letalin Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 jak patrzę na spasowanie niektórych elementów to już wiem co mieli na myśli niektórzy pisząc, że jest trochę nie bardzo... fajnie, że pokazujesz jak to wygląda w trakcie montażu, będę wiedział czego się spodziewać Jędrek Model ma cechy shortruna. Wymaga sporego wysiłku, dobrej szpachlówki i materiałów ściernych. Każda część wycięta z ramek wymaga opracowania skalpelem (szerokie kanały wtryskowe..), papierem ściernym i szpachlą. Przewiduję, że cały następny tydzień minie mi na szpachlowaniu miejsc połączeń. Zalety jednak przeważają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 po Antku Amodelu to chyba już nic mi nie straszne mam w planach też te modele więc cały czas kibicuję Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Te komory podwozia głównego wyglądają dość dziwnie( chodzi mi o kolor). "Na kiego grzyba" w instrukcji dali kolor brązowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Te komory podwozia głównego wyglądają dość dziwnie( chodzi mi o kolor). "Na kiego grzyba" w instrukcji dali kolor brązowy? Sprawa jest do odkręcenia, jeśli masz wyrobiony pogląd jak powinny te wnęki wyglądać. Ja nie mam pojęcia, więc zaufałem instrukcji. To jest dokladnie to czego chce Revell w instrukcji swojego B737. 5% brązowy Revell 85 + 95% lakier bezbarwny. Moje tlumaczenie zjawiska jest takie: Normalny szary jest pokryty dodatkową powłoką konserwującą, przeciwkorozyjną. Co proponuje np. Minicraft w swoich Boeingach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Hmm. Jak się popatrzy na to zdjęcie, to może się okazać że Revell ma rację: Southwest Airlines - Boeing 737-7H4 (N495WN) -- Main Landing Gear Bay Very new and very clean main landing gear bay of Southwest's newest (at the time) Boeing 737-700 aircraft. (Nowe i bardzo czyste podwozie Boeinga 737-700) Natomiast jaki kolor powinień być dominujący w skali 1:144 to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 mama mia kolor jak kolor ale... ilość "szpargałów" jaka się w takiej wnęce znajduje robi wrażenie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Świetne zdjęcie, dzięki. Nie zamierzam jednak odtwarzać tych wszystkich rurek i przewodów. Życie mi jeszcze miłe W Revellu jest jakaś płaskorzeźba tych instalacji i może warto ją lekko pokolorować, w Skyline nie ma nic poza podłożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 No to wszystko jasne. Ale jak będzie stał na półce to nie będzie tego tak widać , chyba że postawisz to na lustrze ( bo są takie podstawki ;P) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 Mały postęp: Przytwierdzone skrzydła na mojego patentu przyrządzie montażowym, dla zachowania symetrii: Spód kadłuba, jeszcze trochę polerki ... Ta szparka jest OK, ale odłupał się kawałeczek skrzydła przy kadłubie... To już zostanie tak jak jest. Chyba się nie wyrobię do 10 października. Wczoraj próbowałem malować Alcladem i niestety nie trzyma się surowego plastiku, Będzie akryl Gunze zamiast tego. Model jest zupełnie OK. Nie odradzam Właśnie zamówiłem B737-400 i kalki LOTu. http://www.hannants.co.uk/search/?FULL=BD44141&PIC_NO=1 Zużyję tylko te do PLL LOT. Reszta będzie do odstąpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 No i idziesz to przodu. To "LEGOwe" stanowisko jest spoko przynajmniej wszystko będzie równo o ile jakiś dzieciak sie do tego nie dorwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 ładnie to wygląda, przyrząd montażowy też mi się podoba Model jest zupełnie OK. Nie odradzam Właśnie zamówiłem B737-400 i kalki LOTu. stąd też zamówiłem kolejne te kaleczki już mam - moje wątpliwości budzi WEA góra kadłuba malowana na niebiesko (wstępnie szukając nie znalazłem zdjęcia) ale jak sam piszesz Ciebie tylko LOT interesuje Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Wczoraj próbowałem malować Alcladem i niestety nie trzyma się surowego plastiku, Będzie akryl Gunze zamiast tego. Alclad wymaga błyszczącego (najlepiej czarnego) akrylu jako podkładu. Inaczej nie działa. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 3 Października 2009 Share Napisano 3 Października 2009 Alclad wymaga błyszczącego (najlepiej czarnego) akrylu jako podkładu. Inaczej nie działa. Alclad do swoich metalizerów oferuje dwie błyszczące farbki podkładowe: ALC303 Honey Primer i ALC304 Gloss Black Base. Pierwsza z nich jest przeźroczysta, koloru bardzo jasnego miodu a druga czarna. Są to farbki nitro, tak jak i inne Alclady. Z farbkami akrylowymi jako podkładami pod Alclady należy być ostrożnym bo mogą wejść w reakcję z samy Alcladem malowanym później (tak mi się raz stało jak stosowałem jako podkład farbkę X-1 Tamiyi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalsp3 Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Moż ktoś już to znalazł al to pokaże http://www.airlinercafe.com/plug.php?e=gallery&f=327. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 11 Listopada 2009 Share Napisano 11 Listopada 2009 Ładny , i strasznie zużyty A tu w wątku cisza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Listopada 2009 Autor Share Napisano 13 Listopada 2009 Ładny , i strasznie zużyty A tu w wątku cisza... Ostatnio nie znajduję sił i czasu. Żniwa w moim zawodzie Na dzisiaj jest trochę postępu: Zamocowane silniki i kilka tych czujników ciśnień na przodzie kadłuba i stateczniku. Zamaskowane oszklenie. Gdyby się sprężyć, to miałbym w ten weekend szanse prysnąć podkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Wiosna...a miało być szybko. Powrót do akcji. W tzw. międzyczasie traciłem siły na inne niedokończone modele. Słabe miejsce zestawu: Światła pozycyjne. To czerwone jest oryginalne. Niestety nie pasuje i nie dawało mi satysfakcji. Odciąłem kawałek końcówki skrzydła i wkleiłem z naddatkiem przezroczysty element. Po spiłowaniu i wypolerowaniu jest jakby lepiej, chociaż do ideału daleko...Przed malowaniem zamaskuję szkiełko do potrzebnej wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mydlo Napisano 27 Kwietnia 2010 Share Napisano 27 Kwietnia 2010 No, w końcu jakis update! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 No, w końcu jakis update! A jutro obiecuję fotki! Słownie: Pomalowane skrzydła. Jak na prawie rok opóźnienia to niewiele, ale teraz Simpsony znowu mają priorytet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 NARESZCIE Trzymam za słowo. Ostatnimi czasy na forum jest bardzo ubogo z pasażerami. Jestem bardzo ciekaw efektu Nie wiem jakim cudem ten temat jest w dziale "[L] Warsztat" jak powinien być w dziale "Boeing". Proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Skrzydła i usterzenie malowane Xtracolor X602, który jest identyczny z X301 czyli Boeing Grey. Mam obie puszki, więc sprawa jest sprawdzona. Corroguard to moja mieszanka. X602 z innym szarym, trochę czarnego i srebrnego-wzorowany na tym co zaproponował producent na swoich kalkomaniach. Nie zdecydowałem się na te kalki, bo takie zwykle nie pasują. Światło niestety nie wyszło jak by się chciało, jest efekt soczewki, ale...jak się patrzy gołym okiem, to jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Przed malowaniem zamaskuję szkiełko do potrzebnej wielkości. Będę ogromnie zobowiązany jeśli zdradzisz sekret i napiszesz czym i jak będziesz maskował to szkiełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Dobra robota. Czekam na kolejne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Przed malowaniem zamaskuję szkiełko do potrzebnej wielkości. Będę ogromnie zobowiązany jeśli zdradzisz sekret i napiszesz czym i jak będziesz maskował to szkiełko. To już tak zostanie. Szkiełko jest znacznie większe., granica jest mniej więcej w miejscu linii podziału. Większość jest zamalowana. Używam zwykłej żółtej taśmy Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 13 Września 2010 Share Napisano 13 Września 2010 Ooo... tak dawno nie zmieniało się nic w tym temacie, że nawet o nim zapomniałem Z niecierpliwością czekam na Twoje dalsze relacje i zdjęcia, gdyż sam 2 tyg temu rozpocząłem taśmowe składanie 3x b737-300/400/500 skyline w malowaniu LOTu Na razie jestem na etapie po sklejeniu połówek kadłuba, przymierzania skrzydeł i szlifowania wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi