Kazik Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Witam z nowym wątkiem, na konkurencyjnym forum ogłosili nowy konkurs a że wygrany (w poprzednim konkursie w którym startowałem z Ducati) GT-R leżał sobie na wierzchu i puszczał do mnie oczka nie wytrzymałem i zgłosiłem swoja kandydaturę. Nowy Nissan GT-R R35 z Tamiya już jest pewnie ogólnie dość znany więc nie będę napychał tutaj fotek pudełka ani jego zawartości. Dodatkowo razem z modelem otrzymałem zestaw blaszek z Abera oprócz tego dokupiłem zestaw kalek imitujących włókna węglowe SMS 1020 dedykowane do tegoż modelu. Więc jak się domyślacie będzie to wersja ultra lekka Na samym początku karoseria wygląda tak została następnie przeszlifowana w nielicznych miejscach (jakość wykonania tego zestawu przez Tamiya jest wręcz wzorowa) oraz pogłębione linie podziału trzy częściowe tylne skrzydło (nie licząc środkowej podpórki) zostało sklejone i miejsca sklejenia przeszpachlowane płynną szpachlą z Gunze następnie poszedł podkład Gunze a później maskowanie komory silnika i czarny semi gloss firmy Gaia P.S. Postaram się jednocześnie ukończyć prace przy Jamaszce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mors Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Zapowiada się kolejna dobra relacja i kolejny perfekcyjny model Jakieś decyzje odnośnie kolorków już podjąłeś?? Pozdrawiam Mors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 24 Września 2009 Autor Share Napisano 24 Września 2009 Tak jak pisałem ...dokupiłem zestaw kalek imitujących włókna węglowe SMS 1020 dedykowane do tegoż modelu. Więc jak się domyślacie będzie to wersja ultra lekka czyli karoseria full carbon. Tak wyglądają maski z SMS'a nie rozumiem tylko dlaczego wykonali je w ten sposób że włókna układają się z osią symetrii przez środek wzdłuż karoserii. Przecież nikt tak nie buduje. Będzie trzeba to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 24 Września 2009 Share Napisano 24 Września 2009 Zapowiada się grubo Oczywiście będę tu często zaglądał i podziwiał . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 25 Września 2009 Autor Share Napisano 25 Września 2009 Mała aktualizacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 Mnie również, szczególnie, że wszystko takie czyściutkie . Możesz powiedzieć dlaczego zacząłeś od czarnego koloru? To miała być taka baza? Generalnie modelarze malują zaczynając od najjaśniejszego koloru, no chyba, że to specjalny zabieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 25 Września 2009 Autor Share Napisano 25 Września 2009 Jaśniejszych kolorów pod maską na tym jednolitym odlewie nie ma za dużo a właściwie nie licząc metalizerów (dla których właśnie czarny kolor najczęściej jest podkładem) jest tylko jeden. Zgodnie z instrukcją do modelu (i w 1:1) to biały mat zbiorniczka wyrównawczego z płynem chłodzącym zbiorniczek właśnie przesycha potraktowałem go białym podkładem Gunze. Podkład dobrze kryje więc nie było problemów z zakryciem wcześniejszego czarnego a i sam zbiorniczek nie musi być przecież nieskazitelnie biały. Malując bardziej złożone elementy gdzie jest więcej różnych kolorów owszem kieruję się zasadą od jaśniejszego do ciemniejszego, ale też biorę pod uwagę co jest mi wygodniej zamaskować lub jak można to zrobić najłatwiej i najprościej. Choć czasem nic nie da takiego efektu jak żmudne, staranne wymaskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 25 Września 2009 Share Napisano 25 Września 2009 Dzięki za wyjaśnienie, a biały naprawdę ładnie pokrył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Znając Ciebie model będzie na wysokim poziomie, komora silnika niestety blado wypada, Tamiya się nie postarała. Nie pamiętam teraz jak wyglądają elementy pod maską, ale czy będziesz robił własne instalacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 26 Września 2009 Autor Share Napisano 26 Września 2009 Raczej nie. Dojdzie jedynie pare elementow z zestawu blaszek Abera. Do tego co w tej chwili widac dochodzi jeszcze jedna czesc imitujaca pokrywe silnika z paroma przewodami. Mam nadzieje ze uzywajac roznych kolorow ozywie jeszcze troche ta przestrzen Taki "polsilnik" to dla mnie dziwne rozwazanie. Wolalbym pelny albo wcale. W planach mam inny model z pelnym silnikiem i wtedy pobawie sie w jego waloryzacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 i w zasadzie nie trzeba wiele wyjaśniać do czego to było hehe Powalasz swoją robotą :spoko: Będę tu często zaglądał Powodzenia w dalszych pracach Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 26 Września 2009 Autor Share Napisano 26 Września 2009 Dzięki bardzo! Pod maską z większych rzeczy zostały tylko uszczelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 26 Września 2009 Share Napisano 26 Września 2009 Klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Września 2009 Share Napisano 27 Września 2009 Pięknie się to prezentuje - ale kilka przewodów by się jednak przydało Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 27 Września 2009 Autor Share Napisano 27 Września 2009 Przed położeniem CF karoseria została pomalowana czarnym połyskiem Gaia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maletak Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Całkiem ładnie ta Gaia się prezentuje, wszytko czyste i gładkie. Mógłbyś dać inny odcień tła bo czarne na ciemno szarym się trochę zlewa ale wiem wiem marudzę . Jeszcze mam pytanie - czym rozcieńczasz te farby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 28 Września 2009 Autor Share Napisano 28 Września 2009 Rozcieńczam rozcieńczalnikiem Gunze do farbek C. Specjalnie fotografuje na takim tle bo przy białym jest zbyt duży kontrast i nie widać dokładnie wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Pora zabrać się za kalki. Miałem jeszcze fuknąć warstwę werniksu na czarny, ale stwierdziłem że finalnie może być trochę za grubo z wszystkimi warstwami więc wygładziłem tylko czarny Gai płótnem 3600 na mokro i zacząłem układać kalki. Na pierwszy ogień poszedł dach i tylna klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Po prostu brak słów - zdumiewające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 30 Września 2009 Share Napisano 30 Września 2009 Szacunek. Kiedyś zużylem na nauke nakładania arkusz carbonu i nadal nie zbyt ładnie mi to wychodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 30 Września 2009 Autor Share Napisano 30 Września 2009 Dzięki Panowie, ale to akurat były prościutkie fragmenty, dopiero dalej zaczyna się zabawa. Na zderzaku we wnęce na tablicę rejestracyjną troszkę się podarła kalka ale biorąc po uwagę że to z jednego kawałka to i tak nieźle że się rozciągła to takiego kształtu. Wnękę będę musiał poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Masz nerwy , ładnie wygląda. Z tyłu po prawej widać łączenie kalek, ale to chyba zniknie pod klarem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamit Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Bardzo fajnie to wychodzi... chyba nie miałbym cierpliwości do tej kalkomanii... Gratulacje za wykonanie!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi