wiem jeszcze kiedy ale jak pomaluję od razu wstawię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 1 Lipca 2009 Autor Share Napisano 1 Lipca 2009 Ponieważ temat zaczął mi umierać wstawiam zdjęcia. Malowałem wczoraj a obicia robiłem dzisiaj. Lampy niema , bo mi się złamała ale już przykleiłem. Niestety odbicia zimmeritu mi nie wyszły, strasznie się świecą, wiecie co z tym zrobić? To tyle , powiedzcie mi co zrobić aby wyglądał jeszcze lepiej. Wiem ,że jestem dopiero na półmetku i jeszcze wiele przede mną ale i tak czekam na komentarze. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Cóż mogę napisać... model bardzo mi się podoba, dałeś radę Zaraz pewnie "usłyszysz" teksty w stylu "przydałby się wash" i może rzeczywiście, miejsca po zimmericie za ciemne, reszta git. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 model bardzo mi się podoba Podpisuję się pod przedmówcą. Wrażenie robi na mnie zwłaszcza tempo - moja Tamiyowska 35164 czeka na zmiłowanie już od 2 lat... ...i raczej jeszcze długo poczeka, zanim ją zacznę. Dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 Model wydawał mi się za czysty wiec postanowiłem go jakoś pobrudzić. Bardzo niechętnie wziąłem Pronto do ręki i rozpocząłem lakierowanie modelu.Wydawało mi sie to głupie ale... TO NAJLEPSZA RZECZ JAKĄ WIDZIAŁEM W MODELARSTWIE!!! Potem olejami Lukasa się pobrudziło i o to efekt. Może trochę przesadziłem bo wygląda jak czołg przed złomowaniem ale to przecież modelarstwo to też sztuka:) Jest jednak mały tyci problem. Jak ja tera zamontuje gąski? Zmieniłem ustawienie otwierania się fot P.S. Dzięki za przychylne komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Bardzo mi się podoba, szczególnie obicia (te drobne) bo z dużymi na zimmericie trochę przsadziłeś. Po washu wygląda kozacko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 szczególnie obicia (te drobne) bo z dużymi na zimmericie trochę przsadziłeś. No też mi się tak wydaje ale nie było już za późno poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Pronto ?? Myślałem, że używa się Sidolux. Może to wina za ciemnych fotek, ale teraz już mi się mniej podoba. PZdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 Pronto ??Myślałem, że używa się Sidolux. Pronto tez może być , 50%wody 50% i jedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 za ciemne foty ale utyrany fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 2 Lipca 2009 Autor Share Napisano 2 Lipca 2009 Nie za bardzo wiem jak pomalować koła, czy te obręcze na kółkach były pomalowane? Czy koła były całe pomalowane a późniejsza eksploatacja doprowadzała do jej odbicia? Jak wyglądały koła z tyłu i z przodu? Przepraszam wszystkich specjalistów za tego typu synonimy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 Koła były całkowicie stalowe, pomyśl, jak mógł wyglądać styk koła z gąsienicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 3 Lipca 2009 Autor Share Napisano 3 Lipca 2009 OK model ukończony , przynajmniej tak mi się wydaje. Zapraszam GALERII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi