tomsoul Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć w jakich proporcjach rozcieńczać pactre DAK RAL 8020? Ja rozcieńczam w proporcji 1:2(tzn. 4 krople farby i 8 X20 Thinnera Tamiyi, takiego używam do rozcieńczania). Farba wychodzi strasznie rzadziutka i ciężko pokryć ciemny plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Czemu ja po prostu nalewam wody na maksa do nowej farby i mam luz ? Kombinujecie towarzysze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Czemu ja po prostu nalewam wody na maksa do nowej farby i mam luz ? Kombinujecie towarzysze Sorry, ale taka odpowiedź to żadna odpowiedź, część farbek po takim zabiegu po paru latach staje się bezużyteczna. thomson - Chętnie odpowiem na twoje pytanie, ale napisz: a) Czym chcesz malować, aerografem czy pędzlem ? b) Co chcesz malować, plastik, żywicę, metal ? c) Czy stosujesz farbę podkładową d) Czemu używasz X-20 do rozcieńczania? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 A po co rozcieńczasz ją tak mocno ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Humvee pomalowałem farbą którą kupiłem w 2006/2007, da się wszystko ale trzeba wiedzieć jak odratować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 peter - to ty farta miałeś Jak ja coś takiego zrobiłem (moje wrodzone lenistwo) to po dwóch latach w farbce miałem w środku pięknego gluta, a desperacka próba reanimacji skończyła się 'rozbryzganiem' tego gluta po pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Ja miałem twardąskorupę na szczęscie wystarczyło trochęWamodu i wody oraz ze 3 godnizny roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Czemu ja po prostu nalewam wody na maksa do nowej farby i mam luz ? Kombinujecie towarzysze Sorry, ale taka odpowiedź to żadna odpowiedź, część farbek po takim zabiegu po paru latach staje się bezużyteczna. thomson - Chętnie odpowiem na twoje pytanie, ale napisz: a) Czym chcesz malować, aerografem czy pędzlem ? b) Co chcesz malować, plastik, żywicę, metal ? c) Czy stosujesz farbę podkładową d) Czemu używasz X-20 do rozcieńczania? Maluje aerografem i zamierzam pomalować plastikowego tigera I. Farby podkładowej nie stosuje bo to pancerka. Natomiast X-20 stosuje bo poza zwykłą wodą nic innego lepszego w domu nie mam. No może poza wódką ojca ale on NAPEWNO nie da jej ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Fajny wątek humorystyczny się zrobił Ja wbiłem w gluta, mikser do ‘capuchino’ celem rozmieszania, ale jak się zaczął kręcić to straciłem nad nim panowanie i poleciał ‘glut’ ze słoikiem w siną dal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Przy Akylach TRZEBA trzeba stosować podkład !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomsoul Napisano 29 Sierpnia 2009 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Przy Akylach TRZEBA trzeba stosować podkład !!! Dlaczego? Ja stosowałem podkład tylko przy samolotach aby wyrównać powierzchnie(aby jakieś rysy zniknęły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 thomson Jeżeli idealnie nie wyczyścisz modelu to Pactra przy późniejszym maskowaniu może Ci odłazić z modelu. Zapobiegają właśnie temu farby podkładowe. Pactrę do aerografu można rozcieńczać (metodą kroplową) od 1 do 4 kropli rozcieńczalnika na 10 kropki farbki (w zależności od gęstości farbki). Niestety bez paru eksperymentów się nie obejdzie . Proponuję Ci kupić strzykawki jednorazowe 2ml (są bardzo wygodne do mieszanie i kosztują po kilkanaście groszy). Jako rozcieńczalnik możesz stosować: a) wodę, wodę zdemiralizowaną (idealnie z dodatkiem poru kropli retardera) b) wodę jak wyżej z dodatkiem zmywacza Wamodu ok. 30-50% (większa ilość Wamodu , może powodować ‘ścięcie’ niektórych farbek) c) wódką (czystą) - poproś tatę o pół naparstka, taka ilość wystarczy d) Thinner Pactry A0 (ja dodaję do niego parę kropli retardera na 10ml) Nie mam (na razie) doświadczeń z X-20A . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Ja od poczatku swej przygody z aerkiem, czyli kilku miesięcy maluję pactrami. na początku też rozcieńczałem w jakiś śmiesznych stosunkach 1:2 40:60 itd... Z Pactr robi się woda. W wypadku tych farb(pod warunkiem, że sa nowe, albo nie zaschnięte ) zawsze wystarcza mi nalać kilka kropel retardera na samo dno zbiorniczka - zazwyczaj lekko ponad wysokość na której przez zbiorniczek przechodzi igła, czasami nawet mniej. Nic ponad tych kilka kropel nie jest mi potrzebne. Od kwietnia kiedy zacząłem malować aerografem zużyłem mniej niż połowę 150ml buteleczki retardera z plastycznego. A często też przedmu:bip:ę nim aerka jak nie che mi się iśc po wodę ;-) Więc polecam jego zakup, kosztuje toto z 5 złotych i dobrze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Przy Akylach TRZEBA trzeba stosować podkład !!! Niekiedy właśnie Pactrę stosuję jako podkład pod inne farbki Najczęściej rozcieńczam wódką, jak jej zabraknie w barku wtedy idę pod kran i tankuję zwykłą wodę. Nie mam ustalonych proporcji, skadniki mieszam na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Nie mam ustalonych proporcji, skadniki mieszam na oko.Napisz chociaż w jakich granicach masz to 'oko'. Czy to jest przykładowo od 0% do 20% czy też też może od 50% do 90% procent rozcieńczalnika.Chodzi mi o to, żeby unikać sytuacji, kiedy początkująca osoba zaczyna np. od dodania 1 kropli farby na szklankę wody, potem 2,3 krople i tak dalej, - przy 22 próbie kończy się farbka, a roztwór będzie nadal za rzadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Nie mam ustalonych proporcji, skadniki mieszam na oko.Napisz chociaż w jakich granicach masz to 'oko'. Czy to jest przykładowo od 0% do 20% czy też też może od 50% do 90% procent rozcieńczalnika. Wszystko zależy od farbki czy jest nowa, jak długo stała w magazynku, czy była otwierana itd. - krótko mówiąc od jej gęstosci. Nie stosuję kroplomierza ani innych dozowników. Zwykle po otwarciu nowej farbki dolewam rozcieńczalnika do pełna i to wystarcza. Po tej czynności wlewam farbkę do aero (mniej więcej 1/4 zbiorniczka) i psikam, gdy zajdzie taka potrzeba dolewam jeszcze ze dwie trzy krople wódki/wody. Starsze farbki o wyraźnie gęstszej konsystencji odrazu dzielę na połowę (połowę odlewam do innego flakonika) i do jednej z nich dolewam po troszkę prosto z butelki/kranu alkohol/wodę (co jakiś czas mieszam i sprawdzam gęstosć) aż farbka będzie nadawała się do malowania - w ostatecznym rozrachunku bywa, że z jednej butelki otrzymuję dwie pełne. Aha, nigdy nie używałem i nadal nie używam retardera ! W moim przypadku mam do czynienia z dużymi powierzchniami przez co i dysze mam nieco wiecej otwartą aby dawała większy strumień. W najgorszym przypadku gdy farbka przyschnie na dyszy to namoczonym pędzelkiem w zmywaczu Wamoda przemywam ją , psiknę na papierowy ręcznik i dalej maluję model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Sierpnia 2009 Share Napisano 29 Sierpnia 2009 Dlatego najlepiej robić tak jak radzi reggy w swoim poradniku - najpierw nalać odrobinkę rozcieńczalnika na dno aerografu, potem farbę, tyle ile potrzebujemy do malowania, następnie wymieszać, sprawdzić jak się psika i ew. skorygować kropelką(lub kilkoma) farby lub rozcieńczalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi