Skocz do zawartości

MiG-17 PFU Fresco E Hobby Boss 1/48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Element do usunięcia w czerwonym kółku. Pozostaje tylko ten mniejszy element będący światłem pozycyjnym.

dsc04256d.jpg

Tak wygląda to w oryginale.

aaaaaaaaaaarf.jpg

Co do ekranu stacji radiolokacyjnej, trzeba kiedyś zacząć robić coś ponad zestaw, być może nadarzyła się do tego okazja. Osobiście wierzę że Ci się uda. Trochę kawałków plastiku i po zabawie, grunt to się przełamać i uwierzyć w swoje umiejętności.

Ten kolor to rozumiem do pokrycia całości modelu?. Rosjanie raczej nie polerowali swoich maszyn tylko pokrywali je lakierem bezbarwnym, co za tym wybrałbym dwa odcienie "zwykłego" koloru aluminiowego i różnicowo pomalował poszczególne blachy pokrycia. Najlepiej dwóch różnych producentów.

Pozdrawiam

Napisano

Dzięki za odpowiedź .

Co do tego elementu na końcu ogona, to już go nie ma, przed chwilą go zeszlifowałem.

Teraz zastanawiam się czy dorabiać ten ekran, chyba spróbuje najwyżej nie wyjdzie . Zróżnicowanie koloru, mniej więcej tak jak na tym zdjęciu ?

0328134.jpg

(foto ze strony Airliners.net)

Jeszcze jedno pytanie czy te klapy przy silniku na ogonie mogą być otwarte podczas postoju na płycie lotniska ? Nie chce popełnić błędu więc pytam .

Napisano

Witam!

Gdyby udało Ci się uzyskać takie zróżnicowanie jak na załączonym przez Ciebie obrazku wydaje mi się że byłoby idealnie.

Przez te klapy w tyle kadłuba rozumiem hamulce aerodynamiczne. Pozostawienie ich w pozycji otwartej na pewno nie będzie błędem merytorycznym ponieważ na wielu zdjęciach przedstawiających samoloty MiG-17 na stojance taka sytuacja ma miejsce. Jest tylko kwestia odpowiedniego kąta rozwarcia. Maksymalnie wynosi on 55 stopni w stosunku do węzła obrotu. Moim zdaniem otwarcie hamulców na ziemi było spowodowane brakiem ciśnienia w instlacji hydraulicznej i oddziaływaniem grawitacji. A że taki hamulec lekkim elementem nie jest to raczej wskazana jest wartość maksymalna czyli 55 stopni.

Pozdrawiam

Napisano
...Jutro postaram się zrobić zdjęcia.

"Jutro" trochę mi się przeciągnęło i choć silnik masz już wklejony w model, to mimo wszystko dam zdjęcie komór spalania pomalowanych wspomnianą przez mnie farbą.

010510130606.th.jpg

Co prawda, są to komory z któregoś z silników z MiG-21 (R-11 lub 13, nie podam dokładnie typu), niemniej jednak ta farba wykorzystywana jest za Bugiem do pokrywania wszystkich elementów w silnikach turbinowych wystawionych na działanie wysokich temperatur.

• 1 month later...
Napisano

Dawno mnie nie było :P . No cóż nie miałem zbytnio czasu żeby zrobić coś przy migu. Załamałem się lekko po malowaniu gdy wyszły wszystkie niedokładności, nierówności i inne badziewia których być nie powinno. Dla tego też wczoraj wziąłem papier ścierny w rękę i do roboty . Zdjęcia w trakcie poprawek :

p2210808.jpg

p2210811.jpg

p2210815.jpg

Tutaj najlepiej siadła farba :

p2210818.jpg

Jak widać, trzeba wprowadzić poprawki. Teraz tylko szpachla, papier i może jeszcze coś z tego wyjdzie.

Pozdrawiam Marcin.

• 1 year later...