Skocz do zawartości

T 34-76 1:35

domel71976

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzieki skala72 wlasnie sie za nie zabieram i nie bylem pewien ile dokladnie ich jest z kazdej strony.

Ogolnie ostatnio nie mialem za wiele czasu na prace przy modelu popoprawialem to na co zwracaliscie mi uwage, dodalem wlasnorecznie wykonane przez siebie uchwyty desantowe na kadlubie, teraz kola gasienice i temat wanny ( nie liczac drobnych elementow wyposazenia)bedzie mozna uznac za zamkniety.

potem wieza ogolne "dopieszczenie elementow i bede zabieral sie za malowanie - jak to wyjdzie to zobaczymy.

narazie tyle obiecuje moze jutro wstawic fotki pozdrawiam Daniel

tak jak wczoraj obiecalem dorzucam troche fotek jak wyglada model terz:

IMG_0001-3.jpg

IMG_0002-3.jpg

IMG_0003-3.jpg

IMG_0004-2.jpg

IMG_0005-2.jpg

zostalo zrobic jeszcze gasienice na drugiej stronie drobnice na blotnikach oraz uchwyty na wiezy powoli zblizam sie do malowania

Daniel

Dzieki chlopaki za podpowiedzi. Troche popracowalem nad uchwytami i po malych poprawkach wyglada to nastepujaco:

(mam nadzieje ze teraz jest ok)

IMG_0001-4.jpg

IMG_0002-4.jpg

IMG_0003-4.jpg

IMG_0004-3.jpg

IMG_0005-3.jpg

jak widec na zdjeciach jest jeszcze troche poprawek caly czas nad nimi pracuje choc czasu nie za wiele, mozecie mi podpowiedziec jak uzyskac faktore walcowanej stali na kadlubie? teraz po poprawkach i przeniesieniu uchwytow wyzej wzymagal on szlifowania i niestety chcialbym jakos spowrotem uzyskac ten efekt (ale zawile napisalem ale mysle ze wiecie o co chodzi) dodam ze nie wiem czym najlepiej zastapic nitro nawet nie wiem czy w belgii mozna je dostac w jakis sklepach,moze macie jakis domowy zamiennik?

pozdrawiam Daniel

Na kadłubie raczej jej nie wykonuj, pooglądaj zdjęcia historyczne a zobaczysz, że kadłub był naprawdę gładki - a co dopiero po przeliczeniu na skalę 1/35.

Co do tych poręczy - to wydają się ciut za grube, ale mniejsza o nie, bo to nie jest już jakaś znacząca różnica.

Co do tych poręczy - to wydają się ciut za grube, ale mniejsza o nie, bo to nie jest już jakaś znacząca różnica.

do zrobienia poreczy urzylem drutu 0.6 mm moze to takie zludzenie na zdjeciu...dorobilem tez porecze na pokrywie silnika zaraz za wieza teraz wyglada o wiele lepiej.

pozdr. Daniel

Dorób jeszcze tą listwę co jest pod jarzmem KMu na kadłubie z przodu i pod włazem kierowcy. Co do reszty ewentualnych braków nie wypowiem się bo nie widzę i się nie znam

wlasnie odnosnie tej listwy: na niektorych zdjeciach ona jest i pod jarzmem km-u i pod wlazem kierowcy a na niektorych ich wogole nie ma zeby bylo smieszniej na pudelku i instukcji modelu wystepuja te listwy na koncowych rysunkach pojazdu a w instrukcji nie ma nic wogole o ich montarzu, nawet nie ma tych czesci na wypraskach....zastanawialem sie czy popelnimbym blad nie montujac ich wogole czy nalezy je zamontowac??

W twoim modelu listwa występuje tylko pod włazem kierowcy

c72f680a6a9341e9med.jpg

770ecb1115a2638dmed.jpg

Na zdj. T-34/76 produkcji zakładów 112 1943 rok , zdjęcie pochodzi z książki NIEIZWIESTNYJ T-34 wydawnictwa WOJENNYJ MUZJEJ - Moskwa 2001rok

W oczekiwaniu na paczke z mojeo ulubineo sklepu w ktorej idzie surfacer postanowilem troche popiescic model.

Przede wszystkim podokanczalem klejenie elementow,porobilem kilka poprawek szlifierskich i dorobilem imitacje spawow na niektorych elementach.

Zreszta co tu duzo adac - sami zobaczcie:

IMG_0006-2.jpg

IMG_0007-2.jpg

IMG_0008-2.jpg

IMG_0012-1.jpg

tyle fotek caly czas ogladam model i ciagle sie zastanawiam co tu jeszcze poprawic przed malowaniem czy wedlu Was jest ok?

pozdrawiam Daniel

Nie wiem na ile rysunki w "Mitycznej broni" są poprawne, ale wynika z nich że taki kadłub z fabryki nr 112 miał tylny właz dostepu do rozrusznika zakręcany na 4 śruby (trzeba by tylko ściąć skrajne - lewą i prawą).

• 2 weeks later...

Witam ponownie po dlugiej przerwie spowodowanej awaria kompresora przez co nie moglem kontynuowac dalszych prac.

Obecnie model jest pomalowany surfaceren 1200 i zrobilem na nim nieudane proby preshading-u. ocencie sami jak to wyglada nie wiem co jest ale jak kladlem kolor czarny to strasznie rozlewalo mi farbe nie wiem jaka moze byc tego przyczyna...zreszta sami zobaczcie na fotkach jak to teraz wyglada:

IMG_0001-5.jpg

IMG_0002-5.jpg

IMG_0003-5.jpg

IMG_0004-4.jpg

IMG_0005-4.jpg

IMG_0006-3.jpg

IMG_0007-3.jpg

dodam ze jest to moj drugi model malowany aero i pierwszy na ktorym chce poprobowac preshading-u (chyba tak to sie pisze hehe...)

dobra czekam teraz na lanie od Was komentujcie...

pozdrawiam Daniel

Powody rozpływania potencjalnie są trzy: za rzadka farba, za blisko trzymałeś aero lub za wolno prowadziłeś go wzdłuż malowanej powierzchni. Może być też dowolna kombinacja trzech powyższych

Nie ma co panikować, nie jest tragicznie. Rozbryzgi możesz spróbować delikatnie usunąć wacikiem namoczonym w alkoholu (zakładam, że akrylami malowałeś). Nie powinien ruszyć surfacera. Jego właściwie nic nie rusza, poza dedykowanym rozpuszczalnikiem celulozowym.

Na przyszłość spróbuj malować mniejszym strumieniem i uzyskać płynniejsze przejścia pomiędzy podkładem a preshadem. Ale sądzę, że jak pryśniesz całość cienką warstwą bazowego, a na to pójdą washe i filtry to będzie nieźle. Koła jedynie warto by poprawić, bo nierówno Ci wyszły. Niektóre wyglądają jak poplamione, a nie "spriszejdowane".

Trzymam kciuki bo jak uporam się z pewnym imiennym "kotkiem" ;) zaczynam ten sam model ale innej firmy ;)

Póki co za wcześnie by krytykować a tym bardziej aby chwalić. Ale zapowiada się ciekawie.

P.s nie zostały Ci może 2 komplety tych wczesnych kół jezdnych :>

Wracam zpowrotem z tematem:

Model pomalowany baza vallejo air russian green i jak widac na zdjeciach caly preshading gdzies zniknal chyba za grubo podalem farby ale nic bedziemy caly czas probowac....

oto kilka fotek komentujcie:

S6301548.jpg

S6301549.jpg

S6301550.jpg

S6301551.jpg

S6301553.jpg

wyszlo to tak jak widac i teraz zastanawiam sie co dalej:

chcialbym troche ten model sponiewierac i ublocic zeby jakos wygladal na troche zmeczony

nie wiem od czego zaczac...

najpierw sido ,kalki i filtry pin wash itd?

czy moze najpierw filtr pin wash i potem dopiero sido kalki i kolejne etapy weatheringu?

czekam na opinie i komenty od was wiem ze jest jeszcze duzo do poprawki ale dzieki Waszym opiniom i podpowiedziom troche technik podlapie i bedzie to fajna replika t 34

pozdrawiam Daniel

Żaden ze mnie doświadczony modelarz, ale parę rzeczy już przećwiczyłem, więc co nieco mogę Ci podpowiedzieć. Mam nadzieję, że koledzy się dołączą .

Możesz na początek rozjaśnić środki płaskich powierzchni bazową z niewielkim dodatkiem białej lub żółtej (ew. jasnej zielonej) skoro już zeżarło Ci preshade. Przy priszejdzie warstwa bazowej powinna być bardzo cienka, jeśli ma być widać cienie, tym bardziej, że każdy zabieg typu wash itp. będzie powodował ciemnienie koloru bazowego i ich zanikanie.

Reszta po mojemu powinna lecieć tak:

sido -> kalki -> sido -> wash -> sido -> obicia, rysy i takie tam -> matowy albo półmat -> pigmenty. Ja przynajmniej robię to w takiej kolejności. Z filtrami sam mam problem, więc się nie wypowiadam, ale kalki moim zdaniem powinny być przy wszystkich etapach weatheringu, inaczej będą dziwnie świeże w stosunku do reszty.