fliper_nx Napisano 15 Listopada 2006 Napisano 15 Listopada 2006 Oto mój pierwszy projekt w wersji plastykowej, Zaczęty dośc dawno, okolice premiery pewnie już kulktowego dla drifterów filmu "Za szybcy za wściekli - Tokyo Drift". W tym że, filmie jedną z ról grało właśnie Monte Carlo w wersji ... hmm surowej wyścigówki. Oto mały in-box modelu: Nie jest to cały in-box lecz jego część. Zdjęć z prac niestety nie posiadam, lecz wkrótce wrzuce fotki zestanu obecnego. ;) Przewidziane zmiany [oprócz zwykłego złożenia ] : - obniżenie - urzeczywistnienie silnika - półklatka - otwierana klapa od bagażnika Kilka fotek skali 1:1: Oto jeden z wielu pomysłów na malowanie: I jak się podoba ? Cytuj
star200 Napisano 15 Listopada 2006 Napisano 15 Listopada 2006 hmmm bryka świetna jak 90% bryk zza wielkiej wody z lat `70/`80 a co do malowania też fajne ale polecam zrobić fotki i w photoshopie się pobawić żeby może jakieś własne malowanie wymyślić powodzenia Cytuj
MiloszKr Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 Zapowiada się Ciekawa relacja z budowy pojazdu. Rozumiem ze prubujesz zrobić model wzorująć się na filmie czy na jakiś innych znalezionych zdjęciach w internecie ?? Cytuj
Pszczółka Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 Hehe widze, że kolega robi model taki jak ja mam już poskładany życzę powodzenia w sklejaniu Cytuj
Praetorian Napisano 16 Listopada 2006 Napisano 16 Listopada 2006 Powodzenia dla kolegi! Projekt bardzo ciekawy. Według mnie 100/100 najlepsze by było malowanie z filmu! Pozdrawiam, Przemek. Cytuj
fliper_nx Napisano 16 Listopada 2006 Autor Napisano 16 Listopada 2006 Głównie Monte Z 3f&3F nakręciło mnie do tego modelu, na początku gdy go dostałem miał być zwykły low-low , lecz po pewnym czasie natchnęlo mnie na cos innego. Jednym takim odmiennych projektów było stworzenie repliki z filmu lecz po dokładnym przestudiowaniu zdjęc stwierdziłem fakt iż nie poradzę sobie z malowaniem, z wykończeniem całości tak aby oddawało to klimat wersji 1:1. MiloszKr wzoruję sie na zdjęciach znalezionych w internecie. Model najprawdopodobniej pomaluję tak jak wyżej pisałem, czyli czarno-czerwony z pasem srebrnym. Wnętrze już mam po części pomalowane w kolorze jasnej skóry [beżowej]. Hmm chyba to wszystko jakbyco to pytać sie ;). Ps nie posiadam photoshopa ;/, chyba że Ty [star200 ] mógłbyś dla mnie wykonać parę projektów? Cytuj
fliper_nx Napisano 19 Maja 2007 Autor Napisano 19 Maja 2007 Nie pisałem tutaj z pół roku ale projekt jednak ruszył. Oto fotki: A więc znów ruszyły kolejne prace nad Monte ;) . Jak się podoba? Szczerze co sądzicie o zmianie? _______________________________________________________________ A tutaj fotki z przymiarki różnych felg ;). A oto wszystkie kółeczka razem ;): Obserwacja, A co do kółeczek - "szprychowe" Blitz'y [chromowane] ładnie wyglądaja, podobnie jak Sparco [czarno czerwone], średniawo za to wyglądaja fele od mesia. Kozacko wygląda ostatni zestaw [z przodu szprychowa fela od low-lowa i dragsterowe koło z tyłu] ;) _____________________________________________________________ Prace lekko ruszyły, oto fotki: złożony wstępnie silnik, aby sprawdzić czy wszystko ładnie pasuje, tylko blok muszę szlifować: Wpadłem na pomysł aby dodać parę kucy kompresorem.. Co Wy na to ? Znalazłem nie dawno nowe fele... I jak ?! Pełna gleba z przodu czy jednak off-road? Czy.... Cytuj
Praetorian Napisano 19 Maja 2007 Napisano 19 Maja 2007 Ładnie! I prosze mi się tutaj przykładać do forum, a nie Fele najlepsze te 5-cio kątne chromy. Pozdrawiam, Przemek Cytuj
tornado Napisano 19 Maja 2007 Napisano 19 Maja 2007 Fajnie że wróciłeś do projektu a fele to chyba tak jak mówi Praetorian. Cytuj
raddosnyy Napisano 19 Maja 2007 Napisano 19 Maja 2007 Mnie też podobaja sie te chromowane pięcioramienne, i jeszcze żeby z przodu było obniżone zawieszenie, ale nie totalna gleba;] Pozdro;) Cytuj
Praetorian Napisano 19 Maja 2007 Napisano 19 Maja 2007 Tak sobie pomyślałem, że te ostatnie w stylu dragsterów też są fajne, ale pod warunkiem, że mocno podniesiesz zawiechę. Na takich felgach model musi mieć jakieś 1,5-2 cm prześwitu, bo inaczej nie będzie to miało sensu. Pozdrawiam! Cytuj
Wojtek Tul Napisano 19 Maja 2007 Napisano 19 Maja 2007 Wszystko ładnie jak dlamnie, życzę powodzonka w budowie modelu. Cytuj
fliper_nx Napisano 30 Czerwca 2007 Autor Napisano 30 Czerwca 2007 Było: Jest: słupek zrobiony od "podstaw", jeszcze nie skończony ale to tylko kosmetyka. Cytuj
fliper_nx Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Napisano 7 Grudnia 2008 Ta relacja chyba będzie odświeżana co rok . Po nieudolnym obniżeniu dachu, po pomieszaniu kilku stylów, [drag, low i custom] modelem rzuciłem w kąt nie widząc większych szans na powrót do budowy w najbliższym czasie. Nie dawno drogą kupna, a bardziej licytacji nabyłem stary model Monte Carlo [wyjmę kastę, koła oraz silnik, być może wnętrze się nada], wyglądał on tak: Nie obrałem jeszcze 100% wizji, ale raczej będzie to dragster bądź przebudowa ze sporą ilością nowinek technicznych z utrzymaniem charakteru Cheviego. Zastanawiam się czy zostawić small-block'a V8 5,7 litra który w oryginale miał porażające 250 hp, zmieniając kilka rzeczy z osprzętu, czy może dodać sprężarkę: Bądź zmienię silnik na nowszą jednostkę. Co Wy o tym sądzicie ? Cytuj
Mateusz Miarka Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Co Wy o tym sądzicie ? Jestem za Bedzie bardziej Hot Rod'owo wyglądać Cytuj
Bodzio Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 Oj ja bym zrobił go na ''Dragstera''. Silnik ze sprężarką . Kasta,nie wiem jaki kolor,ale bez maski,a z tyłu założyć mu jakieś bardzo,ale to bardzo szerokie opony . Ale rób jak uważasz ,to jest taka moja mała wizja P.S. Do zobaczenia za rok Pozdrawiam. Cytuj
Mikele Napisano 7 Grudnia 2008 Napisano 7 Grudnia 2008 ...Co Wy o tym sądzicie ? Jesli mógłbym kilka słów dodać, to jesli planujesz wykonać model silnika ze sprężarką rootsa, to powinieneś z silnika usunąc kolektor dolotowy a powinno to wyglądać tak: kolejność od dołu blok blower (sprężarka) gaźnik, lub dwa wiatrołap lub filtr. Tak czy inaczej pomysł na przebudowę świetny! Cytuj
fliper_nx Napisano 7 Grudnia 2008 Autor Napisano 7 Grudnia 2008 Dziękuję bardzo - przyda się, a możesz mi wytłumaczyć na chłopski rozum czym się różnia small i big block'i ? Cytuj
Krzychu126 Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Ja ci powiem! Otóż, amerykańce wymyślili sobie że small blocki to silniki do 5,7l a big blocki powyżej 5,7l dochodzące nawet do 9,5l! Cytuj
Mikele Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Generalnie, jesli chodzi o tłumaczenie na chłopski rozum, to można to i tak ująć, tyle tylko, ze z tymi pojemnościami to u różnych producentów góżnie bywało, dla GM to można by celowac w blok na 400 cali (6.6 litra). (Choć część Big Blocków liczona była już od 396 c.i., dużo zależało od lat pordukcyjnych danych silników). A poza GM to nie za bardzo się orientuję, więc nie bedę gadał. Cytuj
fliper_nx Napisano 8 Grudnia 2008 Autor Napisano 8 Grudnia 2008 Czyli nazewnictwo big bądź small block jest bardziej zależne od producenta niż sztywno ustalonej pojemności, tak mam to rozumieć ? Cytuj
miqs Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Big block jak nazwa wskazuje to duży silnik, a small to mały Z tym, ze amerykańce za mały uznają to co w europie jest dużo za duże czyli 4-5 litrów:D Cytuj
Mikele Napisano 8 Grudnia 2008 Napisano 8 Grudnia 2008 Czyli nazewnictwo big bądź small block jest bardziej zależne od producenta niż sztywno ustalonej pojemności, tak mam to rozumieć ? Te pojemności wynikają głównie z tego, ze każdy koncern, a czasami poszczególna marka miały swoje charakterystyczne pojemności silników (Przykładowo AMC: 343 c.i, 360 c.i, a Chevy/Poniac 327c.i. i 350 c.i). Tak wiec ciężko to wszystko tak jednoznacznie określić. Druga sprawa, że i pojemności samych silników na przestrzeni lat zmieniały się (o ile 350 SBC pozostał do dziś, to w miejsce BB 396, 454 i 502 cali Chevrolet wprowadził 7 litrowe silniki serii LS (427 cali). Generalnie, temat dla fanatyków, a ogarnąć to wszystko umysłem, to już w ogóle temat dla ludzi z zapałem i mnóstwem wolnego czasu ;) Cytuj
fliper_nx Napisano 9 Grudnia 2008 Autor Napisano 9 Grudnia 2008 Miqs to niestety sam wywnioskowałem ... Chodziło mi o konkrety, ale jak napisał Mikele nie ma sensu tego ogarniać . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi