Truckerek93 Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Na silniku to podkład? Bo jak tak to po co kolektory są malowane. Jak nie przyjrzyj się przewodom wysokiego ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 22 Lutego 2010 Autor Share Napisano 22 Lutego 2010 Nie to już jest kolor bazowy, silnik będzie jeszcze brudzony żeby było widać że ciężko pracuje. Wiem są ale myślę, że później może to dać dobry efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 23 Lutego 2010 Share Napisano 23 Lutego 2010 Ja jednak by to jak najszybciej walną w kolor silnika elefantesa Bardzo fajny kolorek. I rdza na kolektorze tez w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 18 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Witam wszystkich bardzo bardzo serdecznie Temat zawędrował aż na trzecią stronę więc najwyższy czas go odświeżyć Pięć postów wyżej silnik był ładnie pomalowany czyściutki i zadbany jak prosto z linii montażowej ale postanowiłem to zmienić i nałożyć mu ślady ciężkiej pracy takiej jak w lesie Oto wyniki mojego pierwszego patynowania: Do ubrudzenia go użyłem czarnej farbki akrylowej nakładanej po kawałku i od razu zmywane wodą i tak mi to wyszło. Jak myślicie jak mi to wyszło ?? nie za mocno jest ubrudzony ?? Pozdrawiam Łukasz_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Jak dla mnie to mistrzostwo świata kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 18 Kwietnia 2010 Share Napisano 18 Kwietnia 2010 Wyszło Ci świetnie! tak 3maj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 19 Kwietnia 2010 Share Napisano 19 Kwietnia 2010 Wyszło w sam raz !!! Palce lizać Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 20 Kwietnia 2010 Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Bajecznie Nie za brudno, ani za czysto Tylko jak dla mnie to ta rdza mogła by być ciupkę bardziej brązowa. Ale zrobisz jak będziesz chciał, to tylko taka sugestia :] Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 20 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2010 Dzięki za miłe komentarze Aż chce się usiąść i sklejać dalej tylko tego czasu jest tak mało ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Witam wszystkich Temat przewertował tuzin stron, a w tym czasie wydarzyło się bardzo wiele. W poprzednim poście napisałem, że aż chce się kleić więcej za wasze miłe komentarze. Bardzo Was pragnę przeprosić, że w moim temacie nic się nie działo. Głównie przerwałem budowę tej Scanii ponieważ zająłem się innym projektem bardzo ambitnym, który upadł jeszcze w trakcie planowania. Potem pojawił się podobny, który zacząłem realizować, ale w trakcie świąt postanowiłem odnaleźć temat i wtedy wziął mnie sentyment do tego projektu a jeszcze bardziej podbudowały mnie wasze miłe i zachęcające komentarze. Usiadłem więc dzisiaj do mojego mikro biurka i zająłem się tylnym zawieszeniem. Postanowiłem usunąć przedostatnią poprzeczkę ramy nad którą spoczywa układ napędowy. Usunąłem starą belkę i wyczyściłem ramę na tyle ile się dało, zadanie nie należało do łatwych. Później zrobiłem ową poprzeczkę od nowa. Części wymagają przeszlifowania i szpachlowania. Zacząłem też robić tylne zawieszenie i wygląda to tak. Przepraszam za fatalną jakość zdjęć ale robiłem je telefonem bo w aparacie padły akumulatory. Pozdrawiam Łukasz_G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Dzialaj, dzialaj Lukasz, szkoda byloby wsadzic taki dobry projekt do szuflady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Łukasz_G -reaktywacja.... milo zobaczyc Cie znowu na forum, wracaj do pracy nad scania!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Dziękuję za wsparcie Niestety nie mogę obiecać kiedy będzie następna aktualizacja ponieważ brakuje mi czasu, zajmuję się innym Modelem już od ponad szesnastu miesięcy, a na imię mu Kacper Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 To ci model widać ze scratch pełną gębą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Cześć Łukasz! W końcu trafiłem na Twój wątek - już wcześniej go czytałem, ale to było dawno! Kawał dobrej roboty, mam nadzieję, że uda Ci się to dokończyć. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 12 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2012 Cześć Dziękuje za słowa wsparcia, będę bardzo się starał doprowadzić projekt do końca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Trzymam kciuki że jednak uda Ci się znaleźć trochę wolnego czasu ;) Do dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Fajny ten Twój "nowy" model! Moje gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kacper0405 Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 Prosze bardzo. Widze że na modelowanie zawsze sie jednak znajdzie czas Trzeba sobie pogadać jak kiedyś na gg ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 24 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2012 Witam po dłuższej przerwie. Wczoraj miałem trochę czasu to usiadłem do biurka i próbowałem coś zrobić. Szczerze to nie jestem zadowolony z tego co mi się udało zrobić, bo straciłem dużo czasu a nie zrobiłem nic konkretnego. Męczyłem dalej tylne zawieszenie, chciałem zrobić uchwyty drążków stabilizatora i same stabilizatory ale skończyło się na nieudanym prototypie uchwytu sierżanta. Tak wygląda element na, którym waha się resor i są przymocowane drążki. Kompletnie nie wiedziałem jak mam się za to zabrać, jakim sposobem w ogóle wykonać ten uchwyt i jakiej wielkości ma on być bo wymiarów nie mam i muszę wszystko robić na czuja, proporcjonalnie. Wyszło mi coś takiego, wydaje mi się, że jest za duże i poleci to do kosza ... Pomóżcie mi proszę jak mam to zrobić, żeby wyglądało to dobrze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Cześć! Ja tam uważam, że początek masz dobry - oczywiście złapanie proporcji, to nie jest prosta rzecz - może spróbuj najpierw wyciąć sobie pomocniczą część, "model modelu" jak to mówią szkutnicy, na przykład z tektury. I jak już złapiesz te proporcje, to potem przeniesiesz je na polistyren. Ja bym jeszcze radził robić obie części na raz, żeby były naprawdę symetryczne, bo potem może być ciężko, a na tym etapie składasz dwie razem i piłujesz - i jest. Co jak co Łukasz - to co teraz robisz, to można powiedzieć, już najwyższy stopień trudności, ale wierzę, że dasz radę, więc życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Dokladnie jak pisze Pawel, najlepiej zrobic probna czesc z brystolu/lekkiej tekturki, potem odwzorowac kazda czesc na polistyrenie i masz. Sam tak robilem z wieloma innymi czesciami i bylo git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 24 Stycznia 2012 Share Napisano 24 Stycznia 2012 Heh, ta część to wyższa szkoła jazdy…. Fajnie, gdy ma się dostęp do rysunków technicznych z wymiarami, a jak nie ma wymiarów to może, chociaż żeby na rysunku były zachowane proporcje… tiaaaa, za marzenia nie zamykają…. Przechodząc do sedna sprawy, przy bardzo skomplikowanych kształtach tak jak przy tej części, pomógłbym sobie rysując to w cad-ie, tutaj poprawienie czegokolwiek to pryszcz, jak już zaczniesz wycinać części to się sprawa komplikuje, zazwyczaj każdy błąd jest jednoznaczny z wycinaniem od nowa. Przy budowie posiłkuje się zdjęciami, tam zawsze są dobre proporcje:) Odpalam sobie fotkę w gimpie, biorę measure tool i mierze części, potem z proporcji przeliczam skale i po problemie:) Prosto to brzmi, ale jest to trochę skomplikowane, więc trzymam kciuki za Twój projekt i czekam na kolejną aktualizację! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi