Darthradi Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Po dluzszej nieobecnosci na Forum wstawiam nowy model, jest to Amerykanski bombowiec nurkujacy z II woj. swiatowej - Helldiver. Model W skali 1:72 Academy. Jakosc wyprasek bardzo dobra, bylem naprawde pozytywnie zaskoczony. Ogolnie 1:72 to nie moja skala, wole 1:48, ale modelik skleilem z nudow raczej relaksacyjnie:). Malowany byl pedzlem akrylami Tamiya oraz olejna Humbroll. Troche za bardzo sie swieci przyznaje sie bo pociagnalem go specyfikiem podobnym do Sido ale jak widac daje lepszy polysk:), ogolnie trudno dostac sido w UK. Ok czekam na ogien krytyki i pytania:) Aha podstawka na ktorej stoi model ma imitowac poklad lotniskowca, no i przyznaje sie urwalem mu hak w trakcie zdjec:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Witaj. Bardzo fajny model (też mam w planach). Widać, że mocno eksploatowany. Uroku dodaje fakt że malowany pędzlem. Dla mnie świeci się w sam raz, te bombowce tak to miały, jedynie łopaty śmigła bym trochę zmatowił. Zastanawiam się jedynie czy sloty nie były wychylane tylko wtedy kiedy i klapy. Ponadto, chciałem się spytać. a) Ile warstw farby położyłeś, czy była mocno rozcieńczona? b) Kładłeś na goły plastik czy stosowałeś podkład? c) Czy obicia i zadrapania to sól czy coś innego? d) czy przesunięcie białego na znakach narodowych to urok kalkomanii Academy? Zdjęcia samolotu wysokow chmurach z otwartym lukiem bombowym i wypuszczonym podwoziem są nieco kontrowersyjne, ale mają swój urok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Zdjęcia samolotu wysokow chmurach z otwartym lukiem bombowym i wypuszczonym podwoziem są nieco kontrowersyjne, ale mają swój urok Bo albo podwozie, albo klapy i luk bombowy otwarty (lecąc na tle chmur)... Sam kończę właśnie dokładnie ten model i u mnie na kalkomaniach przesunięcia białego nie ma, może to zależne od partii lub błędu drukarza, który nie upilnował procesu druku. Sam na podstawie modelu maluję jeszcze ilustrację - jestem na tym etapie: Te gwiazdy na tym niebieskim brzydkim tle wylecą - wstawiłem je tylko poglądowo, potem namaluję nowe. Tutaj technika nieco niemodelarska - Photoshop i tablet Wacom Model natomiast mam jeszcze w fazie malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Witaj. Bardzo fajny model (też mam w planach). Widać, że mocno eksploatowany. Uroku dodaje fakt że malowany pędzlem. Dla mnie świeci się w sam raz, te bombowce tak to miały, jedynie łopaty śmigła bym trochę zmatowił. Zastanawiam się jedynie czy sloty nie były wychylane tylko wtedy kiedy i klapy. Ponadto, chciałem się spytać. a) Ile warstw farby położyłeś, czy była mocno rozcieńczona? b) Kładłeś na goły plastik czy stosowałeś podkład? c) Czy obicia i zadrapania to sól czy coś innego? d) czy przesunięcie białego na znakach narodowych to urok kalkomanii Academy? Zdjęcia samolotu wysokow chmurach z otwartym lukiem bombowym i wypuszczonym podwoziem są nieco kontrowersyjne, ale mają swój urok Model malowany na podklad, trzy warstwy farby rozcienczonej 1:3. Zadrapania to suchy pedzel:) i zestaw cieni weatheringu Tamiya. Kalkomania faktycznie nie najlepsza, slabo reaguje na plyn zmiekczajacy i farba przeswiyuje przez blyskawice na stateczniku pionowym oraz znaki narodowe. Racja tez powinienem mu wciagnac podwozie bo wyglada dziwnie:) nie pomyslalem. Druga rzecz, luk bombowy jest za waski wymaga poszezenia co ja zauwazylem za pozno niestety. Ale ogolnie modelik jest fajny i warto sie pobawic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedź. Model naprawdę świetny i chyba bym nie uwierzył, że malowany pędzlem gbybyś tego nie powiedział. Sam na podstawie modelu maluję jeszcze ilustrację - fajnie Ci to idzie. Ja, jak raz dziecku narysowałem owieczkę to się rozpłakało, i od tego czasu już nic nie rysuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 To temat galerii autora modelu, ale po cichu powiem, że akurat tak się głupio składa że robię ilustracje na okładki modeli i nie tylko... pewnie znajdzie się tu dział, gdzie zapewne pokażę co nieco. Co do samego modelu jeszcze - broń boże już teraz nie składaj podwozia, zdjęcie zdjęciem, to tylko ma robić efekt - na tle nieba. To że masz rozłożone podwozie, otwarte klapy, luk bombowy i wysunięty hak, to jest to element demonstracji modelu w gablocie i niech tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Model zrobiłeś bardzo fajnie, jednak nie wiem na czym wzorowałeś się malując kamuflaż (instrukcja modelu?)? Twój kamuflaż jest nieprawidłowy. Istniały zasadniczo trzy typy kamuflażu: 1 - Blue Gray/Light Gray; 2 - Sea Blue/Intermediate Blue/Insignia White; 3 - Sea Blue. http://www.samoloty.ow.pl/str035.htm Twój kamuflaż jest mikstem 2 i 3 typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 Model zrobiłeś bardzo fajnie, jednak nie wiem na czym wzorowałeś się malując kamuflaż (instrukcja modelu?)? Twój kamuflaż jest nieprawidłowy. Istniały zasadniczo trzy typy kamuflażu:1 - Blue Gray/Light Gray; 2 - Sea Blue/Intermediate Blue/Insignia White; 3 - Sea Blue. http://www.samoloty.ow.pl/str035.htm Twój kamuflaż jest mikstem 2 i 3 typu. Masz racje po prostu tak go pomalowalem od niechcenia:) to mial byc szybki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frosty Napisano 17 Sierpnia 2009 Share Napisano 17 Sierpnia 2009 pociagnalem go specyfikiem podobnym do Sido ale jak widac daje lepszy polysk:), ogolnie trudno dostac sido w UK. Czyżny Johnson's "Klear"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 17 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2009 pociagnalem go specyfikiem podobnym do Sido ale jak widac daje lepszy polysk:), ogolnie trudno dostac sido w UK. Czyżny Johnson's "Klear"? Zgadza sie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi