jager27 Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Witajcie! Wybaczcie, że już 3 raz zaczynam temat z tym samym czołgiem, ale bardzo mi na nim zależy . Nałożyłem dzisiaj zimowe kamo i dobłociłem pojazd a pomysł na kamo taki bo bardzo mi się spodobał Hetzer Antyvirusa i zapragnąłem zrobić takie na moim jagdtigerze, który na pewno walczył zimą, a zniszczony został dopiero w maju 1945. Biały kolor na pojeździe ma robić za zużyte białe kamo po pierwszym małym wiosennym deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 to nie czołg :] przydał by się wash :] zimowe malowanie suchym pędzlem ci nie wychodzi, zmień sposób malowania :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2009 przydał by się wash :] Wash jest tylko pod białym kolorem :] zimowe malowanie suchym pędzlem ci nie wychodzi, zmień sposób malowania :] Robiłem to gąbką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Wash jest tylko pod białym kolorem :] no właśnie.. tylko.. i przez to straciłeś niektóre detale przykrywając je białą farbą :] łączenie płyty nad silnikiem z tylną też ci średnio wyszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 4 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2009 no właśnie.. tylko.. i przez to straciłeś niektóre detale przykrywając je białą farbą :] Zrobie washa tylko nie bij jak rok temu łączenie płyty nad silnikiem z tylną też ci średnio wyszło.. Jak próbowałem złączyć je szpachlą to odpryskiwała. A kamo lepsze niż na tygrysie z dioramką?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Mam wrażenie ze uważasz wash za sposób odzwierciedlania brudu, nie mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Mam wrażenie ze uważasz wash za sposób odzwierciedlania brudu, nie mylę się? Mylisz się :] Nałożę washa jak będzie czas i wstawię zdjęcia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 to po cholerę wstawiasz kolejny nieskończony model do galerii? :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 to po cholerę wstawiasz kolejny nieskończony model do galerii? :] Bo mi się wydawało, że on jest skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Nałożę washa jak będzie czas i wstawię zdjęcia ;) to po cholerę wstawiasz kolejny nieskończony model do galerii? Bo mi się wydawało, że on jest skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Piszesz, że nałożysz washa, czyli uważasz model za nieskończony. A na pytanie, po co wstawiasz nieskończony model do galerii odpowiadasz, że wydawało Ci się, że jest skończony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 10 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2009 Piszesz, że nałożysz washa, czyli uważasz model za nieskończony. A na pytanie, po co wstawiasz nieskończony model do galerii odpowiadasz, że wydawało Ci się, że jest skończony No bo po co wash na zwykłą płaską płytę? Piszesz, że nałożysz washa, czyli uważasz model za nieskończony To napisałem później. A na pytanie, po co wstawiasz nieskończony model do galerii odpowiadasz, że wydawało Ci się, że jest skończony Rolling Eyes Bo jak wstawiałem ten model to myslałem, że jest skończony. Czytaj wszystkie posty :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 10 Sierpnia 2009 Share Napisano 10 Sierpnia 2009 No bo po co wash na zwykłą płaską płytę? Może poczytaj troche jak Reggy w poradniku robi wash i do czego służy a potem sie pytaj hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Nie wnikając w malowanie taka mała uwaga merytoryczna, zdemontuj albo popraw mg z płyty silnikowej. W tej pozycji sam z siebie to raczej nie leżał, proponuje kolbą w dół. A jeżeli nie masz pomysłu to poprostu zdemontuj jak to głównie miał miejsce w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Może poczytaj troche jak Reggy w poradniku robi wash i do czego służy a potem sie pytaj hm? wiem do czego służy wash - do podkreślania zagłębień. A jeżeli nie masz pomysłu to poprostu zdemontuj jak to głównie miał miejsce w rzeczywistości. A dlaczego załogi demontowały te karabiny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Zapewne mg z płyty służył do ochrony pojazdu przed atakami siły żywej a szczególnie przed panującym w tym okresie alianckim lotnictwem. Taka prowizorka tak naprawde w tym przypadku się raczej nie sprawdzała, tak na zdrowy rozum wciel się w takiego członka załogi, któremu przypadła obsługa tego mg podczas ataku lotnictwa. Skuteczność ostrzału trudno określić zależy stanu psychicznego strzelającego, który zapewne na sam widok atakujących samolotów był lekko to ujmując roztrzęsiony. Spójrz na płyte silnikową czysta przestrzeń praktycznie bez zasłony dla strzelca a pozycja obsługującego stojąca. Szanse przeżycia takej osoby były raczej minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Ritter napisał: A jeżeli nie masz pomysłu to poprostu zdemontuj jak to głównie miał miejsce w rzeczywistości. A dlaczego załogi demontowały te karabiny? Po drugie, karabin ten i tak byłby chowany w pozycji marszowej. Załogi, wbrew temu co pokazują początkujący modelarze, nie jeździły z karabinami p-lot na wierzchu. Podobnie było z tymi mocowanymi do prowadnic na wieżyczkach dowódców. A dlaczego? Wystarczy chwilkę się zastanowić. Zwracałem już kiedyś an to uwagę przy dioramce z Tygrysem II i Nashornem, gdzie MG radośnie wisiał na wieżyczce porzuconego Tygrysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyznat Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 wiem do czego służy wash - do podkreślania zagłębień. No chyba nie wiesz bo takze do robienia zacienków na płaskich płytach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 13 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2009 No chyba nie wiesz bo takze do robienia zacienków na płaskich płytach... To normalne. Myślałem, że nawet nie muszę tego pisać, bo zacieki czasem same sie robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 13 Sierpnia 2009 Share Napisano 13 Sierpnia 2009 wiem do czego służy wash - do podkreślania zagłębień. No chyba nie wiesz bo takze do robienia zacienków na płaskich płytach... To już zależy od modelarza, niektórzy washa używają nawet do zmiany koloru farby. Ty zastępujesz washem biedronkę i filtry a inni washa uzywają tylko do podkreślenia linii i detali :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 zauważyłem że jest kilka elementów niepomalowanych, i jeszce widzę ze najpierw sklejasz układ jezdny i gąsiennice potem malujesz, wg. mnie wygodniej by było wszystko osobno pomalować przynajmniej ja tak robię, nie wiem jak inni. PoZdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tankista17 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 zauważyłem że jest kilka elementów niepomalowanych, i jeszce widzę ze najpierw sklejasz układ jezdny i gąsiennice potem malujesz, wg. mnie wygodniej by było wszystko osobno pomalować przynajmniej ja tak robię, nie wiem jak inni.PoZdro To dlatego że po sklejeniu i pomalowaniu Jagdtigera Jager wykąpał go w krecie i malował od nowa Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nibur92 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 tankista17 chyba że tak, ale mogłeś spróbować po rozklejać te części, najlepiej delikatnie podważać nożykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 18 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2009 tankista17 chyba że tak, ale mogłeś spróbować po rozklejać te części, najlepiej delikatnie podważać nożykiem. I połamać. ten jagdtiger nie zawiera molibdenu czy wanadu tylko sam plastik. Mógłbyś wskazać gdzie są te elementy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi