Skocz do zawartości

E-100 Czołg ciężki [Dragon 1/72]

MrDyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Po zaganianych ostatnich kilku tygodniach, które nie za bardzo pozwalały mi na dłubanie przy modelach, naszła mnie ochota na jakiś model z pudła.

Wybór padł na model niemieckiego czołgu E-100. Maszyna ta nie doczekała się wejścia do służby, aczkolwiek wiadomo o przynajmniej jednym kadłubie, przechwyconym przez Amerykanów. Czyli nie jest to zupełnie "serwetkowy" projekt.

Co się czai w pudełku - czyli in-box:

pudełko

P1120050.jpg

wypraski

P1120057.jpg

P1120058.jpg

P1120059.jpg

gąski, blaszka, załoganci

P1120060.jpg

zbliżenie załogantów - ładnie zdetalowani, ale niestety gumiaki

P1120061.jpg

instrukcja

P1120062.jpg

Mam nadzieję popełnić tego zawodnika wagi ciężkiej w raczej szybkim tempie. Zobaczymy czy się uda...

• Odpowiedzi 83
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Bardzo fajnie. Sporo powierzchni do zagospodarowania. Model nie wydaje się przesadnie skomplikowany.

No ale pewnie czujesz zawód, że to nie metalowy odlew ....

Fajny pojazd what it? - może wersja nacht jager?

W sieci jest sporo fotek gotowego modelu, pewnie znajdziesz jakieś ciekawe kamo.

A widziałes Fokę z ICM? Może dio z portu

"heavy tank" Czy ten pojazd w ogóle walczył w II wś?

Czytać ze zrozumieniem - pisałem, że nie wszedł do użycia, zdążyli jeden kadłub zbudować. A heavy tank czyli czołg ciężki bo jego masa całkowita to 140 ton. Opancerzenie boczne 120 mm a czołowe 240 mm. Planowano zabudowanie działa 150 mm lub 170 mm jako głównego uzbrojenia oraz dodatkowo działa 75 mm. Prototyp zdobyli alianci w 1945 w Haustenbeck.

co do figurek to ich nie polecam,już lepiej wymienić na Preisera,MIG'a lub firmy Warriors

Zamierzam użyć figurek Preisera, które zresztą już nabyłem.

Sądząc po ilości części to model na dwa wieczory.

Części nie za dużo, ale ten rozmiar Zresztą ma to być budowa relaksacyjna

Bardzo fajnie. Sporo powierzchni do zagospodarowania. Model nie wydaje się przesadnie skomplikowany.

No ale pewnie czujesz zawód, że to nie metalowy odlew .... Mr. Green

Fajny pojazd what it? - może wersja nacht jager?

W sieci jest sporo fotek gotowego modelu, pewnie znajdziesz jakieś ciekawe kamo.

A widziałes Fokę z ICM? Może dio z portu Very Happy

Mnie się też podoba. Szczególnie ciekawie się prezentuje obok Renault FT-17 Niby dużo miejsca do zagospodarowania, ale to takie wielkie było, że na pewno by im się wszystkie bambetle w środku zmieściły. Nad kamo cały czas myślę. Coś się wykombinuje.

Piotrek nie zaczynaj z tym metalowym odlewem bo ci takiego wyślę. O jakiej Foce z ICM mówisz? I jakie dio z portu? Jak masz coś ciekawego to wrzuć fotki na maila.

A może zrób wersję z radzieckimi gwiazdami? Chyba można, na kalkach są...

Nie liczyłbym na na wersję z czerwonymi gwiazdami czy też sierpami i młotami. Nie mógłbym tak oszpecić tego maleństwa

Dzięki chłopaki za kibicowanie. Ciąg dalszy i zdjęcia później, w ciągu dnia.

Pozdrawiam

Nie liczyłbym na na wersję z czerwonymi gwiazdami czy też sierpami i młotami. Nie mógłbym tak oszpecić tego maleństwa

Łeee, no to masz jednego widza mniej.

Żartuję oczywiście Będę śledził warsztat.

pzdr.

Chyba ze 2 lata temu popełniłem ten model. Wyszedł całkiem całkiem. Jest gdzieś nawet relacja, trzeba szukać w sylwestra bo wtedy go dłubałem

102_9457.jpg

Wtedy dopiero zaczynałem zabawę z prawdziwym modelarstwem Pamiętam, że nie było żadnych problemów ze składaniem. Zobacz sobie na schematy malowania, żółtkom pomyliły się koła napędowe z napinającymi

Edytowane przez Gość

Chyba ze 2 lata temu popełniłem ten model. Wyszedł całkiem całkiem. Jest gdzieś nawet relacja, trzeba szukać w sylwestra bo wtedy go dłubałem

102_9457.jpg

Wtedy dopiero zaczynałem zabawę z prawdziwym modelarstwem Pamiętam, że nie było żadnych problemów ze składaniem. Zobacz sobie na schematy malowania, żółtkom pomyliły się koła napędowe z napinającymi

Znalazłem i obejrzałem sobie twoją relację. Podoba mi się brudzenie twojego E-100, ale te zielone kółeczka na kamo jakoś do mnie nie przemawiają. Cóż, rzecz gustu... Ale w przypadku tego modelu jakkolwiek by go nie malować to i tak będzie ok.

pozdrawiam

A heavy tank czyli czołg ciężki bo jego masa całkowita to 140 ton.

Ja wiem. tylko Heavy to piszą przy IS-3 a on ważył 46 ton natomiast E-100 waży 140 Więc powinni napisać Very heavy . A to nie był czołg ciężki tylko supercięzki bo 70 ton a 140 to różnica, ale to już nie twoja wina

A heavy tank czyli czołg ciężki bo jego masa całkowita to 140 ton.

Ja wiem. tylko Heavy to piszą przy IS-3 a on ważył 46 ton natomiast E-100 waży 140 Więc powinni napisać Very heavy . A to nie był czołg ciężki tylko supercięzki bo 70 ton a 140 to różnica, ale to już nie twoja wina

Superciężki to był Maus - 180 ton

Pewnie się za niego wezmę potem, bo czeka w magazynku.

A póki co mała aktualizacja z wieczorno-nocnej walki.

Faktycznie skleja się bardzo przyjemnie, wszystko pasuje jak ulał.

Kadłub cały praktycznie sklejony i nawet psiknięty (akurat miałem farbę rozrobioną w psikawce):

P1120063.jpg

P1120064.jpg

P1120065.jpg

W międzyczasie działo sklejone z jarzmem i dorobiona faktura odlewu:

P1120066.jpg

P1120067.jpg

W trakcie nocnej dłubaniny zaczęły mnie nachodzić różne pomysły więc prawdopodobnie cosik mu dołożę, żeby nie był taki prosto z pudła... Co z tego będzie? Zobaczymy w praniu.

cdn... wkrótce

pozdrawiam

adam juszczak dzięki za podpowiedzi do malowania. Choć tak bardziej się zastanawiałem nad jakimś kamo o bardziej geometrycznym, nieco futurystycznym kształcie, z ostrymi liniami przejścia.

pozdrawiam

rozmawiacie o dośc przyszłym, przeszłym czasie Dyzio.Mysle, ze fanaberie i utarte szlaki w kwestii Myszki powinienes pozostawić daleko za sobą...

A myszka, z tego co mnie wiadomo..costam pacła;)

Niemniej, Dyzio temat wdzięczny...nei zrób tego, co Ci pokazano;)

p.

Myszki ?

Myszka będzie następna Już czeka w podręcznym magazynku...

Póki co myślę nad dodaniem uchwytów na wieży, w układzie umożliwiającym się wspięcie na wieżę przez załogantów. Dodatkowo irytuje mnie brak jakiegokolwiek kaemu na wieży... Trzeba będzie chyba coś dołożyć...

Jakieś propozycje?

Kolejną kwestią nad, którą się zastanawiam to koła. Gumowe bandaże czy stalowe? Jakieś sugestie?

Pozdrawiam kibicujących