arre Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 Po ciepłym przyjęciu przez Forumowiczów mojego ostatniego modelu (Tygrys II) - dziękuje , nadeszła pora na kolejny model. Mój wybór padł na kolejne dzieło hitlerowskiej myśli technicznej - pochodna Tygrysa II - niszczyciel czołgów Sd.Kfz. 186 Jagdtiger. Zdecydowałem się na model Dragona o numerze 6351 "Jagdtiger Porsche Production" w wersji Premium. Kilka zdjęć inboxa; W zestawie znajdują się metalowe grille, lufa, lina, przezroczyste peryskopy, metalowe haki holownicze oraz mocowania narzędzi. Dokupiłem również gąsienice Friulmodel (lubię z nimi pracować) A także zimmerit firmy ATAK - po raz pierwszy użyłem go podczas pracy nad Tygrysem II, i jestem na tyle z niego zadowolony ze postanowiłem użyć go ponownie. Tym razem jednak trochę go "sponiewieram" dremelem. Na chwilę obecną rozpatruję trzy możliwości: - pomalowanie modelu dunkelebem i wykończyć model z resztkami kamuflażu zimowego - znalezienie ciekawego udokumentowanego kamo (liczę na Wasza pomoc) - kamo fikcyjne (myślałem nad kolorami Jagdtigera z muzeum w Bovington) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 28 Września 2009 Share Napisano 28 Września 2009 JT Porsche było nieoficjalnie 11, a oficjalnie 10. Dwa bez zimmeritu, 314 i jeszcze jeden bliżej nieznany egzemplarz. Reszta zimmerit miała, najpewniej jest pomalować JT w całości na Dunkelgelb i bawić się w CM. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 - znalezienie ciekawego udokumentowanego kamo (liczę na Wasza pomoc) Ja bym Ci radził tą mozliwośc wybrać Tu masz zdjęcia porsche: http://www.tiif.de/thread.php?threadid=22&sid=2e782c846defc67dd482e3f67befb281 Ten pojazd został zdobyty przez Brytyjczykow i dziś stoi w muzeum Bovington: http://www.geocities.com/Pentagon/2833/heer/antitank/jagdtiger/jagdtigern2.jpg A tutaj ten sam egzemplarz testują gdzies na poligonie: Życze powodzenia PS. Z henschlem byłoby o wiele łatwiej (zdjęcia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 29 Września 2009 Autor Share Napisano 29 Września 2009 (edytowane) Dziękuję za zainteresowanie i wiadomości na PW. Okazało się ze lufa od Dragona ma pewne błędy - najważniejszym jest długość a także brak widocznego gwintowania wewnątrz lufy. Dlatego dokupiłem lufę firmy RB W trakcie poszukiwań zdjęć, natrafiłem na taki oto egzemplarz; (zdjęcie znalezione w internecie, prawdopodobnie pochodzi z Militaria 80, Jagdtiger) Bardzo ciekawe kamo, mam trudności z identyfikacją koloru bazowego - wygląda jak odcień jasnoniebieskiego. Z informacji które znalazłem, wynika iż ten konkretny Jagdtiger został zniszczony w kwietniu 1945 i walczył prawie 8 miesięcy. Edytowane 29 Września 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Bardzo ciekawe kamo, mam trudności z identyfikacją koloru bazowego - wygląda jak odcień jasnoniebieskiego. Że co? bazowy to Dunkelgelb, a na to białe kamo zimowe. Ale czy tak wyglądał, to nie wiadomo, bo ta kolorowanka pochodzi z Militariów, a więc będzie to raczej luźna interpretacja autora. PS: Aby prawom autorskim stało się zadość, dopisz źródło tej kolorowanki (zapewne Militaria 80, Jagdtiger) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 29 Września 2009 Autor Share Napisano 29 Września 2009 Wiedziałem ze popełnię bobola. A tak na serio. Czy taki typ kamo należało by nakładać w nastepujacej kolejności: ----> Dunkeleb - pastela (kreda)?, cz tez Dunkeleb - i np. pigment MIG-a? Pytam, ponieważ bardzo mi się podoba - ożywiło by półkę na której stoją jak dotychczas same "szaraki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 29 Września 2009 Share Napisano 29 Września 2009 Jakub ma rację kolor bazowy to dunkelgelb. Malowanie tak jaka zostało to napisane raczej wątpliwe dlatego może jednak pomyśl nad innym może jednolite. Popatrz sobie na zdjęcia jagdtigera, który zachował się w zbiorach w Bovington. Odnośnie zestawu to fajna kalkomanie dołączył Dragon bo widzę że kalki są i do wersji henschla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Ja kibicuje w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 1 Października 2009 Autor Share Napisano 1 Października 2009 (edytowane) Kolejne propozycje kamo; (Źródło: J.Ledwoch "Jagdtiger" wyd. Militaria) Edytowane 2 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Jak coś polecam : 3.kompania 653. schwere Heeres Panzerjäger Abteilung, Neustadt, Niemcy, marzec 1945 roku : 501. schwere SS Abteilung, Austria, maj 1945 roku : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Ale to wszystko Henschle :> Zatem kolorowanki kompletnie bezużyteczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 1 Października 2009 Share Napisano 1 Października 2009 Rzeczywiście, jakoś mnie to uciekło... ale zawszę można improwizować W szczególności, że jedno malowanie podane przez autora mam właśnie na podwoziu henschel. edit 02.X.09r. Znalazłem jeszcze takie malowanie (tym razem na poprawnym podwoziu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Trzeba brać poprawki i szukac oryginalnych zdjeć. Niektóre schematy totalnie przekłamują. Poszukaj na tej stronie, moze cos znajdziesz. http://www.tiif.de/index.php?sid=a17fdf531210545b1122de4614aea2e9 Tu masz fotki: http://www.antraspasaulinis.net/uploader5/failai/tigrai_jagdtiger_porsche.jpg 3 foty tego samego tanka: http://v4.valkiria.net/skin/historia/druga_wojna/img/uzb/jagdtiger/jagdtiger1.JPG http://www.geocities.com/Pentagon/2833/heer/antitank/jagdtiger/jagdtigern2.jpg http://www.geocities.com/zubrowka1999/p/jagdtigerp.jpg Mam nadzieje, ze pomogłem PS. Własnie... Ten co wysłałem ci 3 zdjęcia to ma do połowy zimmerit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Ten co wysłałem ci 3 zdjęcia to ma do połowy zimmerit A znasz jakiegoś który by miał inaczej?! :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rujewit Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Trzeba brać poprawki i szukac oryginalnych zdjeć. Niektóre schematy totalnie przekłamują.Poszukaj na tej stronie, moze cos znajdziesz. http://www.tiif.de/index.php?sid=a17fdf531210545b1122de4614aea2e9 Z tego co kojarzę to na tej stronie są same zdjęcia Tygrysy ale "jedynek.". A co do zdjęć to z tym jest problem czarno-białe zdjęcie nie pokaże Ci jakich kolorów użyć do kamuflażu. No i jeśli tank ma jednolity kamuflaż to trzeba kombinować aby w 100% trafi w kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Z tego co kojarzę... To źle kojarzysz:> Na TiF-ie jest dział Tiger Abarten, a tam podstrona Jagdtiger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 A znasz jakiegoś który by miał inaczej?! :> Nie Nie znam wszystkich Jagdtigerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 Zdecydowałem, iż model pomaluje w jednolitym kamuflażu - takim jak Jagdtiger nr.1 na drugim prezentowanym przeze mnie zdjęciu. Użyję farb Vallejo - prosiłbym o pomoc w doborze koloru; Czy numer 71025 będzie odpowiedni Waszym zdaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Czy numer 71025 będzie odpowiedni Waszym zdaniem? Ja uważam, że troszkę za jaskrawy Ja poleciłbym 71030 (obok). W sumie to ten 71025 też może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 10 Października 2009 Autor Share Napisano 10 Października 2009 Po dosyć długim oczekiwaniu na poszczególne, zamówione elementy, udało mi się wygospodarować kilka godzin czasu na rozpoczęcie pracy nad modelem. Na początek porównanie lufy Dragona (u góry) z lufą RB: Gwintowanie na lufie RB (z lewej) i jego brak w Dragonie Sklejone zawieszenie oraz naklejony zimmerit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Tja, wymiana badziewnej lufy dragona oraz kupno ATAKowskiego zimmeritu to bardzo dobre decyzje. Będziesz go coś odłupywał - jakieś małe ubytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ritter Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Jeżeli chodzi o prawidłowa długości lufy w Jagdtigerze to przyznam że muszę sprawdzić. Natomiast jeżeli chodzi o jakość to z pewnością RB Model ją wygrywa. Swego czasu pamiętam że najlepsze wymiarowo lufy tworzył m.in. CMK. Jak aktualnie sprawy się mają trzeba sprawdzić bo niestety na pewno Dragon prawidłowej lufy nie dawał. Jeżeli natomiast RB Model wywodzi się od Armorscale to lufa też jest nie prawidłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 10 Października 2009 Autor Share Napisano 10 Października 2009 Tja, wymiana badziewnej lufy dragona oraz kupno ATAKowskiego zimmeritu to bardzo dobre decyzje. Będziesz go coś odłupywał - jakieś małe ubytki? Lufę RB zamierzam trochę zmodyfikować - tak abym nie musiał przerabiać całego zespołu jej mocowania. Chciałbym również popracować nad zimmeritem - ubytki oraz szlifierka dremelem. W zamierzeniu końcowym model ma być zużyty lecz nie brudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 27 Października 2009 Autor Share Napisano 27 Października 2009 Powoli prace nad Jagdtigerem posuwają się do przodu. Zamówiłem dodatkowo biżuterię z Abera - zestaw PE dla modelu Dragona, przesyłka w drodze. Skleiłem wnętrze A także próby brudzenia Po wklejeniu przedniej płyty ukazała się spora szpara która musiałem zaszpachlować Widok ogólny postępu prac Czekam na przesyłkę z fototrawionymi elementami Abera, nie chce potem odklejać plastikowych elementów które maja być nimi zastąpione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arre Napisano 7 Listopada 2009 Autor Share Napisano 7 Listopada 2009 Jagdtiger otrzymał lufę oraz kilka dodatków Abera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi