Skocz do zawartości

Modele UM Unimodels

grzesioj

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Koledzy Modelarze. Czy miał ktoś z Was do czynienia z modelami ukraińskiej firmy UM Unimodels? Produkuje ona wiele modeli interesujących czołgów radzieckich innych niż znudzone T-34, IS-y i KW. Wypraski na zdjęciach wyglądają tak sobie, ale najważniejsze, co z tego da się skleić i ile nerwów do tego potrzeba ?

pozdrawiam

Skleić się na pewno da, kleiłem 4 modele tej firmy i jestem z nich w sumie zadowolony. Niestety (albo i stety - zależy co kto lubi) wymagają one sporej ilości poprawek typu odtworzenie linii podziału blach, poprawa nitowania, szlifowanie "chropowatości" na niektórych płaskich powierzchniach, dorabianie pominiętych detali.

Linki do galerii modeli UMu, które miałem przyjemność kleić:

viewtopic.php?t=16163&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

viewtopic.php?t=12390&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

viewtopic.php?t=11943&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

viewtopic.php?t=9278&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

No, gotowe wyglądają naprawdę świetnie , ale ile w nie włożyłeś pracy, wiesz tylko Ty. Chodzi mi o to głównie, jak ze spasowaniem i jakością odlewów, bo ja, jak dotąd rzeczami typu poprawność wymiarowa i szczególiki techniczne, specjalnie się nie przejmowałem i na razie chyba nie będę. A za odpowiedź dzięki.

pozdrawiam

Jeśli chodzi o spasowanie elementów, to nie jest źle, T-26 nie wymagał praktycznie wcale szpachlowania, t-34 i obie SU - w minimalnych ilościach. Odlewy poza występującą niekiedy "chropowatością" też są nie najgorsze, czasami jakaś jamka skurczowa się trafi.

Jeżeli chodzi o pomysłowość i różnorodność to moim zdaniem są w ścisłej czołówce w 1:72, jeżeli chodzi o jakośc to moim zdaniem mankamentem stałym jest niska jakość plastiku ( łamliwy), czasami niezrozumiałymi dla mnie "przedobrzeniami" z częściami ( na przykład wanna do Marder III, którą składa się z bodajże sześciu oddzielnych części na tzw. chybił, trafił-bez punktu odniesienia).

Ja składałem T-70M. Całkiem spoko, tak naprawdę to chyba był to mój najszybszy model

Relację z mych wypocin nad tym czołguśkiem możesz zobaczyć tu a to, co z niej wyszło tu.

Miałem też parę T-34, ale tylko jako dawców części dla tetków od dragona(rewelacyjne gąsienice, beczki lepsze od dragonowskich itp detale)