kubisz Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 (edytowane) Mój pierwszy warsztat... zobaczymy jak pójdzie Jego tematem jest oczywiście model Humvee, w wersji z wyrzutnią pocisków TOW, w zimowym malowaniu z manewrów "Cold Winter" w Norwegii, w 1987 roku. Zdjęcie oryginału: Do budowy wykorzystam zestaw Tamiyi nr 35267: In-box tutaj: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/tamiya/tam35267.htm Dodatki: - elementy fototrawione Eduarda nr 35655: - żywiczne koła z łańcuchami Tank Workshop nr TWS0080: Co prawda na żadnym zdjęciu Humvee biorących udział w tych manewrach nie ma łańcuchów na kołach, ale ponieważ te zestawowe zostały już użyte do innego modelu, a te z łańcuchami leżą sobie w szafie... CDN Edytowane 24 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Snols Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 No i kolejny ciekawy HMMWV w Twoim wykonaniu. Z pewnością będę śledził wątek i dopingował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 24 Lipca 2009 Autor Share Napisano 24 Lipca 2009 Do tej pory każdego Humvee zaczynałem od dołu. A tego postanowiłem zacząć od góry. Czyli na dzień dobry poleciała obrotnica z wyrzutnią i skrzynką kontrolną (te 3 elementy na razie połączone na sucho do zdjęć). Oprócz Eduardowych blaszek dodałem kilka elementów od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 No to super - czekam na cd, nawet to paskudne malowanie wybaczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 25 Lipca 2009 Autor Share Napisano 25 Lipca 2009 Dzisiaj tylko efekty wczorajszo-wieczornej dłubaniny - podest strzelca. W zestawie Tamiyi to 1 element, po mojej i Eduarda interwencji - 17. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 25 Lipca 2009 Share Napisano 25 Lipca 2009 Jak na razie fajniutko posklejane są te elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 26 Lipca 2009 Autor Share Napisano 26 Lipca 2009 Dzisiaj też skromnie - tylna klapa, maska (bez reflektorów na razie) i kilka elementów systemu TOW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 26 Lipca 2009 Share Napisano 26 Lipca 2009 Tylna klapa będzie uniesiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Lipca 2009 Autor Share Napisano 27 Lipca 2009 Tylna klapa będzie uniesiona? Tak, klapa będzie uniesiona. W modelu M1046 posiada ona odlane jako całość elementy wewnętrzne, ale wg mnie lepsze i bliższe oryginałowi są elementy Eduarda. Dlatego klapę wziąłem z modelu M1025 Tamiyi, gdzie jest ona gładka od wewnątrz. Z pozostałości innych blaszek dorobiłem pasy do mocowania lufy, kiedy wyrzutnia TOW jest zdemontowana do transportu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Ładnie idzie / / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Kolejny super humvee KUBISZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 27 Lipca 2009 Autor Share Napisano 27 Lipca 2009 Kolejny super humvee KUBISZA Ech, czy będzie super to się dopiero okaże. Ale dzięki za wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hitman Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 Widzę Kuba, że suniesz jak burza Na razie gotowe części wyglądają świetnie, ale do tego zdążyłeś nas już przyzwyczaić Kapitalnie wygląda ta wyrzutnia. Z niecierpliwością czekam na następne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie i dopinguję Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 29 Lipca 2009 Autor Share Napisano 29 Lipca 2009 Powoli do przodu. Wnętrze przygotowane do malowania (oczywiście niepełne, reszta elementów będzie malowana osobno). Kilka części umieszczonych na razie bez kleju do zdjęcia: Tutaj też złożone elementy na sucho: Reflektory z dorobionymi żarówkami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 29 Lipca 2009 Share Napisano 29 Lipca 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter 1410 Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Z czego zrobiłeś te realistyczne żarówki? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 30 Lipca 2009 Autor Share Napisano 30 Lipca 2009 ...Z czego zrobiłeś te realistyczne żarówki?... Żarówki to po prostu mały, okrągły kawałek ramki z przezroczystymi częściami z modelu. W oryginale szkło jest mniej przejrzyste ze względu na gęstsze i głębsze "bruzdy" na szkle reflektora i żarówka jest mniej widoczna. Tamiya zrobiła bardzo delikatne te "bruzdy" i żarówki bardzo dobrze widać. Wahałem się trochę, czy je wklejać, ostatecznie - jak widać - byłem na tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Zarówno żarówki jak i cały model wyglądają świetnie. Czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2009 Małymi kroczkami do przodu... Wewnętrzny pierścień obrotnicy: Drzwi... po polskim Humvee obiecywałem sobie "nigdy więcej". Nie dało się, znowu zachciało mi się dłubać malutkie kawałeczki. Może tego nie widać do końca, ale do przednich drzwi jest doklejonych 14 większych lub mniejszych części (łącznie z Eduardowymi), do tylnych 13, głównie elementów zamka. Tutaj jednak odpuściłem sobie fototrawione zawiasy, ale sam nie wiem, czy nie wrócę jeszcze do tematu. Szyby dojdą na samym końcu. Tylne drzwi będą zamknięte, przednie otwarte, dlatego przede wszystkim na tych przednich muszę się ponownie zmierzyć ze śladami po wypychaczach (chyba jedyne większe do likwidacji w modelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2009 No i przyszła pora na podwozie. Mało atrakcyjny wizualnie, ale bardzo ważny etap budowy. Dorobione kilka śrub, sprężyny z drutu, Eduarda niewiele. Pomalowane przekładnie mostów. Przy okazji zdjęć jak zwykle wyszło kilka baboli, się poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BaldPuma Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 No widzę że po treningu na 35 przerzucisz się na 72 - tam poszalejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2009 No widzę że po treningu na 35 przerzucisz się na 72 - tam poszalejesz Oj musiałbyś mnie długo namawiać na taką zmianę. Nawet jak skleję wszystkie możliwe wersje Humvee to sobie znajdę coś innego w trzy-piątce (i chyba nawet wiem co by to mogło być - pojazdy typu Stryker, LAV, M1117 itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 No widzę że po treningu na 35 przerzucisz się na 72 - tam poszalejesz No ja bym kolegę namawiał aby poszedł w odwrotną strone Jakieś 1\25 albo większe. Tam można poszaleć ze "skraczbildem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2009 No ja bym kolegę namawiał aby poszedł w odwrotną strone Jakieś 1\25 albo większe. Tam można poszaleć ze "skraczbildem". Oj to też nie dla mnie. Za duże z kolei I za mało Humvee do kupienia w 1:25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erni Napisano 6 Sierpnia 2009 Share Napisano 6 Sierpnia 2009 rewelacja !!! Ciagnij dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi