Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 13 Października 2009 Jakbym mógł mieć małą prośbę - umieszczaj proszę na prezentowanych fotkach numer jednostki (mały, gdzieś w narożniku)Słuszna uwaga - kolejne zdjęcia będą już ze stosownymi insygniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 tak wygląda jakby w ogóle miało tam nie być "schodka", który jest w modelu, widziałem już to wcześniej na zmodyfikowanym Buchananie ale na razie nie sprawdzałem czy występowało to wcześniej i na innych okrętach, jest to kolejna ciekawa kwestia, dzięki Marcin Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 20 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 20 Października 2009 Prace wolniutko posuwają się do przodu, drepczą sobie małymi kroczkami Usunięty został "występ / schodek" przy trapie prowadzącym na pokład dziobowy i nadbudówki śródokręcia. Następnie pokład nadbudówki śródokręcia przykleiłem do nadbudówki - musiałem tak zrobić, by na tym jeszcze etapie zaszpachlować szczelinę, która powstała na skutek zeszlifowania krawędzi pokładu dziobowego... Zabrałem się za detalizowanie najniższego pięterka nadbudówki dziobowej; pojawiły się nowe kanały wentylacyjne, relingi, okrągłe zaślepki, lampy po obu stronach przedniej ścianki, przewody itd... Prace przy relingach: Nadbudówka w chwili obecnej prezentuje się tak: ...oraz kilka fotek z innych ujęć... To był taki mały up'dejcik, żeby nie było, że gdzieś się zapodziałem za zakrętem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 (edytowane) To był taki mały up'dejcik, żeby nie było, że gdzieś się zapodziałem za zakrętem widzimy, że nie tylko się nie zapodziałeś ale prace idą dzielnie do przodu Nadbudówka w chwili obecnej prezentuje się tak: grzybek całkiem fajny Jędrek Edytowane 21 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 21 Października 2009 Share Napisano 21 Października 2009 W pierwszej chwili spoglądając na to duże zdjęcie dziobowej nadbudówki pomyślałem, że nie ruszałeś oryginalnych poręczy. Dopiero po obejrzeniu miniaturek wszystko stało się jasne. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 22 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Października 2009 Panowie, mam pytanko i prośbę... jeśli dysponujecie jakimiś wyraźnymi fotkami fragmentu, który zaznaczyłem poniżej, to zechciejcie gdzieś tutaj je wkleić - przyznam, że mam problem z odszyfrowaniem fotek tych co mam i ciężko mi dopatrzyć się elementów wyposażenia ścianki w tym miejscu - tam ponoć są jakieś rury, "fajeczki", etc... Jak nic się nie znajdzie to będę musiał jakoś improwizować... Z góry - dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 problem tylko w tym, że jak się coś znajdzie to niekoniecznie musi odpowiadać Twojemu okrętowi z tego co zauważyłem to różne cuda i cudawianki są na ściankach (a to jedna drabinka, to znów dwie, wentylator albo brak, kabelek lub nie itd.) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Października 2009 problem tylko w tym, że jak się coś znajdzie to niekoniecznie musi odpowiadać Twojemu okrętowi z tego co zauważyłem to różne cuda i cudawianki są na ściankach (a to jedna drabinka, to znów dwie, wentylator albo brak, kabelek lub nie itd.) Jędrek Oto małe przykładowe zestawienie wyposażenia burt parteru nadbudówki dziobowej... ...a niżej fotki parteru, z którym w końcu się uporałem PS... trwa poprawianie kształtu rufy i wyposażanie kolejnych poziomów nadbudówki dziobowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 a niżej fotki parteru, z którym w końcu się uporałem e, no chyba jeszcze nie... parę detali zostawiłeś zapewne na później (bęben linowy albo jego imitacja, wentylatory przy wieży...) ciekawi mnie czy będziesz jeszcze coś robił przy stanowiskach oerlikonów, w Laffeyu i Livermore usunąłem gniazda do ich mocowania i zrobię to pewnie w Buchananie, poza tym widać na osłonach po dwa ceowniki (str10 WP) - może jakieś paski do ich zamarkowania? (dobrze, że nie ma takiego zdjęcia z Buchananem - czuję się rozgrzeszony ) Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 24 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 24 Października 2009 e, no chyba jeszcze nie... parę detali zostawiłeś zapewne na później (bęben linowy albo jego imitacja, wentylatory przy wieży...) A tak.... Oczywiście... To wszystko zostanie przyklejone po malowaniu - nie chcę przyklejać elementów które nie mają być pokryte kamo, a i tak coraz bardziej budzi się we mnie świadomość, że ogólnie z maskowaniem i malowaniem kamo nie będzie tak "hop-siup" Wentylatory również na później aby wygodniej malowało się pokład... Oj, będzie walka z tym, oj będzie poza tym widać na osłonach po dwa ceownikiFakt - o tym zapomniałem - dzięki za przypomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 ogólnie z maskowaniem i malowaniem kamo nie będzie tak "hop-siup" już się przyzwyczaiłem, że nie tylko przy malowaniu ale i przy dalszym montażu straty bywają i poprawki są konieczne Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Października 2009 Rufa nabrała właściwego kształtu... Kolejne piętra nadbudówki dziobowej otrzymują wyposażenie: kable, jakieś puszki, megafon, rury, drabinkę, drzwi etc... Jeszcze reling, burty pomostu, podstawy reflektorów i kompasów... Generalnie - jeszcze trochę"dupereli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 dobrze Waść Tobie idzie, podoba mi się, super robota Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 No tu się widzę ładnie dzieje na dziobowej budce. Burty pomostu dajesz z zestawu? Aha i wielkie podziękowania Załoganci od ciebie przypłynęli, teraz są na piwie z kumplami z mojego, więc gromadka 12 marynarzy obala kolejne zgrzewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 25 Października 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 25 Października 2009 Burty pomostu dajesz z zestawu? Jeszcze nie wiem - cały czas mam dylemat Powyższe zdjęcia jakoś tak kaszaniasto wyszły - następnym razem będą lepsze. Aha i wielkie podziękowania Smile Załoganci od ciebie przypłynęli, teraz są na piwie z kumplami z mojego, więc gromadka 12 marynarzy obala kolejne zgrzewki Świetnie Życz im ode mnie "Powodzenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 25 Października 2009 Share Napisano 25 Października 2009 Podejrzewam , ze po tylu zmianach model wystartuje na zawodach . No coz , pozazdroscic cierpliwosci i dobrych oczu ( lupy?) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 4 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Listopada 2009 Nadszedł czas na małą aktualizację tematu... Zmęczony nieco nadbudówkami (pozostały jeszcze do wykonania burty pomostu dowodzenia) postanowiłem pójść na najwyższe piętro i zabrałem się za wykonanie Stanowiska Kierowania Ogniem Mk37 wraz z radarem. Nie robiłem dogłębnej analizy tego elementu poza tym co było konieczne. nasuwają się dwa wnioski: 1. Kiepsko spasowane elementy wyprasek 2. Otworu w barbecie umieszczone nieprawidłowo (zbyt blisko siebie a powinny być umieszczone raczej "po ćwiartkach" obwodu w ilości 4 sztuk). Poniżej ogólny rzut oka na elementy złożone na "sucho"... Dalej mamy etapy przeróbki: sklejone elementy, usunięcie dalmierzy i drabinek ze ścian MK-37, trochę szpachli, zeszlifowanie części spodniej, dorobienie dalmierzy z pręcika EG 0,75mm, wykonanie fartuchów ochronnych wokół dalmierzy, nowe otwory w barbecie, nowe dodatkowe relingi, drabinki i oczywiście radar z podstawą... Na chwilę obecną całość prezentuje się tak: Prace pomalutku posuwają się do przodu - co w następnej odsłonie? Nie mam pojęcia, w którym kierunku poprowadzi mnie "wena" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romek Napisano 4 Listopada 2009 Share Napisano 4 Listopada 2009 Moglbys z dobroci swojej zapodac fotografie kleju, ktorym tak magicznie kleisz te "drobnostki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Halsey Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 Pewnie klei magicznym CA, albo mniejsze części lakierem bezbarwnym (to patent od pilex7'a). Stanowisko z radarem robi wrażenie, ja ten element robię od podstaw (cały radar) i chyba będę musiał ujawnić na dniach postęp prac u mnie, bo się to dość szarpnęło do przodu. Aczkolwiek technicznie nie tak jak u was koledzy. Ale za 30 lat jak dobrnę do 65 lat (emerytalnego) to i warsztatem was dogonię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 5 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Listopada 2009 Moglbys z dobroci swojej zapodac fotografie kleju, ktorym tak magicznie kleisz te "drobnostki"?Te wszystkie drobnostki (jak i większe elementy) kleję Tamiya Extra Thin - jest po prostu niesamowity a po wyschnięciu tworzy praktycznie niewidzialną warstewkę. Tym samym klejem przyklejam elementy fototrawione do plastiku - fototrawki same ze sobą na ten klej się nie trzymają ale do plastiku jak najbardziej Pewnie klei magicznym CA, albo mniejsze części lakierem bezbarwnymCA to blaszkę do blaszki a patentu z lakierem jeszcze nie próbowałem - będę musiał to wykorzystać zważywszy na fakt, że lakier ma bardzo fajną konsystencję do takich właśnie operacji ja ten element robię od podstaw (cały radar)Też nad tym się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że zajęłoby mi to całe miesiące i chyba będę musiał ujawnić na dniach postęp prac u mnieKoniecznie , koniecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Listopada 2009 Share Napisano 5 Listopada 2009 auć! a to miał być prosty element, skleić, dokleić blaszki i już a tu widzę otwory nie takie, spasowanie kiepskie a w perspektywie trzy sztuki do zrobienia... może od Marcina wypożyczę fachowców, w końcu mają już wprawę i dobrze im robota wychodzi Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 wczoraj wieczorkiem zainspirowany Twoimi działaniami wyciąłem sobie te elementy i obejrzałem parę zdjęć 1. Kiepsko spasowane elementy wyprasek faktycznie, niestety ciężko będzie uzyskać ładną płaszczyznę ścian bocznych bez odcięcia ramion dalmierza 2. Otworu w barbecie umieszczone nieprawidłowo podstawa jakaś dziwna jest, otwory są jak napisałeś za blisko siebie i właśnie główkuję nad tym czy planować poprawkę tego elementu czy zostawić jak jest, poprawka trochę pracy jednak będzie wymagać Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Listopada 2009 Autor Super Moderator Share Napisano 6 Listopada 2009 podstawa jakaś dziwna jest, otwory są jak napisałeś za blisko siebie i właśnie główkuję nad tym czy planować poprawkę tego elementu czy zostawić jak jest, poprawka trochę pracy jednak będzie wymagaćNiestety TAK Trochę się nadziubałem przy tych otworach - nie wyszły pierwszorzędnie ale myślę, że przynajmniej nieco bardziej poprawnie merytorycznie... Minusem jest brak dokładnej dokumentacji zdjęciowej tego elementu, chociaż można w sieci znaleźć jakieś fragmenty (większość zdjęć wykonana jest ze zbyt dużej odległości) - przy przeróbkach posługiwałem się opracowaniem z jakiejś polskiej gazetki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Listopada 2009 Share Napisano 6 Listopada 2009 przy przeróbkach posługiwałem się opracowaniem z jakiejś polskiej gazetki... pewnie z Modelarstwa Okrętowego, wczoraj kartkowałem nr (chyba 9) z tym radarem porównując grafiki z częściami modelu i zdjęciami Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Marca 2010 Autor Super Moderator Share Napisano 7 Marca 2010 Odświeżam temat: Na tapetę poszła analiza jednej ze ścianek nadbudówki rufowej - jak widać na tych kilku przykładach, elementami stałymi, powtarzającymi się na wszystkich tych ściankach są: otwór kanału wentylacyjnego z pokrywą (zawsze otwarty), drabinka, poręcz (brak w DD 464) oraz pionowa rurka przy prawej krawędzi ścianki oraz przewody elektryczne. Elementy zmienne to knaga, jakaś skrzynka pod poręczą (DD 436). W przypadku Aarona DD 483 ścianka wykonana zostanie wg DD 484. Na uwagę zwraca fakt nieco innego wylotu kanału wentylacyjnego oraz jakaś półka po prawej stronie drabinki w przypadku DD 459. Poniżej fotograficzne zestawienie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi