p_bladek Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 (edytowane) Witam. Postanowiłem przedstawić relację z budowy Samolotu pokładowego F-14A Tomcat w skali 1:48. Do budowy wykorzystam zestaw Italeri 2667. Uzupełnię go kokpitem i fotelami VERLINDEN nr 428 oraz blachami EDUARD przeznaczonego do modeli Academy. W/w samolotu raczej przedstawiac nie trzeba. Budowa jest podyktowana chęcią posiadania modelu poprawnego , a jeśli przegladaliście moje galerie to ostatnia f-14 miała chociazby jedna kalkomanie odwrotnie . No cóż to tyle. Zapraszam do relacji. Na poczatek korzystajac z wolnego czasu wziołem się za fotele, które wyglądają na razie tak. Czekajac az wyschną w/w elementy zabrałem sie za przeróbkę kadłuba celem wpasowania blach pod drabinkę i stopnie, i wygląda to następująco. . Nastepne postępy juz wkrótce. Pozdrawiam Edytowane 2 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Hej! Jak to mawiają "bendem kibicował" . Mamten model razem z blachami edka właśnie do Academy. Jestem ciekaw ile z nich bez problemowo można wykorzystać przy tej italerce. Ucieszyłeś mnie tą relacją bo przyznam, że blachy kupiłem na chybił trafił Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 Fotele pomalowane został tylko wash do zrobienia. Linki i uchwyty z zestawu "edka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 (edytowane) I gotowa wanna wraz z fotelami po washu. Detale podkreśliłem suchym pędzlem. Trzeba było tu i tam troszke popodcinać aby całość pasowała. Wszelkie sugestie mile widziane. PZDR. Edytowane 3 Października 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 2 Października 2009 Autor Share Napisano 2 Października 2009 Mamten model razem z blachami edka właśnie do Academy. Jestem ciekaw ile z nich bez problemowo można wykorzystać przy tej italerce. Ucieszyłeś mnie tą relacją bo przyznam, że blachy kupiłem na chybił trafił Wiekszość pasuje malinowo co pomaga rozbudowac nieco ubogie wnętrze Italerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D A W I D Napisano 2 Października 2009 Share Napisano 2 Października 2009 Good robota !! Ja kiedyś też sobie skleję Tomcacika w królewskiej skali... Ale najpierw muszę do niego dorosnąć- Tomcat, to samolot legenda... Nie dla każdego... Póki co trzymam kciuki...i życzę połamania pędzla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 3 Października 2009 Autor Share Napisano 3 Października 2009 Witam. Na dzień dzisiejszy przednia cześc kadłuba sklejona i uzupełniona blaszkami. Czy ktos wie jakiego koloru są wneki stopni i wneka drabinki ? ew co tam sie znajdowało ?. PZDR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba_The_Eye Napisano 3 Października 2009 Share Napisano 3 Października 2009 http://anft.net/f-14/f14-detail-ladder-03.htm Coś takiego. Wnęki białe(szare), krawędzie pokryw na czerwono. Zresztą na tej stronie jest sporo informacji nt. Tomcata:D Kmdr. Ppor Harmon Raab z biura JAG na pewno też by pomógł;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 3 Października 2009 Autor Share Napisano 3 Października 2009 Dziękuje bardzo, pokombinuje co tam sklecić we wnece drabinki, aby to chociaż troche przypominało oryginał. A tymczasem przerobiłem dysze silników korzystająć z blach. Tutaj ucięte końcówki. i zastąpione blachami Następnie skleiłem i spiłowałem wypychacze na wlotach silników Zaczyna mi sie coraz bardziej podobac ta rzeźnia . Panowie czy mogę go postawic gotowego do lotu przy obu dyszach zamknietych, bo w tylko takie italerka zaopatrzyła ten zestaw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 3 Października 2009 Autor Share Napisano 3 Października 2009 Znowu post pod postem mam nadzieje że admin mi daruje . Kolejnym etapem były skrzydła, kazdy kto sklejał Kocura wie że w pierwszej kolejności przed zamknięciem kadłuba trzeba skleić i wykończyć skrzydła bo po zamknięciu nie mamy możliwości pomalowania i pobrudzenia ich w całości. Sklejone skrzydła i preshading Zamaskowane do malowania Pomalowane Po sido i brudzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Witam. Korzystając z chwili i że kobieta jeszcze śpi, zabudowałem luki drabinki pilotów. I naniosłem ślady eksploatacyjne składania skrzydeł. Panowie i ehm Panie jeśli jakieś na forum są, czy macie jakieś sugestie i pomysły co można poprawić ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 4 Października 2009 Share Napisano 4 Października 2009 Dobra, czysta i szybka robota. Tak trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 4 Października 2009 Autor Share Napisano 4 Października 2009 Tylne połówki kadłuba wraz ze skrzydłami sklejone, zaszpachlowane i wyszlifowane. Nastepnie pasowanie dwóch połówek kadłuba, sporo szlifowania aby to dopasować, ale już prawie. . Na dzisiaj tyle, jutro malowanie wlotów powietrza i przyklejenie do kadłuba. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 Witam wloty powietrza pomalowane i pocieniowane. Zrobiłem wash na wirnikach A następnie wszystko skleiłem do kupy używając żabek montażowych do pozycjonowania wlotów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Super, mam ten model i nie sądziłem, że taki fajny modelik idzie z niego zrobić, będę zaglądać częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 będę zaglądać A zapraszam, zapraszam bo wieje nudą, zainteresowanie średnie, ale jaka frajda z pierwszej relacji na forum, aczkolwiek nie wiem czy te moje wypociny są do strawienia. Aktualnie kadłub schnie po sklejeniu, później wrzuce foty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Tomcat...piękna maszynka.Mam takiego w 1:32 ale w stosunku do Twojego F-14 mój to tragedia... Super Ci idzie ale mam pytanie.Czy ślady eksploatacji na skrzydłach będą poprawiane? Te miejsca gdzie skrzydło trze o wnętrze kadłuba są ekstra pobrudzone ale reszta skrzydła jest stanowczo za czysta w stosunku do nich. Kabinka piękna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 5 Października 2009 Autor Share Napisano 5 Października 2009 Czy ślady eksploatacji na skrzydłach będą poprawiane? Pewnie tak zobaczę tylko jak to sie na całości będzie kontrastować. Sklejony kadłub, zaszpachlowany i dotarty, wklejona blaszka w obramowanie kokpitu a nastepnie pomalowana Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba_The_Eye Napisano 5 Października 2009 Share Napisano 5 Października 2009 Również posiadam tego bydlaka... planuję raczej wykonać prosto z pudła(nie mam siły i... pieniędzy na modyfikacje) Prezentuje się ciekawie. Chciałbym zauważyć, że kolega gwizdnął mi malowanie "Kota";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 6 Października 2009 Autor Share Napisano 6 Października 2009 Hehe, Dla mnie to jedyne słuszne malowanie. (patrz galeria) Będzie brakować jeszcze superhorneta w malowaniu vfa-103 który czeka na swoja kolej, a zdobycie tych kalkomani graniczy z cudem . W kaażdym bądź razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba_The_Eye Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Myślę jeszcze właśnie na F-4 z pirackim motywem:D(wogóle docelowo ma powstać cała rodzina "Zjaw") Tak czy inaczej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 No człowieku fajna robota Bardzo mnie uradowałeś faktem, że blaszki tak fajnie pasują i że można z tego bądź co bądź modelu raczej z niższej półki zrobić niezłe cacko Powodzenia ! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 7 Października 2009 Autor Share Napisano 7 Października 2009 Też sie cieszę bo powiem szczerze że jak na razie mi samemu ta robota sie podoba. Dzisiaj przykleiłem osłonę radaru "dziób" A nastepnie pedzelkiem górny preshading, pozostał jeszcze dolny. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Super, aż mi się chce zabierać za swego Kocura. Widziałem na A...pewnym portalu aukcyjnym, że pojawił się ten model w pudle Mastrcrafta z wypasionymi kalkami (jak F-16 i Grippen) Gdybym nie miał Italerki może bym go przejął, jest tam jedno z moich ulubionych malowań z VF-111, zresztą z VF-84 również. Dawaj dalej bo pokazujesz kawał świetnego modelarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian440 Napisano 7 Października 2009 Share Napisano 7 Października 2009 Mam zamiar nabyć Tomcata, dlatego śledzę Twój warsztat i czekam na ciąg dalszy:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi