Roobert Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Witam w kolejnej relacji warsztatowej. Jak wcześniej zapowiadałem padło na kolosa od Zvezdy. In-boxa nie daję bo jest na forum i w internecie. Pudło wielkie bo i wielki model z tego będzie. Obecnie pomalowałem i przybrudziłem wnętrze. Z założenia ma to być egzemplarz eksploatowany w trudnych warunkach Afganistanu więc musi być pobrudzony. Białe pasy na podłodze sam malowałem bo nie ma na kalkach. Resztę drobiazgów ładowni jutro porobię i zajmę się kokpitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzechuG Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Superrr. Wielki wiatrak się szykuję. Zasiadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 O, odmiana Fajny kolos, będę wpadał i jak zwykle trochę pewnie pomarudzę pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 19 Września 2009 Autor Share Napisano 19 Września 2009 ... i jak zwykle trochę pewnie pomarudzę Przynajmniej będą jakieś komentarze No kolos to jest. Długość 55,5 cm a średnica wirnika z oklapniętymi łopatami 40 cm. Czyli akurat jak od tyłu regału do szklanych drzwiczek. Wchodzi na styk Będzie stał bokiem bo inaczej nie się nie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 19 Września 2009 Share Napisano 19 Września 2009 Przynajmniej będą jakieś komentarze Tylko przed galerią nie zapomnij puścić do mnie PW z ofertą za pomijanie ewentualnych malutkich błędzików pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 tym bardziej bacznie będe obserwował, bo mi mój mikołaj taki sam prezencik zapowiedział... nie wiem dlaczego kobiety kierują się zawsze rozmiarami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Roobert skoro Ty to robisz to będzie na prawdę COŚ, duże COŚ :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 Heloł, ponieważ jestem chory i musiałem siedzieć w domu to wydłubałem kokpit . Dorobiłem pasy bo w zestawie ich brak. Są na ludkach ale ja ich nie montuję Pierwsze 4 fotki są bez panela podsufitowego a ostatnie dwie już z kompletnym kokpitem. Trochę muszę popracować nad tylną ścianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 A wciśniesz coś do środka? Bo aż się prosi o jakiegoś Gaz-a czy czym tam Ruscy w Afganistanie jeździli . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Września 2009 Autor Share Napisano 20 Września 2009 A wciśniesz coś do środka? Bo aż się prosi o jakiegoś Gaz-a czy czym tam Ruscy w Afganistanie jeździli . No właśnie nie wiem, chyba jednak nie. Wszystkie fundusze idą na następny większy projekt z kilkoma modelami i dioramką. Nie kupowałem nawet do tego Mi blaszek, robię co mogę we własnym zakresie. Chciałbym coś wrzucić ale niestety kasy nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 BTR-80 wjeżdżający na rampę... Tak żeby nic nei zasłaniał a jednak był pokazany udźwig kolosa. Zaglądam jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 A może Mi-2 bez śmigieł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 20 Września 2009 Share Napisano 20 Września 2009 Zawsze można dodać coś w przyszłości... Dorobisz kiedyś dioramkę i model przeżyje drugą młodość . Dobra, kończę snuć plany i oglądam postępy . Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonnym Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 Zrobmy zrzutke?ciekawe czy by wyszlo cos z tego?wystarczy po 1zl i by było a roobert by mial motywacje zeby nic nie zepsuc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 Ty tu towarzyszu nie namawiaj do ściepy narodowej Podziałałem podziałałem i kadłuba poskładałem Szybko poszło bo łapane punktowo CA a jak było wszystko połączone to wtedy klejem z igłą pociągnąłem wszystkie łączenia. Teraz leży i schnie. Teraz dopiero widzę jaki to kolos. Nie ma jeszcze części ogonowej doklejonej a już jest problem żeby ogarnąć Już wychodzę ze strefy makro i trzeba normalne zdjęcia robić żeby całość złapać Dałem profilaktycznie ciężarek 15g w nosie coby się nie zdziwić po postawieniu na koła. Instrukcja nic o tym nie mówi ale dla pewności wolałem dorzucić. Podłogę ładowni miałem zwichrowaną ale po połączeniu połówek wskoczyła na swoje miejsce i jest ok. Dobra czas na fotki: Jak narazie budowa idzie sprawnie, Zvezda zrobiła kawał dobrej roboty. Wypychaczy praktycznie żadnych, dopasowanie tez dobre. Jednak nie obejdzie się bez szpachli przy szlifowaniu łączeń na kadłubie ale to raczej niewielkie ilości dla wyrównania połówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vader9 Napisano 21 Września 2009 Share Napisano 21 Września 2009 A czy kolega może mi zdradzić swoją tajemnicę jak zrobił ładne przybrudzenia miedzy wręgami i ożebrowaniem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 21 Września 2009 Autor Share Napisano 21 Września 2009 A czy kolega może mi zdradzić swoją tajemnicę jak zrobił ładne przybrudzenia miedzy wręgami i ożebrowaniem ??? Może Jest to czarna farba artystyczna rozcieńczona "rozcieńczalnikiem ekstrakcyjnym" i nanoszona wąskim pędzelkiem w każdy prostokącik. Gdy podeschło nasączonym wacikiem do uszu w tym samym rozcieńczalniku przecierałem każdą kratkę z nadmiaru farby. Jak typowy wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 ja pitole ale to wielki model Kolejne elementy kadłuba doklejone. teraz wychodzi, że z dopasowaniem średnio jest. Albo ja coś niedokładnie zrobiłem. Między segmentami powstają szpary, dosyć szerokie wymagające szpachlowania. Najbardziej mnie martwi ta w części ogonowej bo od dołu jest przedział ładunkowy i widać okrutnie. Albo wyciągnę plastik nad świeczką i wkleję pręciki które zaszpachluję od góry albo samą szpachla podziałam. Jeszcze pomyśle zanim wyschnie wszystko. Porównanie z modelami w skali 48. Masakra A myślałem, że Łoś jest duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Łoooooooooo ciup rzeczywiście 'kolos' A co do dziury to ja bym szpachlował równo jak leci, za dużo zabawy z wklejaniem pręcików. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szlachcik1 Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Wieeeeeelka i ładna bestia czekam na malowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 22 Września 2009 Share Napisano 22 Września 2009 Na siłę trzeba i tyle, jak w Skifach BTW Co to na prawo od Pantery ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 22 Września 2009 Autor Share Napisano 22 Września 2009 BTW Co to na prawo od Pantery ? Na prawo widać TKS & Ra 43 RPM 1:35. Gdzies na forum wala się warsztat i galeria. Chciałem siłą ale nie da rady bo bym powyginał wręgi przy suficie w przedziale transportowym. Poszpachlowałem już wszystko a jutro obróbka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Przez minione dni powklejałem różne detale na kadłubie i pomalowałem. Próbowałem też otrzymać efekt wypłowienia zielonej farby oraz zniszczenie powłoki na kadłubie (to szare). Trochę chyba nie wyszło ale się uczę Mam zdjęcie gdzie na używanym śmigłowcu takie coś powstało. Może to efekt niszczenia farby przez spaliny i wysoką temperaturę Kolejnym etapem będzie zaznaczenie linii podziału blach oraz wash. Zrobię też trochę wycieków na podstawie zdjęć. Narazie prezentuje się tak, czyli płasko i żarówiasto Widzę, że muszę gdzieniegdzie poprawić kształt plam bo za bardzo poszarpane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Jakoś mnie te szare plamy nie przekonują. Może powinny być bardziej rozmyte ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 No plamy popraw i to koniecznie. Jakoś mnie te szare plamy nie przekonują. Może powinny być bardziej rozmyte Rolling Eyes ... Wiesz, zważmy na to że to jest pędzlowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi