Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Jestem poczatkujacym amatorem tego sportu Zabralem sie za Sturmtigera (lezal w szafie kilka dobrych lat, troche zaczety). Problem, z ktorym sie zwracam dotyczy malowania, nakladania warstw farb i jakich rozcienczalnikow do czego uzywac. Zaczne od tego, ze chcialbym w przyszlosci "robic" modele pojazdow wojskowych jak najbardziej zblizonych do prawdziwych wozow. Z uzyciem wszystkich, czy tez wiekszosci technik modelarskich. Chcialem w ramach prob pomalowac wnetrze modelu z wykorzystaniem aerografu, zrobic washe, odrapania, rdze swieza i stara. Pomalowalem cale wnetrze (podest i detale, ktore nalezalo) biala emalia Humbrola. Potem pokrylem wszystko Sidoluksem za pomoca aerografu, zeby zabezpieczyc to co bylo pod washe. Nastepnie nanioslem washe. I zabralem sie (po wyschnieciu) za zmywanie washy. I tu sie zaczynaja schody. Do zmywania washy uzylem terpentyny, ktora prawie wcale nie chciala zmywac. Mocniej sie przylozyle do tego i owszem zaczely washe schodzic, ale razem z biala emalia. Kiedy juz wiekszosc kantow zostala zdarta, wzialem zmywacz do akryli (Wamodu) i sprobowalem. Wszystko zaczelo schodzic jak zloto. Rozpuscilem wszystko. Co zrobilem zle? Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Na razie robiłem wash tylko raz, mocno rozcieńczyłem olejną w benzynie lakowej, nałożyłem dokładnie w miejsca gdzie miał być i nie czekałem aż wyschnie do końca, tylko po paru minutach wycierałem nadmiar wacikiem. Może za długo czekałeś z wycieraniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 A jakie odstępy czasu między kolejnymi etapami? Jeśli już chcesz malować Humbrolami, to przed Sido zostaw je mniej więcej na dobę do wyschnięcia. Potem proponowałbym nałożenie Sidoluxu pędzlem, ewentualnie kilka warstw z aerka - jak bedzie za cienka warstwa, to nie zabezpieczy odpowiednio bazy. Z czego robiłeś wash? Tutaj świetnie nadają się farby olejne dla plastyków - mają tak długi czas schnięcia, że na upartego nawet z matu da się je zmyć. A do ścierania polecam rozcieńczalnik Wamodu - zmywa dobrze i jest dość mało agresywny, w porównaniu np. do benzyny lakowej, która mi kiedyś złuszczyła farbę pod sido. Choć i zwykłymi Humbrolami też się da, tyle, że wtedy trzeba się starać to robić po kolei, bo jak się je machnie najpierw na całość to potem mogą być problemy ze ścieraniem. No i raczej staraj się ze zmywaniem działać przed wyschnięciem farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Ja robię to tak . Przykładowo malowałem model abramsa na kolor vallejo model air . Później na to poszło sido (równiez aero) . Następnie zabrałem się za wash kolorami vallejo patina negra i patina marron w stosuku 1;1z kroplą wody i kroplą płynu do naczyń . Nałozyłem dość dużo mieszanki . Poczekałem chwilkę (bo wszystko samo sobie wpłynie w zakamarki ) . Następnie mocze wacik w letniej wodzie , ścieram nadmiar . Na koniec bezbarwny matowy i gites .Bardzo fajnie sie to prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Tez mi sie wydawalo, ze chyba bledem bylo czekanie az calkiem wash wyschnie. Przed spryskaniem Sidoluksem Humbrol schnal chyba ze dwie doby. Moze tez byc cos w tym, ze zbyt cienka warstwe Sidoluksu polozylem. Trudno bylo cokolwiek zobaczyc, bo Sidoluks bezbarwny i na Bialej emalii slabo widoczny. Mam jeszcze pytanie dotyczace wlasnie Sidoluksu. Dlugo nie moglem go znalezc, a kiedy juz sie udalo, zdziwilem sie opakowaniem. Spodziewalem sie jakiejs puszki metalowej, a zobaczylem jakis kosmetyk do podlog. Czy to "ten" Sidoluks? Jest tez pare rodzajow, a ja kupilem do PCV linoleum. Czy to dobry wybor? Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Dobry wybór To najzwyklejszy płyn do podłóg, nawet nie musi to koniecznie być sidolux... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 MrBat, czy mowisz o rozcienczalniku Wamodu do washy wlasnie? Moje washe, to wydaje mi sie Vallejo Game ink. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 (edytowane) Błędem jaki popełniłeś moim zdaniem było robienie washa olejnego na farbę humbrol. Najlepiej przerzuć się na akrylowe farby ( np. Pactra Vallejo) i na farby akrylowe rób wash olejny. Do robienia washa poleciłbym również zamiast "mocno żrącej" tempertyny i mającej silne wlasciwości penetrujące white spirit . Tempertyna ma to do siebie, że "lubi" włazić pod farbę a przy white spirit to nie ma prawa się zdarzyć i można wash olejny z white spirit kłaść nawet bezpośrednio na farbę akrylową. Edytowane 11 Sierpnia 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Na etykiecie washa napisano, ze to akrylowy wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 akrylowy wash. Akrylowy? A wrzuć zdjęcie bo szczerze powiedziawszy to nie spotkałem sie jeszcze z washem akrylowym "gotowcem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 A jak mam tu zdjecie zalaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 www.acrylicosvallejo.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 11 Sierpnia 2009 Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Te gotowe washe vallejo dobrze wyglądają na figurkach. Osobiście nie użyłbym go do washowania całego modelu pancerki. Oleje i jeszcze raz oleje dla plastyków- najpewniejsze i najlepsze efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 Ok, przyjmuje Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trzykrotny Napisano 11 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2009 A jeszcze pytanko. Jakie konkretnie washe olejne polecacie i jakich zmywaczy bede do nich potrzebowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Sierpnia 2009 Share Napisano 12 Sierpnia 2009 A jeszcze pytanko.Jakie konkretnie washe olejne polecacie i jakich zmywaczy bede do nich potrzebowal? Reggy zrobił na tym forum dobry poradnik, jak wykonać i stosować wash. Możesz też kupić gotowca z Miga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi