B.A.T.E.K Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Witam, mój pierwszy post a zarazem pierwsze pytanie. a mianowicie czy preshading jest możliwy pędzlem? najprawdopodobniej taki temat już był ale za nic nie mogę go znaleźć. prosiłbym o linka lub odpowiedz na pytanie z góry dziękuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 a mianowicie czy preshading jest możliwy pędzlem? Raczej niemożliwy. Przy pomocy aerografu możesz zwiększać lub zmniejszać natężenie podawania farby, dzięki czemu możesz zamalowywać jedną część większą ilością farby lub mniejszą. Pędzlem raczej tego nie zrobisz, co nie oznacza że nie można nim skutecznie malować modeli i stosować innych technik modelarskich ( wash, filtry, waethering, dry brush) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 6 Października 2009 Share Napisano 6 Października 2009 Na upartego, biorąc pod uwagę że linie preshadingu i tak w 90% giną pod następną warstwą farby, to można, tylko po co jeśli aerografem zrobi się to 2 razy szybciej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.A.T.E.K Napisano 9 Października 2009 Autor Share Napisano 9 Października 2009 rzelu być może i dwa razy szybciej ale co zrobić jeśli się go nie posiada? dlatego pytam jak jest z wykonywaniem pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Pędzlem to raczej Postshading. Czyli jak już Ci się uda ładnie położyć kolor bazowy to później możesz sobie tu i tam porozjaśniać czy przyciemnić wybrane miejsca odpowiednio zmodyfikowanym kolorkiem bazowym. Drugi sposób na zróźnicowanie (rozjaśnienie) koloru bazowego to przecierka olejnymi artystycznymi (działało mi to bardzo ładnie z bazą z humbroli, ale z akrylami coś mi ta sztuczka nie wychodzi) W ostatnim modelu wyszło mi mniej więcej coś takiego: Oczywiście efekt nie jest taki jak po aero ale lepszy w wróbel w garsci niż ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 9 Października 2009 Share Napisano 9 Października 2009 Ja, zanim kupiłem aerograf, na jednym modelu za pomocą bardzo suchego pędzla zrobiłem coś w rodzaju postshadingu, czyli wcierałem w wybrane miejsca trochę jaśniejszą farbę. Mialem zamiar uzyskać taki właśnie efekt-krawędzie płyt ciemniejsze, środki jaśniejsze. Coś tam wyszło. Myślę, że przy odrobinie wprawy jest to do zrobienia, żeby jako tako wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Drugi sposób na zróźnicowanie (rozjaśnienie) koloru bazowego to przecierka olejnymi artystycznymi (działało mi to bardzo ładnie z bazą z humbroli, ale z akrylami coś mi ta sztuczka nie wychodzi) A to pewnie dlatego, że oleje artystyczne z humbrolami "się żreją" i dlatego uzyskujemy ładne przejścia. Sam używam tej metody i uważam, że połączenie olej+humbrol daje świetne rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 30 Października 2009 Share Napisano 30 Października 2009 Jeśli nie masz aero to wystarczy czarna farba, najlepiej chaos black podkład w sprayu i gruby pędzel, potem męcz się z dryem jak ja. viewtopic.php?t=10639&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi