Skocz do zawartości

F14 Tomcat "Jolly Rogers" VF-84 1976 Italeri 1:48

p_bladek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Postanowiłem przedstawić relację z budowy Samolotu pokładowego F-14A Tomcat w skali 1:48. Do budowy wykorzystam zestaw Italeri 2667. Uzupełnię go kokpitem i fotelami VERLINDEN nr 428 oraz blachami EDUARD przeznaczonego do modeli Academy. W/w samolotu raczej przedstawiac nie trzeba. Budowa jest podyktowana chęcią posiadania modelu poprawnego , a jeśli przegladaliście moje galerie to ostatnia f-14 miała chociazby jedna kalkomanie odwrotnie . No cóż to tyle. Zapraszam do relacji.

Na poczatek korzystajac z wolnego czasu wziołem się za fotele, które wyglądają na razie tak.

PA020011.jpg

Czekajac az wyschną w/w elementy zabrałem sie za przeróbkę kadłuba celem wpasowania blach pod drabinkę i stopnie, i wygląda to następująco.

PA020012.jpg.

Nastepne postępy juz wkrótce. Pozdrawiam

Edytowane przez Gość

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hej!

Jak to mawiają "bendem kibicował" .

Mamten model razem z blachami edka właśnie do Academy. Jestem ciekaw ile z nich bez problemowo można wykorzystać przy tej italerce. Ucieszyłeś mnie tą relacją bo przyznam, że blachy kupiłem na chybił trafił

Pozdrawiam i powodzenia

I gotowa wanna wraz z fotelami po washu. Detale podkreśliłem suchym pędzlem. Trzeba było tu i tam troszke popodcinać aby całość pasowała. Wszelkie sugestie mile widziane. PZDR.

PA020019.jpg

Edytowane przez Gość

Mamten model razem z blachami edka właśnie do Academy. Jestem ciekaw ile z nich bez problemowo można wykorzystać przy tej italerce. Ucieszyłeś mnie tą relacją bo przyznam, że blachy kupiłem na chybił trafił

Wiekszość pasuje malinowo co pomaga rozbudowac nieco ubogie wnętrze Italerki.

Witam. Na dzień dzisiejszy przednia cześc kadłuba sklejona i uzupełniona blaszkami.

PA030020.jpg

PA030021.jpg

Czy ktos wie jakiego koloru są wneki stopni i wneka drabinki ? ew co tam sie znajdowało ?. PZDR.

Dziękuje bardzo, pokombinuje co tam sklecić we wnece drabinki, aby to chociaż troche przypominało oryginał. A tymczasem przerobiłem dysze silników korzystająć z blach.

Tutaj ucięte końcówki.

PA0300192.jpg

i zastąpione blachami

PA0300202.jpg

Następnie skleiłem i spiłowałem wypychacze na wlotach silników

PA0300203.jpg

Zaczyna mi sie coraz bardziej podobac ta rzeźnia . Panowie czy mogę go postawic gotowego do lotu przy obu dyszach zamknietych, bo w tylko takie italerka zaopatrzyła ten zestaw ?

Znowu post pod postem mam nadzieje że admin mi daruje .

Kolejnym etapem były skrzydła, kazdy kto sklejał Kocura wie że w pierwszej kolejności przed zamknięciem kadłuba trzeba skleić i wykończyć skrzydła bo po zamknięciu nie mamy możliwości pomalowania i pobrudzenia ich w całości.

Sklejone skrzydła i preshading

PA0300193.jpg

Zamaskowane do malowania

PA0300212.jpg

Pomalowane

PA030023.jpg

Po sido i brudzeniu

PA030025-1.jpg

Witam. Korzystając z chwili i że kobieta jeszcze śpi, zabudowałem luki drabinki pilotów.

PA040021.jpg

I naniosłem ślady eksploatacyjne składania skrzydeł.

PA040023.jpg

Panowie i ehm Panie jeśli jakieś na forum są, czy macie jakieś sugestie i pomysły co można poprawić ? Pozdrawiam

Tylne połówki kadłuba wraz ze skrzydłami sklejone, zaszpachlowane i wyszlifowane. Nastepnie pasowanie dwóch połówek kadłuba, sporo szlifowania aby to dopasować, ale już prawie.

PA040019.jpg

PA040020.jpg.

Na dzisiaj tyle, jutro malowanie wlotów powietrza i przyklejenie do kadłuba. Pozdrawiam

Witam wloty powietrza pomalowane i pocieniowane.

PA050019.jpg

PA050020.jpg

Zrobiłem wash na wirnikach

PA050021.jpg

A następnie wszystko skleiłem do kupy używając żabek montażowych do pozycjonowania wlotów.

PA050022.jpg

Pozdrawiam

będę zaglądać

A zapraszam, zapraszam bo wieje nudą, zainteresowanie średnie, ale jaka frajda z pierwszej relacji na forum, aczkolwiek nie wiem czy te moje wypociny są do strawienia.

Aktualnie kadłub schnie po sklejeniu, później wrzuce foty.

Pozdrawiam

Tomcat...piękna maszynka.Mam takiego w 1:32 ale w stosunku do Twojego F-14 mój to tragedia... Super Ci idzie ale mam pytanie.Czy ślady eksploatacji na skrzydłach będą poprawiane? Te miejsca gdzie skrzydło trze o wnętrze kadłuba są ekstra pobrudzone ale reszta skrzydła jest stanowczo za czysta w stosunku do nich. Kabinka piękna

Czy ślady eksploatacji na skrzydłach będą poprawiane?

Pewnie tak zobaczę tylko jak to sie na całości będzie kontrastować.

Sklejony kadłub, zaszpachlowany i dotarty, wklejona blaszka w obramowanie kokpitu a nastepnie pomalowana

5-3.jpg

6-3.jpg

Pozdrawiam.

Hehe, Dla mnie to jedyne słuszne malowanie. (patrz galeria) Będzie brakować jeszcze superhorneta w malowaniu vfa-103 który czeka na swoja kolej, a zdobycie tych kalkomani graniczy z cudem . W kaażdym bądź razie

No człowieku fajna robota

Bardzo mnie uradowałeś faktem, że blaszki tak fajnie pasują i że można z tego bądź co bądź modelu raczej z niższej półki zrobić niezłe cacko

Powodzenia !

Pozdrawiam

Też sie cieszę bo powiem szczerze że jak na razie mi samemu ta robota sie podoba.

Dzisiaj przykleiłem osłonę radaru "dziób"

PA070019.jpg

A nastepnie pedzelkiem górny preshading, pozostał jeszcze dolny.

PA070020.jpg

Pozdrawiam.

Super, aż mi się chce zabierać za swego Kocura. Widziałem na A...pewnym portalu aukcyjnym, że pojawił się ten model w pudle Mastrcrafta z wypasionymi kalkami (jak F-16 i Grippen) Gdybym nie miał Italerki może bym go przejął, jest tam jedno z moich ulubionych malowań z VF-111, zresztą z VF-84 również. Dawaj dalej bo pokazujesz kawał świetnego modelarstwa.